Теми статей
Обрати теми

Як створити забезпечення майбутніх витрат на оплату відпусток?

Редакція БК
Відповідь на запитання

Як створити забезпечення майбутніх витрат на оплату відпусток?

 

Розкажіть, будь ласка, про особливості відображення резерву майбутніх витрат на оплату відпусток працівникам. Типової операції чи документа в «1С:Бухгалтерії 7.7» я не знайшла. Якщо можна, дайте детальну відповідь, для не дуже досвідченого користувача, оскільки на попередньому підприємстві в нас була інша програма. А на нинішньому і резерви було прийнято створювати (цього в моїй роботі ще не було), і програма для мене нова.

Світлана Л., м. Луганськ

Відповідає

Сергій КАМЕНСЬКИЙ , консультант «Б & К», м. Харків

 

Відповідаючи на поставлене запитання, нагадаємо, що спочатку

пункт 13 П(С)БО 11 «Зобов’язання», затвердженого наказом Мінфіну від 31.01.2000 р. № 20, зі змінами та доповненнями, встановлював, що забезпечення можуть створюватися для відшкодування наступних (майбутніх) витрат, зокрема на оплату відпусток. Коли наказом Мінфіну від 25.11.2002 р. № 989 із цього пункту вилучили слово «можуть», багато фахівців вирішили, що забезпечення відпусток потрібно створювати обов’язково. Потім розібралися, що створення забезпечень — справа добровільна.

Отже, якщо обліковою політикою вашого підприємства передбачено створення резерву на виплату відпускних, установіть періодичну константу «

Использовать обеспечение отпусков» у значення «Да» (рис. 1).

img 1

При цьому документ «

Начисление ЗП» автоматично відноситиме нараховані відпускні на субрахунок 471 «Обеспечение выплат отпусков», а не на «витратні» рахунки. Але формування резерву відпусток у програмі не автоматизовано, його потрібно здійснювати ручною операцією.

Сума забезпечення визначається за обліковою оцінкою ресурсів, необхідних для погашення відповідного зобов’язання, на дату балансу (

пункт 16 П(С)БО 11 «Зобов’язання»). Методику розрахунку такої облікової оцінки наведено в описі субрахунку 471 «Обеспечение выплат отпусков» з Мінфінівської Інструкції про застосування Плану рахунків № 291.

Розглянемо умовний приклад на основі демо-бази підприємства ТОВ «Добро». Припустимо, що, провівши розрахунки, ми визначили, яку суму слід зарезервувати на виплату відпусток у вересні 2004 року — 2514,38 грн. Забезпечення відпусток буде розподілено таким чином:

— 71 %, або 1785,21 грн., — на рахунок 91 «

Общепроизводственные затраты»;

— 15 %, або 377,16 грн., — на рахунок 92 «

Административные затраты»;

— 14 %, або 352,01 грн., — на рахунок 93 «

Затраты на сбыт».

Оформимо як первинний документ бухгалтерську довідку і зареєструємо дані з неї за допомогою операції.

Виберемо з головного меню команду «

Документы → Операция» і заповнимо її шапку. Перехід від заповненого поля до незаповненого здійснюється клавішею «Enter».

Після введення в шапку операції коментаря курсор перескочить у полі «

Дт» першого рядка табличної частини. Тут можна ввести номер рахунка дебету, якщо ви його пам’ятаєте, або викликати вікно вибору рахунків клавішею F4 (рис. 2).

img 2

Відшукаємо рахунок 91 «

Общепроизводственные затраты» і натиснемо клавішу «Enter». Курсор переміститься на наступне поле — для введення аналітики за першим видом субконто. Аналітику за рахунком 91 ведуть у розрізах видів діяльності та видів витрат. Натиснувши «Enter» у цьому полі, ви відкриєте довідник «Виды деятельности». Із цього довідника виберемо елемент «Производственная» (рис. 3) і натиснемо «Enter».

img 3

Перше поле «

Субконто Дт» буде заповнено вибраним значенням, і автоматично відкриється вікно довідника для вибору виду витрат за другим розрізом аналітики (рис. 4 на с. 15). Відшукаємо в групі «Общепроизводственные» елемент «Зарплата общепроизв. персонала» і підтвердимо вибір клавішею «Enter».

img 4

Курсор перейде в поле введення рахунка кредиту. При введенні другого рахунка проводки «1С: Бухгалтерія» надає додатковий сервіс: вікно для вибору другого рахунка можна відфільтрувати за рахунками, що узгоджуються з уже введеним. У програмі є список коректних проводок, він доступний за командою «

Операции → Корректные проводки». Для того щоб ця сервісна функція працювала, константу «Использовать список корректных проводок» слід установити в значення «Да».

У полі введення рахунка кредиту натиснемо клавішу

F4. У вікні вибору рахунка з Плану рахунків, що відкрилося, клацнемо мишкою по кнопці «Использовать список корректных проводок». У вікні будуть автоматично приховані ті рахунки, з якими рахунок 91 за кредитом кореспондувати не може. Субрахунок 471 у цьому списку залишився (рис. 5). Виберемо його і продовжимо введення проводки.

img 5

Аналітичний облік за субрахунком 471 здійснюється в тих самих розрізах, що й за рахунками класу 9, але тільки за оборотами. Це зроблено для того, щоб не «збивалося» сальдо за субконто видів діяльності та видів витрат при введенні проводок виду Дт 91 — Кт 471. Адже і за дебетом, і за кредитом цієї проводки зазначається одна й та сама аналітика. Виберемо для субрахунку 471 ті самі елементи довідників, що й для рахунка 91.

Ні за рахунком дебету, ні за рахунком кредиту проводки, що вводиться нами, не ведуть валютного і кількісного обліку. Тому після введення аналітики курсор введення пропустить поля «

Валюта», «Курс», «Количество» та «Валютная сумма» і зупиниться в полі «Сумма». Тут ми з клавіатури введемо суму проводки — 1785,21 грн. А якщо суму ще не розраховано, можна клавішами «Ctrl + F2» викликати вікно калькулятора.

Далі курсор перейде в поле «

Комментарий». Уведемо з клавіатури фразу «сен.04 — производственная» або будь-яку іншу, на ваш вибір. Натиснемо «Enter» — курсор перескочить у поле вибору фірми, від імені якої ведуть облік в інформаційній базі. Вибір у нас небагатий, оскільки в демо-базі облік ведеться тільки від імені ТОВ «Добро». Це значення буде заповнено за умовчанням. Підтвердимо його клавішею «Enter».

І нарешті, курсор перейде в поле введення номера журналу, через який здійснюватиметься доступ до операції. За умовчанням пропонується журнал № 0. Але наша операція належить до обліку заробітної плати. Уведемо в це поле літери «ЗП», тоді наші проводки відшукуватимуться через той самий журнал, що й проводки, породжені документами з нарахування і виплати заробітної плати. Уведену нами проводку показано на рис. 6.

img 6

Натиснувши на клавішу «

Insert», почнемо введення наступних проводок у дебет рахунків 92 і 93. Діємо аналогічно. Те, що у нас вийшло, показано на рис. 7.

img 7

Не забудемо тільки зазначити правильні види субконто. Для проводки Дт 92 — Кт 471 це субконто «

Общая» і «Зарплата административного аппарата», для проводки Дт 93 — Кт 471 зазначимо субконто «Торговая» і «Оплата труда персонала по сбыту».

Закрити вікно операції й записати проводки в інформаційну базу можна чотирма способами:

— клацнути мишею по кнопці «

ОК» або ввести з клавіатури «Ctrl + Enter»;

— клацнути мишею по кнопці «

Закрыть»;

— натиснути на клавішу

Esc;

— скористатися кнопкою закриття вікна (кнопка зі значком «

X», розташована в правому верхньому кутку вікна операції).

Кнопка «

ОК» (або клавіші Ctrl + Enter) закриває вікно і зберігає зміни. Три останні способи запису викликають діалогове вікно (рис. 8).

img 8

Клацнувши по кнопці «

Да» цього вікна, ви закриєте операцію і запишете проводки до інформаційної бази. Кнопка «Нет» знищує вікно нової операції або закриває вікно старої. При цьому введені зміни до інформаційної бази не зберігаються. Кнопка «Отмена» дозволяє повернутися у вікно операції й продовжити роботу з ним.  

От, власне, і все. Розглянувши запитання, ми розкрили порядок відображення резерву та розповіли про порядок створення ручних операцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі