Теми статей
Обрати теми

Як самостійно оновити «1С:Бухгалтерію» (версії 7.7 та 8)

Редакція БК
Стаття

Як самостійно оновити «1С:Бухгалтерію» (версії 7.7 та 8)

 

img 1

Релізи оновлень конфігурацій для «1С» виходять із завидною періодичністю. Пов’язане це, як правило, з частими змінами законодавства. Працюючи з програмою, кожен бухгалтер рано чи пізно доходить висновку, що так часто викликати фахівців для оновлення версії досить невигідно. Якщо ваш директор наполягає на економії, залишається один вихід — брати ініціативу у свої руки та оновлюватися самостійно. Про те, як це робити, розповімо в цій статті.

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

СПОСОБИ ОТРИМАННЯ ОНОВЛЕНЬ

Існує кілька способів отримання оновлень. Перший та найефективніший — це замовлення диска ІТС (інформаційно-технологічного супроводу). Цей диск випускається раз на місяць та містить, крім великої кількості методичного та нормативно-довідкового матеріалу, поточні оновлення — конфігурацій, платформ та форм звітів. Крім того, для передплатників диска ІТС є можливість отримати оновлення конфігурацій з веб-сайта фірми «1С». Докладніше про диск ІТС ви можете прочитати у статті Н. Григор’євої «ІТС — помічник бухгалтера» (див. «Б & К», 2007, № 13).

Другий спосіб отримання оновлень — через партнерів фірми «1С», при цьому можливість та умови оновлень слід обговорювати з конкретною партнерською організацією.

І третій, найризикованіший спосіб, — це отримання оновлень з так званих неофіційних джерел (або просто отримання крадених оновлень з випадкових джерел). Цей спосіб схожий на використання піратського програмного забезпечення.

 

Щ

о таке ВЕРСІЯ ПРОГРАМИ, РЕЛІЗ І НАВІЩО ЦЕ ПОТРІБНО ЗНАТИ?

Поняття «версія»

в системі програм «1С:Підприємство» стосується платформи. Версія — це своєрідне покоління системи програм. Нова версія випускається раз на кілька років та є істотним розвитком практично всіх можливостей системи. Наприклад, версії 6.0, 7.5, 7.7, 8.0, 8.1.

Також слово «версія» в «1С:Підприємстві» використовується і для позначення варіанта поставки, наприклад, «базова», «мережева», «SQL» тощо. Поняття версії в цьому розумінні не впливає на оновлення програми — це саме варіанти поставки програмного продукту.

Термін «реліз» (від англ. release — випуск) використовується для позначення оновлення версії програми, яка дещо відрізняється від попереднього. Реліз не є істотним розвитком програми. Випуски нових релізів, як правило, пов’язані з виправленням виявлених помилок чи змінами, унесеними відповідно до нових нормативних актів. Наприклад, поточний реліз платформи 7.7 має номер 7.70.027, а останній до моменту підготовки цієї статті реліз конфігурації «Бухгалтерський облік для України» — 7.70.272.

Останній реліз платформи 8.1 має номер 8.1.13, а конфігурації «Бухгалтерія для України» — номер 1.1.9.2.

Про номер версії платформи, а також і реліз платформи та конфігурації можна дізнатися, зайшовши до меню «

Помощь О программе» для «1С:7.7» і до меню «Справка О программе» для «1С:8». Номер релізу конфігурації виводиться в дужках праворуч від назви конфігурації (рис. 1).

img 2

Інформація про реліз необхідна для того, щоб зрозуміти, як та які частини «1С:Підприємства» необхідно оновлювати, а також для того, щоб при зверненні до служби технічної підтримки фірми «1С» користувач міг точно повідомити, з яким програмним продуктом він працює.

 

ЯК ВІДНОВИТИ «1С:7.7»: ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ТА ПОСЛІДОВНІСТЬ ДІЙ

Оновлення є звичайним дистрибутивом (запис програми, призначений для установки) — такий самий, як у комплекті поставки чи спеціальний дистрибутив з диска ІТС. Установлення зі звичайного дистрибутива нічим не відрізняється від первинної установки. Зауважу, що при установленні з диска ІТС оновлення автоматично знаходить програму, установлену на комп’ютері, та виконує установлення.

Важливо!

Установлюючи оновлення конфігурацій, слід дотримуватися послідовності, в якій випускаються релізи та редакції. Оскільки при установленні кожного релізу може виконуватися конвертація інформації, то для коректнішого оновлення не слід пропускати релізи. Для типових конфігурацій можна виділити два варіанти оновлення для «1С:Підприємства 7.7» і для платформи «1С:Підприємство 8».

Перед оновленням «1С:Підприємства 7.7» обов’язково прочитайте файл «

update.txt» — там може розміщуватися важлива інформація про оновлення. Потім виконайте послідовно такі дії (для версії ПРОФ):

1. Зробіть архівну копію інформаційної бази.

2. Після того як інформаційну базу було збережено, викличте режим «

Объединение конфигураций» (меню «Конфигурация Объединение конфигураций») та в запиті «Открыть файл конфигурации» виберіть файл метаданих 1Cv7.MD нового релізу конфігурації.

3. Перевірте, щоб у вікні режиму «

Объединение конфигураций» у групі «Приоритет конфигурации» було встановлено перемикач «Загружаемая конфигурация», а у групі «Метод объединения» — вибрано дію «Замещать объекты» (рис. 2).

img 3

4. Натисніть на кнопку «

OK» для об’єднання конфігурацій.

5. Виконайте збереження конфігурації.

Як уже згадувалося, цей спосіб оновлення підходить для ПРОФ версії 1С:7.7, для базової версії використовується інший шлях оновлення. Після того як створено архівну копію бази, викликають режим завантаження зміненої конфігурації. Для цього в меню «

Конфигурация» выберіть пункт «Загрузить измененную конфигурацию». У запиті «Открыть файл конфигурации» зазначте файл метаданих 1Cv7.MD, розташований у папці з розархівованою копією нового релізу, і натисніть на кнопку «OK» для завантаження зміненої конфігурації.

 

ЯК ОНОВИТИ «ВІСІМКУ»

Для оновлення програм на базі платформи «1С:Підприємство 8», попередньо встановивши оновлення до каталогу шаблонів «

tmplts», виконуємо таку послідовність дій:

1. Зробіть резервну копію інформаційної бази. Незалежно від варіанта «1С:Підприємства 8», що використовується, резервну копію можна створити, застосовуючи режим вивантаження інформаційної бази. Для цього: запустіть систему «1С:Підприємство» в режимі «

Конфигуратор» і через команду «Администрирование Выгрузка информационной базы» збережіть базу, зазначивши в діалозі, що відкрився, ім’я файлу, до якого буде записано дані.

2. Запустіть систему в режимі «

Конфигуратор» і відкрийте конфігурацію. Для цього в меню «Конфигурация» потрібно вибрати пункт «Открыть конфигурацию».

3. Викличте режим «

Обновление конфигураций» (меню «Конфигурация Поддержка» та виберіть пункт «Обновить конфигурацию»).

4. У діалозі вибору оновлення як джерело оновлення вкажіть «

Поиск доступных обновлений» (рис. 3), після чого в діалоговому вікні «Обновление конфигурации» потрібно зазначити зону пошуку файлів оновлень. Оскільки ми встановлювали оновлення в каталозі шаблонів «tmplts», то й пошук здійснюватиметься в ньому (рис. 4).

img 4

img 5

5. У вікні «

Обновление конфигурации» натисніть на кнопку «OK» для продовження оновлення конфігурації.

6. Після завершення буде відкрито вікно «

Реорганизация информации» (рис. 5), що містить унесені зміни. Виконайте збереження конфігурації. От і все — оновлення зроблено.

img 6

 

Ми з вами розглянули стандартну процедуру оновлень. Майте на увазі: вона підходить лише для типових конфігурацій, тобто конфігурацій зі стандартною структурою. Індивідуальні конфігурації (доопрацьовані програмістами) мають інший, складніший порядок оновлення, тому їх оновлення все ж таки краще довірити професіоналам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі