Теми статей
Обрати теми

Річна фінансова звітність в «1С: Бухгалтерії 8.1»: досвід практика

Редакція БК
Стаття

Річна фінансова звітність в «1С: Бухгалтерії 8.1»: досвід практика

 

img 1 

Для більшості населення 2008 рік уже в минулому з усіма його негараздами та турботами. Але це зовсім не стосується бухгалтерів. Для них 2008 рік закінчиться лише після здачі річної фінансової звітності. Щодо процесу її складання існує безліч легенд та анекдотів. Чомусь у цій звітності активи завжди вперто не хочуть сходитися з пасивами. Про інші форми звітів узагалі нічого говорити — усі знають: більшість з них малюються зі стелі. А оскільки аудит фінансової звітності обов’язковий лише для деяких типів підприємств, та й роблять його, як правило, «споріднені» аудитори, то жодних проблем не виникає. От тільки органи статистики часто крутять носом, однак і їх можна вмовити прийняти звітність. Але все це не стосується тих бухгалтерів, які складають фінансову звітність у програмі «1С: Бухгалтерія 8.1». А чому так — ітиметься у цій статті.

Василь КАЧЕРАЙ, головний бухгалтер ТОВ «Фінансова компанія «ЕКО-ДІМ», член ФПБАУ, poradnyk@gmail.com

 

Загалом програма «1С: Бухгалтерія 8.1» зарекомендувала себе дуже добре стосовно автоматизації складання річної фінансової звітності. Жодних суттєвих огріхів у програмі я не зустрів, тому фінансову звітність тепер готую досить швидко і без проблем. Єдина умова правильності складання звітності — це правильність ведення бухгалтерського обліку в програмі згідно з усіма П(С)БО та інструкціями із застосування плану рахунків бухгалтерського обліку, а також рекомендаціями щодо ведення обліку саме в цій версії програми.Звичайно, в процесі підготовки звітності програма допускає певні огріхи, але вони незначні і суттєво не впливають на результати її підготовки. Далі розглянемо детальніше підготовку кожного звіту з комплекту річної фінансової звітності.

 

Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва

Якщо підприємство належить до суб’єктів малого підприємництва, то з фінансовою звітністю взагалі все просто. Вам потрібно підготувати лише «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» — така собі суміш «Балансу» та «Звіту про фінансові результати».

Щоб сформувати зазначений фінансовий звіт, достатньо в меню «

Звіти» зайти в розділ «Регламентовані звіти» та в списку фінансових звітів (рис. 1) вибрати «Звіт малого підприємства». У звіті треба в полі «точність» проставити кількість знаків після коми «1», бо програма чомусь уперто висвічує «0», та натиснути кнопку «Заповнити». У результаті отримаємо сформований Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва. Та не поспішайте його відразу ж роздруковувати, підписувати і на радощах нести в органи статистики, бо там вас швидко спустять з небес на землю. А справа в тому, що при формуванні звітності програма «1С: Бухгалтерія 8.1», як, зрештою, і інші версії, має одну суттєву ваду — заокруглення підсумків розділів фінансової звітності.

img 2

Програма при заокругленні підсумків додає не цифри, які зазначені в полях звіту в розділі і вже заокруглені з одним десятковим знаком після коми, а справжні залишки по рахунках з пасивів і активів — не заокруглені. У результаті виходить, що всі графи заповнені правильно, а підсумок не сходиться, хоча він нібито й правильний, якщо порівняти з оборотно-сальдовою відомістю. Особисто я більше схиляюся до правильності того варіанта, який пропонує програма, але органи статистики цього звіту у вас не приймуть, оскільки він не відповідає дійсності.

По суті, це єдиний недолік формування програмою зазначеного звіту. Будь-яких інших неточностей при формуванні Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва не спостерігав.

 

Баланс

Формування звіту «

Баланс» є аналогічним до формування Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва. Стосовно недоліків, які виникають у процесі формування Балансу, то вони такі ж самі. По суті, це лише заокруглення підсумків (рис. 2). У результаті не залишається нічого кращого, як просто виправляти графи звіту, додаючи або віднімаючи дані. Процес малоприємний, але шляхів його уникнення поки що не вдалося знайти.

img 3

Якщо ж ви просто не можете зрозуміти, звідки взялася певна цифра в якійсь графі звіту, ви завжди можете отримати розшифровку звіту, виділивши цю клітинку з цифрою і натиснувши кнопку «

Розшифровка» у верхній службовій частині вікна звіту або просто скориставшись функціональною клавішею F5.

Разом з тим при формуванні Балансу програма іноді може повідомити про нерівність активів і пасивів балансу (рис. 3). Як це виправити? У меню функцій програми «

Операції» обираємо «Регламентні операції → Визначення фінансових результатів». У вікні, що відкрилося (рис. 4), потрібно зазначити галочками обидві команди «Закривати доходи та витрати (на рахунок 79)» та «Розраховувати прибуток/збиток (на рахунку 44)».

img 4

img 5

Проте інколи навіть після цих дій повідомлення про помилку не зникає. Причина цього може критися в порушенні послідовності проведення документів. Справа в тому, що програма в усіх документах, які ви проводили з попередніми датами, встановлює час проведення 00 год. 00 хв., проте інколи таки бувають збої. Тому треба перепровести всі документи, скориставшись обробкою «

Групове перепроведення документів» (меню «Сервіс → Групове перепроведення документів»), або ж спробувати провести «Визначення фінансових результатів», скажімо, у 23.59.59. Тут просто потрібно підбирати час проведення документа.

Комірки балансу підсвічуються різними кольорами. Комірки зеленого кольору вичислюються автоматично на основі даних, уведених в інші комірки. Підсвічування граф звіту жовтим кольором означає, що заголовок графи можна змінювати на інший, та й дані в цих графах не завжди коректно відображаються. Це пов’язано з останніми змінами в П(С)БО, які призвели до деякої зміни самих форм фінансової звітності. Саме цим графам потрібно буде приділити найбільшу увагу і найпростіший спосіб — це просто заповнити їх вручну, обрахувавши відповідні дані згідно з оновленими стандартами обліку. Інших проблем та особливостей з формуванням балансу в програмі немає.

 

Звіт про фінансові результати

У цьому звіті знову ж таки враховуємо всі зауваження, які стосувалися «Балансу», оскільки вони з точністю повторюються і тут. Разом з тим менше пощастило при формуванні цього звіту ВАТ та ЗАТ, оскільки розділ ІІІ «Розрахунок показників прибутковості акцій» доведеться заповнювати вручну. Позитивним моментом є те, що програма абсолютно правильно заповнює розділ ІІ «Елементи операційних витрат», але за умови, що ви правильно розносите ці дані в процесі обліку та коректно заповнили Довідник «

Статті витрат». Якщо врахуєте ці особливості, то «Звіт про фінансові результати» буде сформовано без проблем.

Під час формування звіту інколи спостерігалася знову ж таки арифметична підсумкова неточність — усі графи витрат і доходів були заповнені правильно, а от графи, в яких обраховувався прибуток або збиток, таки давали збої. Ця помилка не має системного характеру, але стежити за правильністю заповнення обов’язково потрібно.

 

Звіт про власний капітал

При заповненні цього звіту враховуємо зауваження, які стосувалися «Балансу» в частині ручного заповнення виділених жовтим кольором граф та підсумків розділів. Звіт про власний капітал вважається найлегшим у групі фінансової звітності, оскільки самого руху власного капіталу протягом року могло й не бути. Поряд з тим він є і найбільш трудомістким, оскільки більшість граф доводиться заповнювати вручну. Це пов’язано з тим, що майже всі операції, які впливають на зміну власного капіталу в програмі «1С: Бухгалтерія 8.1», оформлюються документом «

Операції». Та на більшості підприємств протягом року проводиться лише декілька операцій, які впливають на цей звіт, тому, думаю, що ніяких складностей при його заповненні не виникне, тим більше всі графи звіту чіткі і не містять суперечностей.

 

Звіт про рух грошових коштів

Загалом цей звіт серед бухгалтерів вважається найважчим. А один знайомий начальник зі статистики взагалі сказав, що більша половина бухгалтерів цей звіт просто малюють зі стелі, а потім органи статистики мають багато мороки. На перший погляд у програмі з ним немає жодних проблем, усе заповнюється автоматично і навіть жовтих граф для ручного заповнення немає — але все це лише на перший погляд.

Скільки разів я не формував «

Звіт про рух грошових коштів», його дані ніяк не хотіли співпадати з реальними обліковими і все тому, що деякі графи мають свої особливості заповнення і, як правило, вимагають ручного коригування.

Так, заповнюючи графу «

Податок на прибуток», слід ураховувати, що звіт про рух грошових коштів має на увазі саме бухгалтерський податок на прибуток, а не податковий. І він дуже рідко співпадатиме з податковим, який буде у вас «висіти» в зобов’язаннях та пасиві балансу. Щоб його розрахувати, потрібно вирахувати податкові різниці, тобто «відстрочені податкові активи» і «відстрочені податкові зобов’язання».

На щастя, це програма розраховує автоматично, для цього достатньо скористатися меню «

Податковий облік → Розрахунки за податком на прибуток» (рис. 5). Програма автоматично розрахує «відстрочені податкові активи» та «зобов’язання», віднісши їх відповідно або на доходи, або на витрати, причому зробить це абсолютно правильно. Тому цю графу у «Звіті про рух грошових коштів» потрібно відкоригувати.

img 6

Усі інші графи програма заповнює коректно, хоча нюанси трапляються і там. Тому цей звіт рекомендую перевіряти дуже скрупульозно, оскільки за всю практику формування фінансових звітів у програмі «1С: Бухгалтерія 8.1» саме з цим звітом і виникало найбільше проблем стосовно некоректного заповнення граф.

 

Примітки до річної фінансової звітності

Коли, формуючи фінансову звітність у програмі «1С: Бухгалтерія 8.1», я дійшов до формування Приміток, то чомусь був упевнений, що саме на цьому звіті я затримаюся надовго — багато цифр — отже, і «глюків» програма може видати чимало. Утім, було дуже приємно визнати, що я помилився. Програма сформувала Примітки абсолютно правильно, хоча для надійності я все-таки звіряв кожну цифру з Оборотно-сальдовою відомістю.

На практиці таки трапляються недозаповнені графи. Це пов’язано з тим, що програма просто не може знати всіх нюансів обліку і стану активів та пасивів, які потрібно зазначити в Примітках, і їх доводиться вносити вручну. Ці графи, як правило, виділені жовтим кольором. Але навіть невиділені графи часто програма не заповнює, і їх доведеться заповнювати вручну, тому будьте уважні.

З власного досвіду раджу зробити таким чином — це стосується не тільки Приміток, а й усієї фінансової звітності. Формуємо та заповнюємо автоматично будь-який фінансовий звіт і потім у верхньому робочому полі звіту натискаємо кнопку «

Розшифровка» (F5). Праворуч з’явиться список розшифровок усіх граф звіту, які взяті з рахунків, та принцип їх обрахунку (рис. 6). Та уважно придивившись, ви побачите, що далеко не всі графи / клітинки звіту мають розшифровки. Важливо уважно проглянути саме ці клітинки. Як правило, вони не мають чіткого алгоритму розрахунку значення і програма не може їх автоматично заповнити. Тут уже потрібно буде попрацювати вручну. І не забувайте перевіряти підсумки розділів — програма «грішить» ними в усіх звітах.

img 7

 

І наостанок. Відколи я формую річну фінансову звітність з програмою «1С: Бухгалтерія 8.1», цей процес у мене займає не більше одного дня (!). Я вже давно не вірю в легенди про бухгалтерів, які це роблять мало не місяць днями й ночами. А правильність формування звітності неодноразово підтвердили аудиторські перевірки. Так що формуйте річну фінансову звітність разом з програмою «1С: Бухгалтерія 8.1», і у вас буде багато часу в січні, щоб відпочивати, а не сидіти над паперами. Якщо в когось є питання, зауваження чи пропозиції щодо формування звітності в «1С: Бухгалтерії 8.1» — з радістю відповім.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі