Теми статей
Обрати теми

Як зберегти зір, працюючи за комп’ютером

Редакція БК
Стаття

Як зберегти зір, працюючи за комп’ютером

 

img 1

Проблеми із зором називають одним із найзначніших негативних впливів комп’ютера на користувача. Людина, яка дивиться в монітор, майже завжди з часом стає пацієнтом офтальмолога. Нове в сучасній медицині захворювання — комп’ютерний зоровий синдром — уже стало професійним для всіх, хто багато часу на день спілкується з комп’ютером. Це дуже легко пояснюється — адже при роботі з комп’ютером основне навантаження припадає на зір. Очі, які практично постійно дивляться в монітор з невеликої відстані, втомлюються значно швидше, ніж при інших видах зорового навантаження.

Надія БАЛОВСЯК, доцент кафедри інформаційних систем та мереж Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, Internetessa.com

 

Першою ознакою комп’ютерного зорового синдрому є неприємні та болісні відчуття, які користувач може зазнавати після тривалої роботи за комп’ютером. При цьому в кожної людини час таких проявів — різний: в однієї людини ці симптоми можуть виникати за годину, в іншої — через 8 годин роботи.

Існує дуже багато причин виникнення комп’ютерного зорового синдрому. Насамперед це особливості роботи за монітором, відсутність чітких меж зображення, мерехтіння монітора, неправильно підібрані параметри яскравості та контрасту і, звісно ж, погане освітлення. Крім цього, у виникненні комп’ютерного зорового синдрому може відіграти свою роль і морально застарілий монітор з електронно-променевою трубкою, яка сіла та, як наслідок, не забезпечує достатніх характеристик зображення.

Визначити наявність у людини цього захворювання може тільки лікар-офтальмолог. Однак приводом для звернення до лікаря можуть бути такі симптоми: швидка стомлюваність очей, сухість в очах, їх подразнення та почервоніння, розмитість та затуманення зору, різь в очах (відчуття смітинки в очах), головний біль, особливо в лобовій частині голови, болісні чи дискомфортні відчуття в області спини, шиї, плечей, мимовільне тремтіння повік, болісна реакція або підвищене сльозовиділення при погляді на світло.

Це тільки перші та найочевидніші симптоми комп’ютерного зорового синдрому, які можуть з часом призвести до серйозніших проблем. Будь-який з них є серйозним приводом для звернення до лікаря-офтальмолога. Однак слід пам’ятати, що людина, яка багато часу проводить за комп’ютером, повинна періодично відвідувати окуліста з метою якомога раннього виявлення можливих проблем.

 

Синдром «сухого ока»

Найчастіше наслідком великої кількості часу, проведеного за комп’ютером, є синдром «сухого ока». Це захворювання є проявом порушення стану слизової оболонки ока, а іноді — проблем зі слізними каналами. Синдром «сухого ока» — дуже поширене захворювання, яке може бути результатом не лише тривалої роботи за комп’ютером, а й деяких інших чинників, серед яких загальний стан здоров’я, психологічні, генетичні фактори, несприятливі умови навколишнього середовища.

При нормальній роботі ока слізна плівка покриває тонким шаром його поверхню. Фактично вона служить мастилом між оком та повіками. Слизова оболонка змочується під час моргання, яке людина не відчуває і робить це зовсім непомітно, проте ця дрібниця дуже корисна для роботи очей.

При роботі за комп’ютером у користувача ця плівка не достатньою мірою виконує свою функцію. Це відбувається з різних причин. Однією з них є те, що людина не достатньо часто моргає. У результаті цього слизова оболонка пересихає. А це призводить до недостатнього вироблення слізної рідини, яка повинна вироблятися безперервно, забезпечуючи постійне зволоження поверхні ока. Так виникає синдром «сухого ока».

Крім цього, при синдромі «сухого ока» не тільки виробляється недостатня кількість сльози, часто також страждає і її якість. Усі ці причини призводять до висихання оболонки очей та появи симптомів, перелічених вище.

Людина, яка страждає на синдром «сухого ока», особливо важко переносить перебування у приміщенні з кондиціонером.

Лікарі виділяють три ступені тяжкості синдрому «сухого ока».

Легкий ступінь характеризується скаргами на відчуття смітинки, піску в очах, сухості. Такі симптоми найчастіше виявляються при дії несприятливих чинників, наприклад, при тривалій роботі за комп’ютером або перебуванні в кондиціонованому приміщенні.

При середньому ступені синдрому «сухого ока» неприємні симптоми зберігаються досить довго, при цьому відчуття можуть зберігатися навіть після припинення дії несприятливого чинника зовнішнього середовища. Також посилюється відчуття печіння, почервоніння та біль.

Настання третього, важкого ступеня характеризується наявністю симптомів, описаних вище. Однак тут лікар уже зможе діагностувати зміни рогівки та хронічний кон’юктивіт. Очі втрачають свій природний блиск і стають тьмяними, можуть спостерігатися набряки та почервоніння. Порушення складу слізної плівки призводить до дефектів рогівки, ерозії, які можуть зберігатися досить тривалий час. В особливо критичних випадках і за відсутності правильного лікування синдром «сухого ока» може призвести до зниження зору і навіть до сліпоти.

Лікування синдрому «сухого ока» має призначати лікар-офтальмолог. Однак уже доведено, що непоганий ефект дає регулярне вживання крапель штучної сльози. Деякі з цих препаратів більш рідкі і діють недовго, інші — густіші, і їх дія триваліша. Не слід плутати штучну сльозу із краплями, що швидко знімають почервоніння очей. Дія останніх часто заснована на звуженні судин ока за відсутності достатньої змочувальної дії, а це тільки посилює проблему.

Також лікарі рекомендують пити багато рідини, частіше моргати та в жодному разі не терти очі — це лише посилює подразнення.

 

Комп’ютерні окуляри

При роботі за комп’ютером не завжди зручно використовувати звичайні окуляри, наприклад, через порівняно невелику відстань до монітора. Звичайні окуляри можуть викликати відчуття дискомфорту та втоми.

Користувачам моніторів на основі електронно-променевої трубки в таких випадках краще використовувати спеціальні комп’ютерні окуляри, які створені не тільки для заміни звичайних. Вони будуть корисні всім, хто проводить за екраном монітора понад дві години на день. Також рекомендується використовувати такі окуляри, щоб уникнути можливих проблем із зором у подальшому.

Такі окуляри поліпшать якість зображення на екрані монітора, зроблять його яскравішим та чіткішим. Це досягається за рахунок зменшення зернистості картинки, відблисків та оптимального підбору яскравості екрана.

Крім цього, комп’ютерні окуляри зменшують час, необхідний для пристосування до роботи за монітором. Але найголовнішим результатом їх використання можна назвати істотне зниження зорового навантаження при тривалій роботі на комп’ютері — це відбувається завдяки тому, що такі окуляри поглинають шкідливе ультрафіолетове випромінювання від ЕПТ-монітора, який негативно впливає на очі.

Зауважимо, що в таких окулярах особливо комфортно працювати у приміщеннях зі штучним освітленням.

Також комп’ютерні окуляри може бути виготовлено для людей, які страждають на короткозорість чи далекозорість. У цьому випадку спеціальне покриття наноситься на діоптричні лінзи.

Є декілька особливостей застосування комп’ютерних окулярів, які потрібно знати заздалегідь та враховувати, приймаючи рішення про їх придбання.

Комп’ютерні окуляри розрізняються за виглядом, наявністю діоптрій, нанесеним на лінзи покриттям тощо. Крім цього, такі окуляри відрізняються за лінзами, що в них використовуються.

Зараз на ринку існує широкий асортимент найрізноманітніших окулярів. Звичайно, їх краще купувати та замовляти у спеціалізованих салонах оптики. Тут можна придбати готові комп’ютерні окуляри. Як правило, у них використовується тільки один тип контрастного покриття. Цей варіант не враховує особливостей конкретної людини. Хоча знайти такі окуляри не складно, вони коштують відносно недорого.

У будь-якому разі придбанню комп’ютерних окулярів повинна передувати консультація офтальмолога.

 

Вправи для очей

Проблеми із зором при роботі з комп’ютером найчастіше зумовлено дуже великим зоровим навантаженням, що виникає при тривалій роботі. Очі перенапружуються, втомлюються, а продовжувати працювати потрібно, от і виходить замкнуте коло. Вирішити проблему дозволяють спеціальні комплекси вправ. Такі існують і для розслаблення, і для зміцнення очних м’язів.

Для швидкого зняття зорового стомлення існує декілька комплексів вправ. Для їх виконання не потрібно багато часу. Спершу запропонуємо вам зовсім нескладну вправу, яку можна виконувати кожні 3 — 4 години: спочатку погляньте вдалину 5 — 10 хвилин, потім закрийте очі для відпочинку на 1 — 2 хвилини. Цю вправу можна використовувати і як розминку для тих комплексів, які ми навели нижче, або просто робити їх під час невеликої перерви в роботі.

 

ВПРАВИ ДЛЯ РОЗСЛАБЛЕННЯ

Комплекс № 1

1. Замружте очі якомога сильніше. Напружуючи м’язи шиї, обличчя, голови, затримайте дихання на декілька секунд, після чого на різкому видиху широко розкрийте очі. Повторіть цю вправу 3 — 5 разів.

2. Із закритими очима виконуйте обертові рухи очними яблуками зліва направо та справа наліво. Повторіть цю вправу 10 разів.

3. Підніміть руки та розмістіть великий палець руки на відстані близько 30 сантиметрів від очей. Протягом 5 секунд дивіться на кінчик пальця, далі закрийте одне око на 3 — 5 секунд, відкрийте і знову дивіться двома очима, після чого закрийте інше око. Повторіть цю вправу 10 разів.

4. Злегка стисніть скроні кінчиками пальців, одночасно з цим 10 разів швидко моргніть. Після цього, закривши очі, відпочиньте та зробіть 2 — 3 глибоких вдихи. Цю вправу повторіть тричі.

Комплекс № 2

1. Дивіться вдалину перед собою 2 — 3 секунди, краще — на якийсь далеко розташований об’єкт за вікном. Підніміть руку та розмістіть палець на відстані 25 — 30 сантиметрів від очей. Погляньте на нього 3 — 5 секунд, після цього знову переведіть свій погляд на далекий предмет. Повторіть цю вправу 10 — 12 разів.

2. Візьміть олівець та переміщайте його перед очима з відстані витягнутої руки до кінчика носа і назад. Ваші очі повинні стежити за його рухом. Повторіть 10 — 12 разів.

3. На шибку приблизно на рівні очей приклейте круглу мітку діаметром 3 — 5 мм. По 3 — 5 секунд дивіться на цей кружок та на якийсь далекий предмет. Повторіть цю вправу 10 — 12 разів.

4. Повільно з розплющеними очима малюйте в повітрі уявну «вісімку», обводячи очима її контури. Цю вправу повторіть 5 — 7 разів у кожному напрямі.

5. Погляньте 5 — 6 секунд на великий палець витягнутої руки. Після цього повільно перемістіть руку праворуч, не відриваючи від нього погляду. Стежте поглядом за пальцем, не повертаючи голови. Це саме зробіть іншою рукою. Повторіть по 5 — 7 разів у кожному напрямі.

6. Малюйте поглядом уявний хрест: не повертаючи голови, погляньте в лівий нижній кут, потім — у правий верхній, у правий нижній, а потім — у лівий верхній. Повторіть цю вправу 5 — 7 разів. Після цього виконайте те саме у зворотному порядку.

Комплекс № 3

1. Міцно замружте очі на 3 — 5 секунд, а потім відкрийте їх. Повторіть цю вправу 6 — 8 разів.

2. Швидко поморгайте протягом 1 — 2 хвилин.

3. Закрийте повіки та помасажуйте їх коловими рухами пальця протягом 1 хвилини.

4. Трьома пальцями кожної руки злегка натисніть на верхню повіку, через 1 — 2 секунди відпустіть. Повторіть так 3 — 4 рази.

Комплекс № 4

1. Закрийте очі на 3 — 4 секунди, не напружуючи очні м’язи. Після цього широко розкрийте їх і погляньте вдалину. Повторіть так 4 — 5 разів.

2. Погляньте на кінчик носа протягом 3 — 4 секунд, після цього переведіть погляд удалину, наприклад, на якийсь далекий предмет за вікном. Повторіть 4 — 5 разів.

3. Не повертаючи голови, повільно робіть колові рухи очима за годинниковою стрілкою, а потім — у зворотний бік. Після цього погляньте удалину 3 — 4 секунди. Повторіть 4 — 5 разів.

4. Не рухаючи головою, погляньте 3 — 4 секунди вгору, потім — прямо перед собою, після чого вниз і знову прямо, управо і прямо, вліво і прямо. Повторіть це 3 — 4 рази.

 

ПРОФІЛАКТИКА КОРОТКОЗОРОСТІ

Крім вправ для розслаблення, існують ще й інші, призначені, наприклад, для профілактики можливих проблем з очима.

1. Відкинувшись назад, зробіть глибокий вдих, потім нахиліться вперед та зробіть видих. Повторіть 3 — 5 разів.

2. Закрийте очі, міцно замружте їх, потім відкрийте. Повторіть цю вправу 10 разів.

3. Встаньте, поставте руки на пояс. Поверніть голову праворуч та погляньте на лікоть правої руки, після чого поверніть голову ліворуч та погляньте на лікоть лівої руки. Повторіть цю вправу по 5 — 6 разів в кожен бік.

4. Виконайте колові рухи очима, поглянувши вгору, спочатку за годинниковою стрілкою, потім — проти.

5. Підніміть руки перед собою, погляньте на кінчики пальців, підніміть руки вгору, продовжуючи стежити за ними очима, не піднімаючи голови. Після цього опустіть руки.

 

ВПРАВИ ДЛЯ ОЧЕЙ за МЕТОДом

віЛЬЯМА БРЕЙТСА

Це загальнозміцнюючі вправи, що перешкоджають зоровому стомленню. Вони дозволять продовжити вашу безперервну роботу, та виконуючи їх, ви менше втомлюватиметеся.

1. Візьміть у руки олівець та рухайте ним праворуч, ліворуч, униз, угору з широкою амплітудою. Невідривно стежте за ним очима, не повертаючи голову.

2. Знову, не рухаючи головою та не повертаючи її, переводіть погляд з правого верхнього кута кімнати в лівий нижній, з лівого верхнього — у правий нижній. Повторіть цю вправу приблизно 20 разів.

3. Поставте ноги на ширину плечей, руки на пояс. Різко поверніть голову праворуч та ліворуч і дивіться по ходу руху голови. Повторіть цю вправу не менше 40 разів.

4. Широко розплющте очі, сильно примружтеся та закрийте очі. Виконайте цю вправу 40 разів.

5. Погляньте на розташований далеко за вікном предмет протягом 10 секунд. Після цього переведіть свій погляд на предмет, розташований поряд із вами, наприклад, на свій годинник. Повторіть 15 разів.

Автор цієї методики рекомендує виконувати всі вправи двічі на день протягом місяця. Після цього потрібно зробити перерву на 2 — 3 тижні.

 

СПЕЦІАЛЬНІ ТРЕНУВАЛЬНІ ВПРАВИ ДЛЯ ОЧЕЙ

Ці вправи корисні для будь-якої людини — вони допоможуть укріпити очні м’язи та легко переносити підвищене зорове навантаження.

Вправа 1. Пальмінг.

Пальмінг означає виконання вправ за допомогою долонь. Назва цієї вправи походить від слова palm — долоня.

Складіть руки у вигляді чаші та покладіть їх на очі так, щоб ви могли вільно відкривати та закривати очі. При цьому крізь долоні не повинне проступати світло.

Власне, на цьому вправу і закінчено — вам потрібно просто розслабитися та подумати про щось приємне. Посидіть так декілька хвилин, після цього поступово відкривайте долоні, щоб очі звикли до світла.

Цю вправу можна вдосконалити. Розітріть долоні, щоб вони були гарячими. Після цього виконайте пальмінг так, як це було описано вище. Розплющивши очі, поморгайте 10 — 15 секунд.

Вправа 2. Температурний вплив.

Потрібно взяти два м’які клаптики тканини, один намочіть теплою водою, навіть гарячою, а другий — крижаною водою. Далі робіть компреси, змінюючи тканину, — гарячий компрес на 2 хвилини, а холодний на 1 хвилину. Так потрібно повторити 3 рази.

Вправа 3. Писання носом.

Ця вправа передбачає написання літер або слів розплющеними очима. Уявіть собі, що кінчик вашого носа — це ручка і цією ручкою ви писатимете різні слова або малюватимете картинки. При цьому бажано чергувати розмір уявних букв та відстань до них. Чим більше розмах руху очей, тим ефективніша вправа.

Після кожної вправи можна зробити легкий масаж очей пальцями. Ваш погляд має бути спрямовано крізь пальці, а не на них. Постарайтеся ковзати поглядом, не затримуючи його на чомусь одному. При правильному виконанні вправи у вас повинне виникати відчуття, що руки пропливають мимо вас, вони рухаються. Спробуйте виконати це тричі із закритими очима.

 

Основний комплекс для зміцнення зору

Цей комплекс йоги призначено для підтримання зору в доброму стані. Як стверджують люди, які випробували цей комплекс на собі, якщо робити його щодня вранці та ввечері, то завдяки цьому можна буде зберегти хороший зір до глибокої старості.

Перед виконанням комплексу потрібно прийняти зручну позу та максимально розслабити всі м’язи.

1. Повільно вдихаючи, погляньте на своє міжбрів’я, затримайте погляд у цьому положенні на декілька секунд. На видиху поверніть очі у вихідне положення та закрийте їх на декілька секунд.

2. Глибоко вдихнувши, погляньте на кінчик носа. Затримайте дихання на декілька секунд та на видиху поверніть очі у вихідне положення, наприклад, перед собою. Закрийте очі на декілька секунд.

3. Глибоко вдихнувши, повільно поверніть очі праворуч, не повертаючи голову. Відразу ж на видиху погляньте у вихідну точку. Так само поверніть очі ліворуч. Повторіть по 3 рази в кожний бік. Після виконання вправи закрийте очі на декілька секунд.

4. На вдиху погляньте у правий верхній кут, відразу ж на видиху — перед собою. Далі знову на вдиху погляньте в нижній лівий кут і на видиху поверніть очі у вихідне положення.

5. На вдиху опустіть очі вниз, а потім повільно рухайте ними за годинниковою стрілкою, зупинившись в самій верхній точці. Відразу ж, почавши видих, продовжіть рух за годинниковою стрілкою вниз. Зробіть таких три кола.

 

Програми-тренажери для очей

Зняти зорову напругу можна не лише за допомогою вправ. Для цього ви можете скористатися спеціальними програмами — тренажерами для очей.

 

«ОХОРОНЕЦЬ ОЧЕЙ»

Ця програма цілком виправдовує свою назву. Скачати її можна за адресою

http://www.gi.ru/files/eyeskeeper.zip . Розмір — 1,4 Мб. Вона умовно безкоштовна, тобто розробник дозволяє користуватися нею безкоштовно, проте настійно рекомендує сплатити та зареєструвати свою копію.

«Охоронець очей» включає комплекс із восьми вправ для очей. Кожна вправа супроводжується картинкою, за допомогою якої користувач може наочно побачити, як правильно її виконувати (рис. 1).

img 2

Програма не потребує встановлення. Після її запуску в області повідомлень Панелі завдань з’явиться піктограма, за допомогою якої і здійснюватиметься управління програмою.

Для запуску програми потрібно вибрати пункт «

Запустить». У результаті з’явиться запит на введення реєстраційних даних. Однак перші 30 днів програма може працювати й без них.

Після цього у спеціальному вікні програми з’являтиметься опис вправ. Серед них — вправи для зміцнення м’язів ока та для зняття зорової напруги. Усі вони супроводжуються демонстраційною картинкою, за допомогою якої користувач зможе зрозуміти, як точно потрібно виконувати вправи. Перейти до виконання наступної вправи можна за допомогою кнопки «

Старт». Послідовно натискуючи цю кнопку, ви пройдете всі вправи, доступні у програмі. Рекомендується їх виконувати вдумливо та уважно, не пропускаючи жодну з них.

Після завершення виконання всіх вправ програма запропонує вам декілька хвилин поглянути на картинку для розслаблення очей.

У вікні настройок програми можна задати час виконання кожної вправи, за умовчанням це значення дорівнює 30 секунд. Також у вікні настройок програми можна задати програвання звуку на початку кожної вправи.

У полі «

Интервал (мин)» потрібно ввести проміжок часу, через який необхідно приступати до виконання вправ (у хвилинах).

Програма може працювати в декількох режимах. Зміна вправ за клацанням миші відповідає режиму «

Ручной старт». Крім цього, існує ще один режим — «Автоматический старт». У цьому випадку програма запускатиметься автоматично через зазначений час.

Ще одна функція програми — «

Режим строгого напоминания». У цьому випадку кожного разу через зазначений проміжок часу (заданий у полі «Интервал (мин)») на екрані відображатиметься інформаційне повідомлення, що нагадує про необхідність зробити перерву та виконати вправи.

Також у вікні настройок програми можна вибрати фінальне зображення, задати розмір шрифту та встановити запуск програми одночасно зі стартом операційної системи.

 

ANTI-EYESTRAIN

Особливість цієї програми полягає в тому, що в її створенні брали участь лікарі-офтальмологи. Програма поширюється на комерційній основі, демо-версію можна скачати за адресою

http://www.svteam.ru/download/eyesetup.exe . Розмір — 1,1 Мб.

Після встановлення та запуску програми в області повідомлень Панелі завдань з’явиться її значок.

Принцип роботи програми полягає в такому: через зазначений проміжок часу програма пропонує користувачам зробити перерву та виконати декілька вправ для очей. Запустити примусове виконання цих вправ можна за допомогою пункту «

Перерыв сейчас». При переході в режим виконання вправ програма перейде в повноекранний режим. На екрані комп’ютера відображуватимуться описи вправ, нижче — буде розміщено вікно динамічного індикатора, який показує міру виконання поточної вправи (рис. 2). Їх можна пропускати або зовсім вийти з цього режиму виконання вправ.

img 3

Після завершення вправ програма повернеться у свій звичайний режим — до наступної перерви.

У меню програми можна встановити нагадування про перерви. За допомогою пункту «

Настройки» можна встановити параметри роботи програми. Так, наприклад, тут можна задати інтервал між вправами, відображення описів текстових вправ, дозволити відміну вправ. За допомогою пункту «Звук» можна задати звуковий супровід вправи, зокрема, звуковий сигнал, який супроводжуватиме кожну вправу. А ще текстовий опис вправ може бути проговорено.

Спеціальний прапорець «

Определять активность пользователя» дозволить фіксувати не абсолютний, а відносний час роботи користувача. У цьому режимі, наприклад, якщо користувач відійшов на деякий час і на комп’ютері спочатку спрацювала заставка, а потім комп’ютер перейшов у сплячий режим, такий час не враховуватиметься в загальній сумі.

Ще один параметр, який можна настроїти, — це інтервал між запусками програми. Тут установлено значення, що дорівнює за умовчанням 30 хвилин, однак користувач може задати й інші значення — від 15 до 90 хвилин.

 

На цьому завершуємо статтю та сподіваємося, що наведені рекомендації допоможуть вам зберегти зір, тривалий час працюючи за комп’ютером. Однак навіть у найгарячіший сезон звітності не забувайте, що зір дається людині один раз, і цей дорогоцінний дар дорожче за будь-яку роботу і будь-які гроші.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі