Теми статей
Обрати теми

Що таке WebMoney

Редакція БК
Стаття

Що таке WebMoney

 

img 1 

У сучасному світі популярність електронних грошей невпинно зростає. Якщо вчора такі гроші були екзотикою, плодами сміливих експериментів, то сьогодні — це повноцінний засіб платежів. Причому засіб швидкий, зручний, а інколи й незамінний. Уже сьогодні існують сервіси, оплатити які можна тільки електронними грошима. Причому кількість таких сервісів із року в рік постійно зростає, а разом з ними й актуальність електронних грошей. Але це справа нова. Тому не дивно, що разом з підвищеним інтересом виникає багато запитань щодо електронних грошей, можливості їх використання на практиці. На ці запитання я й спробую відповісти.

Микита СЕНЧЕНКО , директор з розвитку ТОВ «Українське Гарантійне Агентство»

 

WebMoney Transfer — міжнародна система моментальних інтернет-розрахунків, яку було створено у 1998 році. Принцип роботи системи простий. Кожен користувач має свій особовий рахунок, що називається WMID (WM-ідентифікатор). Він складається із 12 цифр, кожен WMID у системі унікальний. Усередині WMID може бути відкрито скільки завгодно гаманців — спеціальних облікових записів, на яких ведеться облік коштів користувача. Кошти, що обліковуються в гаманцях, може бути номіновано в різних валютах. Залежно від цього гаманці поділяють на кілька типів, як наведено в таблиці.

 

Різновиди гаманців у системі WebMoney

Тип гаманця

Позначення облікових одиниць, що зберігаються в гаманці

У чому номіновано

U-гаманець

WMU

Гривня

R-гаманець

WMR

Російський рубль

Z-гаманець

WMZ

Долар США

E-гаманець

WME

Євро

B-гаманець

WMB

Білоруський рубль

Y-гаманець

WMY

Узбецький сум

G-гаманець

WMG

Золото

 

 

Номер гаманця складається з літери, що вказує на його тип («

U», «R», «Z» тощо), і 12 цифр. Номери гаманців у системі унікальні.

Управління гаманцями провадиться за допомогою клієнтського програмного забезпечення. Воно існує в чотирьох версіях: програма під ОС Windows (Keeper Classic), універсальна браузерна версія (Keeper Light), полегшена браузерна версія (Keeper Mini), мідлет для мобільних пристроїв (Keeper Mobile). Через ці програми можна здійснювати перекази зі свого гаманця на гаманець іншого користувача системи. Для такої операції достатньо кілька разів клацнути мишею — транзакція виконується за частки секунди, одержувач бачить надходження на свій гаманець практично миттєво. Система веде історію переказу коштів (виписку) щодо гаманців обох контрагентів. Ця інформація зберігається в базі даних системи. Перекази можливі тільки між гаманцями одного типу. Наприклад, з U-гаманця на U-гаманець, з R-гаманця на R-гаманець тощо.

Для обміну валют різних типів (наприклад, WMU на WMZ тощо) користувач може звернутися до змінної біржі за адресою

http://wm.exchanger.ru. Сервіс працює за біржовим принципом: користувач виставляє свою заявку чи акцептує зустрічну заявку іншого користувача, якщо умови цієї заявки його влаштовують.

На момент проведення кожної транзакції з відправника справляється комісія в розмірі 0,8 % від суми, що переказується. Максимальний розмір комісії обмежений: 250 WMU для U-транзакцій (гривневих), 50 WMZ для Z-транзакцій (доларових) тощо. Перекази між гаманцями одного користувача в межах одного WMID комісією не обкладаються.

Функцію технічного оператора WebMoney виконує ЗАТ «Вычислительные силы» (м. Москва). Обслуговування конкретного типу гаманців та забезпечення зобов’язань за ними покладено на компанію-представника у відповідній країні, резидентом якої і є представник. Такі компанії називаються Гарантами. Гарантом щодо гривневих гаманців та WMU-обороту є ТОВ «Українське Гарантійне Агентство» спільно з ВАТ «Український Професійний Банк» (м. Київ). ТОВ «УГА» забезпечує можливість поповнення гаманців готівковою чи безготівковою гривнею, зняття коштів з гаманців, конвертацію цих коштів у готівкову гривню, укладає договори з українськими підприємствами, виконує представницькі функції на території України.

Схему основних операцій у системі WebMoney показано на рис. 1. Так, щоб «увести» кошти в систему, користувач передає Гаранту готівкову чи безготівкову гривню. При цьому баланс його гаманця збільшується на відповідну кількість WMU. Щоб виконати зворотну дію («виведення» коштів із системи), користувач передає Гаранту WMU та отримує натомість готівкові чи безготівкові гривні.

img 2

Таким чином, WMU — це інструмент для обліку зобов’язань Гаранта перед користувачами системи. Переказ WMU із гаманця на гаманець — це передача права вимоги за цими зобов’язаннями. Причому весь час, поки WMU перебувають в обігу всередині системи, їх грошове забезпечення зберігається на рахунку Гаранта в розрахунковому банку і нікуди не витрачається. У будь-який момент на вимогу користувача Гарант виконує (погашає) свої зобов’язання та видає гроші замість WMU (виконує «виведення» з гаманця).

Поповнити гривневий гаманець дуже просто. Це можна зробити у відділенні будь-якого українського банку безготівковим платежем або внести до каси готівкові кошти через термінали платіжних мереж за допомогою передоплачених WMU-карток та ваучерів, банкоматів, через дилерську мережу та інші платіжні системи, наприклад із карток НСМЕП Національного банку України. У невеликих населених пунктах зручно поповнюватися через термінальні мережі та банки, зокрема через відділення Ощадбанку, що є практично скрізь.

При поповненні гаманця з користувача справляється комісія. Її розмір залежить від способу поповнення та договірних відносин з партнерами WebMoney щодо приймання коштів. Цю інформацію розміщено на сайті

www.ukrgarant.com у розділі «Тарифы». Наприклад, поповнюючи гаманець через банківське відділення, користувач може заплатити комісію в розмірі від 1,4 до 5 % залежно від банку. При поповненні гаманця через термінальні мережі комісія становитиме 5 — 7 %. Дилери, змінні пункти та продавці WM-карток суму комісії встановлюють самостійно.

У цілому офлайнова інфраструктура WebMoney налічує близько 20000 точок у більшості населених пунктів України. Їх адреси ви зможете знайти на сайті

http://geo.webmoney.ru . Труднощі можуть виникнути лише в тому випадку, коли користувач неуважно читає довідкову інформацію на сайті системи або намагається поповнити Z-гаманці, Гарант щодо яких — нерезидент України і не має в нашій країні своєї інфраструктури та юридичної моделі.

Користувачі WebMoney можуть отримувати WM усередині системи від інших користувачів (так звані платежі «

c2c»), а також від юридичних осіб як виплати, гонорари, роялті, відрахування, виграші тощо (платежі «b2c»).

 

І на завершення кілька слів про реформу системи електронних платежів і строки, відведені Нацбанком на цю роботу. Не вдаючись у подробиці, зазначу, що всі зобов’язання Українського Гаранта залишаться чинними, виконуватимуться в межах діючих договорів та публічно оприлюднених правил роботи з WMU. Звичайно, після приведення нормативної бази у відповідність до Положення про електронні гроші в Україні та узгодження правил роботи з НБУ можуть відбутися певні зміни. Але ці зміни ніяк не позначаться на користувачах WebMoney, на їх бізнесі. У цьому розумінні бухгалтери та інші користувачі можуть бути абсолютно спокійні як з точки зору бухгалтерського та податкового обліку, так і в плані надійності та швидкості платежів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі