Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Посилено відповідальність за затримку зарплати

До деяких кодексів унесено зміни, якими значно посилено відповідальність за невиплату (несвоєчасну виплату) заробітної плати, пенсії, стипендії чи інших виплат.

Відповідно до змін, унесених до Кодексу про адміністративні правопорушення, порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю призводитимуть до накладення штрафу від 30 до 100 нмдг. Невиконання законних вимог посадових осіб органів спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з державного нагляду за дотриманням законодавства про працю щодо усунення порушень законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування чи перешкоджання діяльності цих органів спричинюватимуть накладення штрафу від 50 до 100 нмдг.

Згідно зі змінами, унесеними до Кримінального кодексу, необґрунтована невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії тощо більше ніж за один місяць, вчинена умисно, каратиметься штрафом від 500 до 1000 нмдг, або виправними роботами строком до двох років, або позбавленням волі на цей самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Закон набрав чинності 11 березня (опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 11.03.2009 р. № 43).

(Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за несвоєчасну виплату чи необґрунтовану невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат» від 19.02.2009 р. № 1027-VI)

 

Як часто слід провадити нормативну грошову оцінку землі?

Згідно зі змінами, унесеними до Закону України «Про оцінку земель» нормативна грошова оцінка земельних ділянок провадиться щодо:

— розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення та за межами населених пунктів земельних ділянок сільськогосподарського призначення не рідше одного разу на 5 — 7 років;

— розташованих за межами населених пунктів земельних ділянок несільськогосподарського призначення не рідше одного разу на 7 — 10 років. 

Закон набрав чинності 26 лютого (опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 26.02.2009 р. № 35).

(Закон України від 05.02.2009 р. № 959-VI «Про внесення зміни до статті 18 Закону України «Про оцінку земель»)

 

Можна отримати допомогу по частковому безробіттю

Мінпраці затвердило Перелік причин тимчасового припинення виробництва, що призводять до часткового безробіття. Згідно з цим документом такими причинами є:

— фінансова криза, економічна блокада, аварія, пожежа, масові заворушення, терористичний акт, війна, стихійне лихо;

— заборона експорту (імпорту), а також використання матеріалів, сировини, комплектуючих, що застосовувалися в цьому виробництві, валютні обмеження, прийняті державними органами влади;

— інші непередбачувані та непереборні події, що відбуваються незалежно від волі та бажання підприємства і виробництва, які призводять до тимчасового припинення.

Також зазначеним наказом затверджено Порядок фінансування виплат за частковим безробіттям і надання допомоги по частковому безробіттю, відповідно до якого фінансування зазначених виплат застрахованим особам здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття при виникненні на підприємстві або в цеху, дільниці із замкнутим циклом виробництва часткового безробіття.

Кошти для виплати такої допомоги виділяються підприємствам незалежно від форми власності та господарювання, які здійснювали свою діяльність не менше 24 календарних місяців перед настанням часткового безробіття, у межах коштів, передбачених бюджетом зазначеного Фонду на ці цілі.

Наказ набрав чинності з 13 березня 2009 року.

(Наказ Мінпраці від 07.02.2009 р. № 45 «Порядок фінансування виплат за частковим безробіттям і надання допомоги по частковому безробіттю»)

 

Механізм здешевлення кредитів для аграріїв від Кабміну

Кабмін затвердив Порядок використання у 2009 — 2013 роках бюджетних коштів, що спрямовуються на підтримку підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів.

Порядком визначено механізм використання в зазначеному періоді передбачених у державному бюджеті Мінагрополітики коштів, що спрямовуються на часткову компенсацію процентної ставки за залученими підприємствами АПК у банках коротко-, середньо- і довгостроковими кредитами, а також короткостроковими кредитами, залученими у кредитних спілках.

Зазначена компенсація надається на конкурсних засадах підприємствам агропромислового комплексу, що залучили кредити в національній та іноземній валютах, згідно з укладеними договорами. При цьому компенсація за кредитами, залученими в іноземній валюті, надається лише за наявності в позичальника зовнішньоекономічного договору на закупівлю техніки та обладнання іноземного виробництва, аналоги якого не виробляються в Україні, відповідно до затвердженого переліку КМУ, та племінної худоби. Компенсація надається позичальникам щомісяця з урахуванням суми фактично сплачених процентів за відповідний період.

Постанова набрала чинності 10 березня 2009 року (опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 10.03.2009 р. № 15).

(Постанова Кабінету Міністрів України від 26.02.2009 р. № 153 «Про затвердження Порядку використання у 2009 — 2013 роках бюджетних коштів, що спрямовуються на підтримку підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів»)

 

Конкурс на право оренди державного майна

Фонд держмайна вніс зміни до Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна, відповідно до яких:

— конкурс проводиться з використанням відкритості пропозиції розміру орендної плати за принципом аукціону, на якому визначається переможець згідно з умовами конкурсу та зобов’язаннями учасника;

— зазначений конкурс оголошується з ініціативи орендодавця чи за наявності заяви про оренду від фізичної або юридичної особи за умови відсутності заяви від особи, яка має право відповідно до законодавства на отримання відповідного державного майна в оренду поза конкурсом, якщо інше не передбачено законом;

— оголошення про проведення конкурсу має містити перелік матеріалів, що подаються учасниками для участі в конкурсі та додатково оприлюднюються на веб-сайтах орендодавців;

— у разі надходження двох чи більше пропозицій, що відповідають умовам конкурсу, переможець визначається комісією за критерієм найбільшої запропонованої орендної плати за перший/базовий місяць оренди;

— у разі надходження після оголошення конкурсу заяви про оренду від особи, яка відповідно до законодавства має право на отримання відповідного державного майна в оренду поза конкурсом, комісія приймає протокольне рішення про укладення договору оренди із зазначеним заявником відповідно до законодавства. За наявності декількох пропозицій від таких осіб договір оренди укладається з особою, заява від якої надійшла раніше.

Зміни набрали чинності 10 березня 2009 року.

(Наказ Фонду державного майна України від 15.12.2008 р. № 1495 «Про затвердження Змін до Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна»)

 

Охорона праці в металургійній промисловості

Затверджено нові Правила охорони праці в металургійній промисловості. Вони обов’язкові для всіх суб’єктів господарювання, які використовують найману працю, пов’язану з проектуванням, будівництвом, реконструкцією, виготовленням, монтажем, налагодженням, ремонтом, обстеженням, технічним діагностуванням та експлуатацією обладнання на металургійних підприємствах та у виробничих цехах усіх галузей чорної та кольорової металургії.

Наказ набрав чинності 9 лютого 2009 року. З цієї дати втратили чинність Загальні правила безпеки для підприємств та організацій металургійної промисловості, затверджені Держміськтехнаглядом СРСР від 13.05.87 р.

(Наказ Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 22.12.2008 р. № 289 «Про затвердження Правил охорони праці в металургійній промисловості»)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі