Теми статей
Обрати теми

Формульний калькулятор та бухгалтерські підсумки

Редакція БК
Відповідь на запитання

Формульний калькулятор та бухгалтерські підсумки

 

Розкажіть, будь ласка, про можливості формульного калькулятора в «1С:Бухгалтерії». Чи можна в розрахунках застосовувати посилання на бухгалтерські підсумки по тих чи інших рахунках і як це робити?

Віктор Г., м. Маріуполь

Відповідає

Сергій КАМЕНСЬКИЙ , консультант «Б & К», м. Харків

 

Не всі бухгалтери, навіть маючи досвід роботи з програмою, знають, що калькулятор в «1С:Бухгалтерії» — не простий, він існує у двох варіантах: звичайному та формульному. За умовчанням включено звичайний варіант, програмний аналог настільного приладу. Щоб замінити його на формульний, відкрийте вікно установлення параметрів (команда «

Сервис → Параметры») на закладці «Общие» та позначте галочкою поле «Использовать формульный калькулятор». Зовнішній вигляд вікна калькулятора зміниться (рис. 1). Але головне — значно розшириться його функціональність.

img 1

На рис. 1 показано результат обчислення введеної в поле калькулятора формули (загальна сума за накладною, ціни брали без ПДВ). Формула вводиться за звичайними арифметичними правилами. Клацніть мишею по кнопці «

Вычислить» або натисніть на Enter — і ви отримаєте шукане значення. Бачити одночасно і початкові дані, і результати розрахунку дуже зручно. Адже недаремно в банках застосовують калькулятори, що дорого коштують, із друкуванням на стрічку!

У формулах можна використовувати значення елемента пам’яті калькулятора, позначаючи його літерою «

М», а також «м» чи «m». Увести число до калькулятора можна не лише з клавіатури, а й через буфер обміну Windows. Установіть курсор на комірку звіту, журналу, документа тощо, яка містить число. Натисніть на поєднання клавіш [Ctrl + Insert] або виберіть пункт «Запомнить» із контекстного меню, що викликається правою кнопкою миші. Число буде скопійовано до буфера обміну. Тепер перемістіть курсор у поле введення формули калькулятора і натисніть на [Shift + Insert] (або виберіть «Вставить» із випадаючого контекстного меню). Число буде перенесено до калькулятора. Такий прийом швидко стає звичним, дозволяє прискорити роботу і повністю виключає помилки введення цифр. Описаним способом можна переносити числа і між різними програмами Windows, наприклад між «1С:Бухгалтерією» та Excel.

З буфером обміну можна здійснювати арифметичні дії не лише у вікні введення формул калькулятора. За допомогою кнопок «

М», «М +» та «М-» копіюють до буфера, додають до буфера та вираховують з буфера результат розрахунку формули, уведеної до калькулятора. За допомогою таких самих кнопок, розташованих у головному меню «1С:Бухгалтерії», копіюють до буфера, додають до буфера та вираховують з буфера те число (зі звіту, документа тощо), на яке вказує курсор. Поточне значення буфера обміну виводиться в нижній частині вікна калькулятора.

А тепер про те, як використовувати у формульному калькуляторі посилання на бухгалтерські підсумки. Для доступу до підсумків розробники ввели до мови програмування «1С» спеціальний об’єкт «

БухгалтерскиеИтоги». Цей об’єкт визначено у глобальному модулі програми з іменем «глБИ», тому він доступний у будь-який момент. Користуватися цим об’єктом може не лише програміст. Бухгалтер може вивантажити підсумки до калькулятора чи до таблиці Excel (через механізм DDE). Викликаючи цей об’єкт з потрібним параметром, ви отримаєте доступ до залишків та оборотів по рахунках за період, установлений на закладці «Бухгалтерские итоги».

У таблиці наведено параметри для виклику підсумків та приклади їх виклику з вікна калькулятора, що застосовуються найчастіше.

 

з/п

Параметр

Значення

Приклад виклику з калькулятора

1

СНД(счет)

Сальдо счета на Начало периода, Дебетовое

глБИ.СНД(28)

2

СНК(счет)

Сальдо счета на Начало периода, Кредитовое

глБИ.СНК(63)

3

СКД(счет)

Сальдо счета на Конец периода, Дебетовое

глБИ.СКД(28)

4

СКК(счет)

Сальдо счета на Конец периода, Кредитовое

глБИ.СКК(63)

5

ДО(счет)

Дебетовый Оборот по счету за период

глБИ.ДО(28)

6

КО(счет)

Кредитовый Оборот по счету за период

глБИ.КО(28)

7

ОБ(счет, счет)

Обороты между счетами за период

глБИ.ОБ(281, 631)

8

СНДР(счет)

Сальдо счета на Начало периода, Дебетовое, Развернуто по субсчетам

глБИ.СНДР(64)

9

СНКР(счет)

Сальдо счета на Начало периода, Кредитовое, Развернуто по субсчетам

глБИ.СНКР(64)

10

СКДР(счет)

Сальдо счета на Конец периода, Дебетовое, Развернуто по субсчетам

глБИ.СКДР(64)

11

СККР(счет)

Сальдо счета на Конец периода, Кредитовое, Развернуто по субсчетам

глБИ.СККР(64)

12

СНДРС(счет)

Сальдо счета на Начало периода, Дебетовое, Развернуто по Субконто

глБИ.СНДРС(281)

13

СНКРС(счет)

Сальдо счета на Начало периода, Кредитовое, Развернуто по Субконто

глБИ.СНКРС(631)

14

СКДРС(счет)

Сальдо счета на Конец периода, Дебетовое, Развернуто по Субконто

глБИ.СКДРС(281)

15

СККРС(счет)

Сальдо счета на Конец периода, Кредитовое, Развернуто по Субконто

глБИ.СККРС(631)

 

Легко помітити, що найменування параметра у другій колонці таблиці — скорочення від відповідного бухгалтерського терміна. Сполучення «

СНД» утворено від терміна «Сальдо на начало дебетовое» тощо. Для наочності використані у скороченнях літери виділено в тексті третьої колонки таблиці напівжирним шрифтом. Запам’ятати такі скорочення бухгалтеру буде легко.

А тепер наведемо приклад використання перелічених параметрів виклику підсумків у формульному калькуляторі на прикладі демо-бази ТОВ «Добро». Уведемо до поля калькулятора формулу, як показано на рис. 2.

img 2

Ця формула розраховує суму ПДВ до сплати до бюджету (рядок 20 декларації з ПДВ): кредитовий оборот по субрахунку 6415 мінус дебетовий оборот по цьому субрахунку без перерахування ПДВ до бюджету (оборот Дт 6415 — Кт 31). У цьому випадку ТОВ «Добро» може не перераховувати ПДВ за звітний період: у цієї організації -41512,42 грн. до відшкодування з бюджету, про що свідчить знак «мінус» у результаті розрахунку.

Як бачимо, можливості формульного калькулятора в руках досвідченого користувача дуже великі. Іноді замість формування декількох звітів та «виловлювання» з них потрібних цифр, які потім візьмуть участь у розрахунку потрібного показника, досить увести до калькулятора формулу з посиланнями на відповідні підсумки, що мають узяти участь у розрахунку саме того показника.

 

Настійно рекомендуємо використовувати калькулятор «1С:Бухгалтерії» у формульному режимі. Якщо ж вам знадобиться звичайний калькулятор, змінювати настройку програми не обов’язково. Командою «

Пуск → Программы → Стандартные → Калькулятор» завжди можна викликати стандартний калькулятор Windows.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі