Теми статей
Обрати теми

«СОЗ СПОВ плюс 2.2» — нова версія альтернативного ПЗ для персоніфікованої звітності

Редакція БК
Стаття

«СОЗ СПОВ плюс 2.2» — нова версія альтернативного ПЗ для персоніфікованої звітності

 

img 1 

На початку кожного року всі страхувальники подають до органів Пенсійного фонду щорічну звітність з персоніфікації. Поряд з безкоштовною програмою «АРМ-ЗС», що розповсюджується Пенсійним фондом, існує альтернативне програмне забезпечення «Система обробки звітності СПОВ», про яке минулого року вже йшлося на сторінках «Б & К»*. Сьогодні ми знову вирішили звернутися до цієї програми, оскілки відтоді її суттєво оновлено. Останню версію — «СОЗ СПОВ плюс 2.2» — можна завантажити в демо-режимі із сайта розробника, що знаходиться за адресою: http://www.hr-group.com.ua.

Олександр ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ, програміст

 

* Див. статтю О. Хмельницького «Персоніфікація в СОЗ СПОВ» («Б & К», 2008, № 5).

Подання персоніфікованої звітності до Пенсійного фонду є обов’язком усіх страхувальників. При цьому ними вважаються роботодавці та інші особи, які відповідно до

Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058 сплачують страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Нагадаю: щорічна персоніфікована звітність за підсумками попереднього року подається один раз на рік — до 1 квітня поточного року, відповідно до затвердженого органом ПФУ графіка. Підприємства, в яких кількість найманих працівників перевищує 5 осіб, повинні подавати відомості щодо персоніфікації одночасно на електронних та паперових носіях (згідно з

п. 1.3 постанови ПФ «Про затвердження Порядку формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування» від 10.06.2004 р. № 7-6).

Для створення персоніфікованої звітності в електронному форматі можна скористатися не тільки програмним забезпеченням, яке безкоштовно надає Пенсійний фонд, — програмою «АРМ-ЗС». Більшість бухгалтерських програм також уміють формувати звітність із персоніфікації. А ще існують спеціалізовані комерційні програми із формування звітності до Пенсійного фонду (не лише персоніфікованої), однією з яких і є програма «Система обробки звітності СПОВ».

Програма «СОЗ СПОВ плюс» призначена для формування річних звітів персоніфікованого обліку та місячних звітів по додатках 23, 30, 31, 32, 34 до Пенсійного фонду України як юридичними, так і фізичними особами. Вона дозволяє провести весь комплекс робіт щодо підготовки звітів до системи персоніфікованого обліку та відділу обліку надходження платежів ПФУ.

Дані до програми можна вводити в ручному режимі або ж завантажити з інших систем. Програма контролює введені дані, проводить автоматичний розрахунок ключових значень та їх детальний аналіз, а направлена навігація по об’єктах пришвидшує ведення даних. Також у програмі можна сформувати звіти в електронному вигляді для проведення шифрування відкритими ключами електронно-цифрового підпису (ЕЦП).

 

Що нового

У зв’язку з розширенням функціональності програми змінено форму «

Картка страхувальника» (рис. 1). Додано обов’язкові поля «Реєстраційний номер у ПФУ», «Форма власності» та поле «Система оподаткування». Значення до полів «Форма власності», «Система оподаткування» та «Міністерство, інший орган виконавчої влади» обираються з довідників «Відомства», «Форми власності», «Системи оподаткування».

Натомість з картки страхувальника виключено поля «

Галузь економіки», «Коротка назва страхувальника» а також деякі поля координат страхувальника. Крім того, параметр «Наявність підстав» тепер за умовчанням ввімкнений для всіх, завдяки чому прискорюється процедура введення даних.

img 2

 

Річна звітність З персоніфікації

Формування річної звітності здійснюється через меню «

Звітність ПФУ → Персоніфікація → Річна звітність». Ця частина програми призначена для формування річної звітності з персоніфікації. Зазнала незначних змін і методика формування звітів. Найвагоміші з них:

— поле «

Відповідальний за формування пачок» звіту перенесено на закладку «Звіти» та додано нове поле «Початковий номер пачки»;

— додано код типу ставки страхового збору «

19 — Батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, прийомні батьки»;

— введено контроль на вкладці

«Індані» — програма спостерігає, щоб не повторювалися дані щодо типу ставки страхового збору та графи «Враховується для пенсії»;

— дозволено формувати річну звітність з персоніфікації (анкетні, ІНДАНІ, підстави) та експортувати їх у файл за тими даними, в яких статус контролю — «

Помилка». Ця зміна в програмі пов’язана з частими змінами в законодавстві, і якщо раніше при отриманні статусу «Помилка» звіти не експортувалися, то зараз бухгалтер буде бачити статус помилки, але вже сам вирішуватиме — формувати звіт чи ні. Відповідні налаштування задаються в меню «Параметри» програми (рис. 2).

img 3

Як і раніше, програма підтримує імпорт звітів персоніфікованого обліку з інших програм (1С, АРМ-Р, АРМ-ЗС, БЕСТ-ЗВІТ тощо). Для можливості накладання ЕЦП включено підтримку імпорту та експорту звітів у форматі

*.pfz.

 

Місячна звітність по Додатках

Формувати місячну звітність до Пенсійного фонду можливо через меню «

Звітність ПФУ → Доходи → Вся звітність». У цьому розділі ви зможете сформувати місячні звіти по додатках 23, 30, 31, 32, 34. Усі сформовані звіти відображаються у вікні-реєстрі звітів у формі «Звітність ПФУ → Доходи» у вигляді дерева (рис. 3).

img 4

Створення нового звіту здійснюється натисненням кнопки «

Новий» — з’явиться вікно вибору місяця та типу звіту. Для більшості страхувальників це Додаток 23, оскільки по додатках 30, 31, 32, 34 звітують лише деякі організації. У самій формі звіту вручну заповнюються тільки деякі поля. Інші ж (залежні від них) розраховуються автоматично. При збереженні, друкуванні або експорті звіту відбувається його перевірка на коректність. Усі звіти по додатках, крім Додатка 30, експортуються також у форматі *.pfz з можливістю накладання ЕЦП. До того ж у розділі «Аналітика» введено новий звіт «Зведена відомість по інданих та Додатку 23 в розмежуванні по кожному місяці», де контролюються основні показники двох звітів.

 

На завершення ще раз нагадуємо, що завантажити останню версію «СОЗ СПОВ плюс» або оновлення до попередніх версій ви можете на сайті

http://www.hr-group.com.ua.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі