Теми статей
Обрати теми

Матеріальна допомога працівнику

Редакція БК
Стаття

Матеріальна допомога працівнику

 

Директор хоче виплатити деяким працівникам матеріальну допомогу. Як це правильно оформити у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7»?

Відповідає Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Згідно з п.п. 9.7.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV матеріальна допомога є одним з різновидів нецільової благодійної допомоги та не підлягає включенню до оподатковуваного доходу. Законодавство не накладає жодних обмежень на її розмір. Але не обкладається податком з доходів фізичних осіб (далі — ПДФО) матеріальна допомога, розмір якої за рік сукупно не перевищує прожиткового мінімуму працездатних громадян, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. На сьогодні це 940 грн. (669 грн. х 1,4).

З цієї суми дозволено не утримувати ПДФО, якщо її одержувач має право на соціальну пільгу. У тому разі, якщо матеріальна допомога має систематичний характер та надається всім чи більшості працівників, а також перевищує суму прожиткового мінімуму за рік, вона обкладається ПДФО.

Згідно з п.п. 5.6.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) від 28.12.94 р. матеріальна допомога, що звільняється від обкладення ПДФО, не включається до валових витрат. З цього випливає, що суми матеріальної допомоги, які обкладаються прибутковим податком, включаються до складу валових витрат.

Для відображення як оподатковуваної, так і неоподатковуваної матеріальної допомоги використовується документ «Начисление ЗП». Якщо матеріальна допомога працівнику відповідає умовам, наведеним у п.п. 9.7.3 Закону № 889-IV, то в документі «Начисление ЗП» до рядка «Благотв. МП» уводимо її розмір, наприклад 350 грн. (див. рисунок). Заходимо в меню «Рассчитать — Удержания всех сотрудников», у результаті чого програма рядки щодо утримання залишила порожніми, а до колонки «К выплате» ввела суму благодійної допомоги (див. рисунок). На суму благодійної допомоги документ сформує проводку Дт 92 (91, 93, 23) — Кт 661.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі