Теми статей
Обрати теми

Як дістати з «1С:Бухгал терії» потрібну директору інформацію

Редакція БК
Стаття

Як дістати з «1С:Бухгалтерії» потрібну директору інформацію

 

img 1 

Тільки в теорії ми поділяємо облік на бухгалтерський та управлінський, а на практиці на більшості підприємств ведеться просто «облік» без будь-якого розподілу. Як правило, у бухгалтера не вистачає часу на ведення повноцінного управлінського обліку, а в директора голова зайнята зовсім іншими речами. Але все змінюється, і якщо раніше традиційними запитаннями до бухгалтера були: «Скільки в нас грошей на розрахунковому рахунку?» та «Яка роздрібна виручка на цьому тижні?», то в ситуації, що склалася, директора вже цікавить аналіз фінансової діяльності підприємства. При цьому штат скорочується, а поточної роботи в бухгалтерії менше не стає.

З цієї статті ви дізнаєтеся, якими засобами «1С» скористатися, щоб оперативно й точно відповісти на «улюблені» директорські запитання.

Олена АБРАШІНА, методист відділу розробок 1С компанії «ABBYY Україна»

 

ХТО І СКІЛЬКИ ВИНЕН?

Найпростіший спосіб дати відповідь на це запитання — це сформувати звіт «

Оборотно-сальдовая ведомость по счету 361» (рис. 1). Цей звіт дозволяє отримати інформацію про суму заборгованості кожного покупця, а якщо скористатися можливістю деталізації, — то й про договір, за яким виникла заборгованість, і в такий спосіб визначити період, коли виникла заборгованість.

img 2

Але в такому вигляді директор у звіті може мало що зрозуміти, тому доведеться приводити звіт у «небухгалтерський» вигляд в Exсel, а це додаткові витрати часу. На такий випадок у конфігурації існують спеціалізовані звіти, призначені для аналізу дебіторської заборгованості. Знайти їх ви можете на панелі функцій у закладці «

Руководителю Расчеты с покупателями». Узагальнюючий звіт «Задолженность покупателей» відображає заборгованість і суму авансу щодо кожного покупця на початок та кінець обраного періоду, а також рух за період — збільшення й погашення боргу (рис. 1). Погодьтеся: порівняно з «Оборотно-сальдовой ведомостью по счету 361» показаний на цьому ж рисунку звіт виглядає зрозумілішим для людини, далекої від бухгалтерського обліку.

img 3

Наступний звіт — «

Задолженность покупателей по срокам долга» — характеризується більшою деталізацією, у ньому заборгованість показано з розбиттям за строками виникнення боргу до 7 днів, від 8 до 15 днів, від 16 до 30 днів, від 31 до 60 днів, від 61 до 90 днів та понад 90 днів. У разі якщо підприємство проводить політику продажів, однакову для всіх клієнтів, цього звіту вистачає, щоб визначити, надходження яких із сум заборгованості очікувати найближчим часом, яких — пізніше, а які вже прострочено, і ними потрібно зайнятися впритул. Але якщо в умовах кризи підприємство йде на поступки деяким покупцям і надає їм триваліше відстрочення за платежами, то слід скористатися звітом «Просроченная задолженность покупателей» (рис. 2). У звіті наводиться порівняння величини простроченої заборгованості на поточну дату з величиною на початок місяця і на початок року.

Цей звіт формується виходячи з установлених на підприємстві строків оплати. Строк отримання оплати від покупців, після закінчення якого заборгованість вважається простроченою, установлюється у:

— «

Настройках параметров учета» — зазначений строк поширюється на всіх покупців. До того ж зробити це потрібно один раз і після цього термін сплати вводити у кожному договорі не потрібно;

— самому договорі (рис. 3) із покупцем, у цьому випадку зазначений строк застосовується тільки до одного покупця та одного договору.

img 4

Інформація для звітів береться із залишку по дебету рахунка 36 за договорами з видом договору

«З покупцем» та «З комісіонером». Як бачите, для формування перелічених вище звітів бухгалтеру не потрібно вводити до інформаційної бази жодних додаткових даних, водночас інформація, наведена в цих звітах, легше аналізується.

 

ПРИБУТОК ЧИ ЗБИТОК?

Інформацію про розмір прибутку/збитку можна отримати, сформувавши звіт «

Анализ счета» і вибравши субрахунок 791. А можна скористатися звітом «Доходы и расходы (прибыль/убыток)» на закладці «Руководителю». Звіт дозволяє не лише наочно показати, як було визначено фінансовий результат, а й порівняти його з фінансовим результатом попередніх періодів. Сформований звіт являє собою графік зміни прибутку за вибраний звітний період і розшифровку до графіка у вигляді таблиці. Звіт можна роздрукувати і нести на ознайомлення директору.

 

ПРИБУТОК ВІД КОЖНОГО НАПРЯМУ БІЗНЕСУ

Кожному напряму діяльності в «1С:Бухгалтерії 8» ставиться у відповідність Номенклатурна група (аналогічно тому, як у конфігурації 7.7 напряму бізнесу відповідав вид діяльності). Надалі облік доходів від реалізації та собівартості реалізації ведеться в розрізі цих номенклатурних груп. До номенклатурних груп об’єднуються товари, продукція та послуги, які надає підприємство.

При цьому не потрібно вказувати номенклатурну групу в кожному документі продажу, достатньо один раз зазначити її в номенклатурній картці товару чи послуги (довідник «

Номенклатура», рис. 4). Для того щоб дізнатися про доходи і витрати за кожним напрямом діяльності підприємства, сформуйте звіт «Анализ субконто» по субконто «Номенклатурные группы» (рис. 5).

img 5

 

img 6

 

НА ЩО ВИТРАЧАЮТЬСЯ ГРОШІ?

Облік руху грошових коштів може вестися в розрізі статей руху грошових коштів (РГК). У такому разі стаття РГК зазначається в кожному платіжному документі, інформацію про напрямок вибуття грошових коштів може бути отримано зі стандартних бухгалтерських звітів, наприклад, «

Оборотно-сальдовая ведомость по счету».

Але навіть якщо на підприємстві не розроблено класифікатор статей РГК, інформацію про основні напрями вибуття грошових коштів отримати можна. Для цього призначено звіт «

Расход денежных средств» на закладці «Руководителю Денежные средства» (рис. 6).

img 7

Інформація для цього звіту береться з обороту по кредиту рахунків 30, 31 за вказаний у звіті період. Стаття грошових коштів визначається по рахунку, що кореспондує з рахунком грошових коштів. Наприклад, по статті

Розрахунки з підзвітними особами (витрачено) відображається оборот по кредиту субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

 

Тепер ви знаєте, за допомогою якого звіту можна швидко отримати потрібну інформацію, щоб будь-яке директорське запитання не застало вас зненацька.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі