Теми статей
Обрати теми

Ширина колонок у Word

Редакція БК
Відповідь на запитання

Ширина колонок у Word

 

Шановна редакціє! У мене є запитання щодо роботи з програмою Word. Проблема така: при створенні бухгалтерських бланків мені потрібно вставити в таблицю вузьку колонку, щоб використовувати її, наприклад, як роздільник між окремими частинами документа. Або «підігнати» документ для друку на стандартному бланку. Я додаю порожню колонку в таблицю Word. Потім намагаюся її звузити, переміщаючи ліву чи праву межу. Однак це можна робити тільки до певного рівня. В якийсь момент Word не дає зменшувати ширину колонки, і вона залишається при цьому ще досить широкою. Підкажіть, чи є спосіб вставити в таблицю стовпець будь-якої ширини і як це зробити? Заздалегідь дякую.

Прохоров В. І., м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Так, такий спосіб є. І це той випадок, коли «клавіші сильніші за мишу». Я маю на увазі, що для точного визначення ширини колонок та висоти стовпців потрібно не візуально переміщати межі на екрані, а задавати параметри таблиці вручну. Через відповідне меню та числові значення. Я покажу, як це зробити, на прикладі прибуткового касового ордера. Фрагмент цього документа зображено на рис. 1.

img 1

У ньому є дві частини: власне ордер та квитанція. Між ними розташована порожня (розділова) колонка. Ширину цієї колонки ми і спробуємо змінити до самого мінімуму. Робимо так:

1) ставимо покажчик миші на будь-яку комірку в межах розділової колонки;

2) викликаємо меню «

Таблица → Выделить → Столбец». Word виділить усі комірки в поточній колонці;

3) викликаємо меню «

Таблица → Свойства таблицы…». З’явиться вікно, зображене на рис. 2;

img 2

4) переходимо на закладку «Ячейка»;

5) вмикаємо прапорець «Ширина», у полі праворуч від прапорця друкуємо значення. Наприклад «0,01». Одиницю виміру залишаємо в сантиметрах (рис. 2);

6) клацаємо по кнопці «Параметры». З’явиться вікно «Параметры ячейки», як на рис. 3;

img 3

7) у цьому вікні прибираємо прапорець «как во всей таблице». Стануть доступні поля для визначення відступів у комірках;

8) у поля «левое:» та «правое:» уводимо значення відступів від меж до вмісту комірки. На рис. 3 ці значення дорівнюють «0,01» (сантиметра).

Важливо!

У більшості версій MS Word нульові значення відступів задавати не можна. Повідомлення про помилку програма не видасть, але й величину відступів не встановить;

9) у вікні «

Параметры ячейки» натискуємо «ОК»;

10) у вікні «

Свойства таблицы» натискуємо «ОК». Ширина колонки змінилася;

11) клацаємо правою кнопкою на панелі інструментів;

12) із контекстного меню вибираємо «

Таблицы и границы». З’явиться додаткова панель інструментів для роботи з таблицями;

13) на панелі знаходимо іконку зі списком «

Цвет заливки». Клацанням лівої кнопки розкриваємо його та вибираємо потрібний колір. Наприклад, «сірий 35 %». Роздільник між фрагментами ордера готовий. Тепер документ має вигляд, як показано на рис. 4.

І останнє. Якщо в документі є вузькі колонки, їх важко виділити за допомогою миші. Таку операцію краще робити з клавіатури. Допустимо, мені знадобилося виділити щойно створену колонку. Для цього потрібно діяти так:

1) клацнути мишею на будь-якому стовпці документа. На рис. 4 це може бути, наприклад, перший стовпець;

img 4

2) послідовно натискувати клавішу «

Tab» (переміститися на колонку праворуч) або «Alt+Tab» (переміститися на колонку ліворуч) доти, доки покажчик не зупиниться на потрібній колонці;

3) викликати меню «

Таблица → Выделить → Столбец».  

Чекаю ваші запитання, зауваження та пропозиції на

bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru  або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum. Успішної роботи!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі