Теми статей
Обрати теми

Облік надходження інтернет-платежів

Редакція БК
Стаття

Облік надходження інтернет-платежів

 

Наша фірма спеціалізується на торгівлі книгами, компакт-дисками, а також аудіо- та відеопродукцією. Досі ми використовували наш веб-сайт лише для цілей реклами та розміщували на ньому каталог наших товарів. У принципі, покупці могли замовити товари безпосередньо на сайті, але платити їм доводилося або при отриманні товарів поштою (післяплатою), або безготівковим перерахуванням через установу банку. Недавно наше керівництво уклало договір із представництвом електронної платіжної системи, що дозволяє покупцям, які мають у своєму розпорядженні електронні гроші цієї системи, розплатитися безпосередньо на нашому сайті. Уже були оплачені таким чином покупки. Оскільки для нас такий спосіб отримання платежів поки що новий, просимо відповісти на такі запитання:

— що вважати моментом отримання оплати для цілей визначення першої події в податковому обліку: дату зарахування електронних грошей від покупця на наш рахунок у платіжній системі або дату вилучення грошей із цієї системи та зарахування їх на поточний рахунок в установі банку?

— чи можна відносити на валові витрати суми комісійної винагороди платіжної організації?

— як описане отримання платежів та виплату комісійної винагороди відображати в бухгалтерському обліку?

(Федько Ю. В., м. Київ)

Відповідає Сергій КАМЕНСЬКИЙ, консультант «Б & К», м. Харків

 

Дійсно, оплата товарів за допомогою електронних грошей (WebMoney, «Яндекс.Деньги» тощо) на сьогодні набула значного поширення. Однак ми б не рекомендували їх до використання інтернет-магазинами, які засновано суб’єктами господарювання — юридичними особами. Відмінність таких грошей від справжніх полягає в тому, що розрахунки за їх допомогою, як бачимо, можуть здійснюватися в обхід банківської системи — їх емітентом є небанківська установа. Водночас згідно з п. 1.3 Положення про електронні гроші в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 25.06.2008 р. № 178 (див. «Б & К», 2008, № 17), випуском електронних грошей в Україні можуть займатися виключно банки. При цьому банк-емітент має забезпечити, щоб сума електронних грошей на одному електронному пристрої, який перебуває в розпорядженні користувача, не перевищувала суму, еквівалентну 5000 грн. Як нам відомо, сьогодні небагато банків відгукнулися на заклик свого регулювальника, тому говорити про широкий обіг в Україні саме таких електронних грошей, які б повністю відповідали вимогам НБУ, поки що не доводиться.

Утім, як видно із запитання, договір з платіжною системою — факт, що вже відбувся. Тому відповідатимемо по суті.

Дійсно, з точки зору бухгалтерського обліку та оподаткування, електронні платежі у платіжній системі мережі Інтернет мають свою специфіку. З одного боку, за правилами платіжної системи, що є невід’ємною складовою договірних відносин між платіжною організацією та її учасниками, електронні гроші є еквівалентом реальних грошей. При цьому «електронний рахунок» у платіжній системі є транзитним на шляху грошей на банківський рахунок. Тому є всі підстави обліковувати виручку, що надходить на «електронний рахунок», на субрахунку 333 «Грошові кошти в національній валюті в дорозі».

Водночас надходження на «електронний рахунок» передоплати від покупця за товар навряд чи може вважатися першою подією в податковому обліку. Це пояснюється тим, що в

п.п. 11.3.1 ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) зазначено «дату зарахування грошових коштів від покупця на банківський рахунок платника податків в оплату товарів (робіт, послуг)». Те ж саме стосується і податкових зобов’язань з ПДВ, правила відображення яких установлено п.п. 7.3.1 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР. Таким чином, валовий дохід і податкові зобов’язання з ПДВ відображаються або за датою відвантаження товару, або за датою зарахування реальних грошей на банківський рахунок продавця.

Що ж до сум комісійної винагороди платіжної організації, то вони відносяться до складу валових витрат на підставі

п.п. 5.2.1 ст. 5 Закону про податок на прибуток як витрати, пов’язані з підготовкою, організацією та веденням господарської діяльності. Власне кажучи, з точки зору податкового обліку, ці витрати аналогічні витратам на розрахунково-касове обслуговування банківською установою.

На завершення статті покажемо, як операції з реалізації товарів та отримання оплати за допомогою платіжної системи Інтернет відображаються в бухгалтерському обліку (див. таблицю).

 

Торгівля через Інтернет — бухгалтерський та податковий облік

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

 

Отримано передоплату за товари електронними грошима

 

333

 

681

 

240,00

 

 

 

2

 

Відвантажено товари покупцю

 

361

 

702

 

240,00

 

200,00

 

 

3

 

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

 

702

 

641

 

40,00

 

 

 

4

 

Списано суму націнки на реалізовані товари

 

285

 

282

 

Сума націнки

 

 

 

5

 

Списано собівартість реалізованих товарів

 

902

 

282

 

Собівартість

 

 

 

6

 

Проведено залік взаємних заборгованостей

 

681

 

361

 

240,00

 

 

 

7

 

Списано на витрати суму винагороди платіжній системі (приймемо в розмірі 3 %)

 

93

 

333

 

7,20

 

 

7,20

 

8

 

Відображено зарахування реальних грошових коштів на банківський рахунок (за вирахуванням винагороди)

 

311

 

333

 

232,80

 

 

 

 

 

Завершуючи відповідь на запитання, усе-таки порадимо переспрямувати товарно-грошові потоки, пов’язані з оплатою електронними грошима, через підприємця-єдиноподатника, звільненого від ведення бухобліку, оподаткування якого не залежить від суми доходу (зрозуміло, у межах 500 тис. грн.). Це позбавить вас виникнення спірних ситуацій з податківцями, для яких розрахунки електронними грошима можуть опинитися незвичними та які можуть безпідставно не погодитися з описаним вище порядком податкового обліку інтернет-торгівлі. А заразом це вирішить проблему з недосконалістю первинного документообігу таких операцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі