Теми статей
Обрати теми

Швидко звіритися з ДПІ за всіма податками... Чи не про це мріє бухгалтер?

Редакція БК
Стаття

Швидко звіритися з ДПІ за всіма податками... Чи не про це мріє бухгалтер?

 

img 1

Щоб скоротити витрати часу на складання актів звірки взаєморозрахунків з бюджетом та позабюджетними фондами, а також підвищити об’єктивність оцінки взаєморозрахунків, у системі «Бест Звіт Плюс» передбачено можливість надання інформації про дані взаєморозрахунків на запит платника податків. При цьому автоматично формуються акти звірок та копії карток особових рахунків за податками та платежами за будь-який звітний період. Запит платника податків за допомогою системи «Бест Звіт Плюс» передається до районної податкової інспекції за місцем реєстрації платника податків. Автоматично сформовані звіти тими ж каналами зв’язку передаються платнику податків. У статті докладно розглянемо, як працює ця функція.

Людмила БЕРЕЗОВСЬКА , бухгалтер-аналітик компанії «Схід-Інтелект-Сервіс»

 

У відносинах між звичайними контрагентами використовується Акт звірки взаєморозрахунків, який складається бухгалтерією одного підприємства та надсилається до відповідної служби іншого. А якщо таким контрагентом є податкова інспекція? Розповімо, як провести звірку за податковими розрахунками з використанням програми «Бест Звіт Плюс» та електронних ключів УСЦ.

Майже кожне підприємство за час своєї фінансово-господарської діяльності проходило процедуру звірки розрахунків з податковою інспекцією з власної ініціативи або з ініціативи податкового інспектора. Дуже часто звірка з податковою потрібна заради впевненості, що залишки на рахунках за податками і зборами відповідають залишкам на особовому рахунку в податковій за конкретним платником податків. Проте трапляються випадки, коли ця процедура проводиться в обов’язковому порядку. Наприклад, під час переходу з однієї податкової інспекції до іншої.

Процедура, на перший погляд, проста — приїхати до податкової інспекції, здати до канцелярії лист з переліком податків і платежів, облік за якими ведеться на підприємстві. Щодо кожного з податків слід обов’язково вказати сальдо розрахунків на початок періоду, обороти за період (нараховано та сплачено), а також сальдо розрахунків на кінець періоду. Потім, через день-два, зателефонувати до відділу обліку, приїхати на звірку, і якщо сальдо розрахунків та обороти за період у вашому листі та в обліку ДПІ будуть ідентичними, то ви отримаєте підтвердження про правильність розрахунків, наведених у вашому листі.

У цілому при сприятливому збігу всіх обставин (відсутність пробок на дорогах та черги в канцелярії ДПІ, а також абсолютному збігу розрахунків з ДПІ первісно) бухгалтер витратить на виконання цього завдання від чотирьох до п’яти годин свого робочого часу.

Але користувачі програми «Бест Звіт Плюс» починаючи з версії 8.71.000 за наявності ключів УСЦ дістали чудову можливість проводити звірку взаєморозрахунків з ДПІ безпосередньо на своєму робочому місці, витративши на цю операцію п’ять — сім хвилин. Технологія проста, і полягає вона в такому:

1. У програмі «Бест Звіт Плюс» необхідно викликати меню «

Звітність Стан розрахунків з бюджетом» (рис. 1).

img 2

2. Обрати пункт меню «

Відправити запит cтану» (рис. 2).

img 3

3.

Указати дату, станом на яку вас цікавить стан взаєморозрахунків. Її потрібно ввести у відповідь на запит «Отримати стан розрахунків на ...» (рис. 3).

img 4

4. Як одержувача запиту вибрати Центр обробки електронної звітності ДПА України (код 1935511), як показано на рис. 4 на рис. 11.

img 5

5. Для підтвердження запиту накласти електронно-цифрову печатку вашої організації, для чого потрібно вставити носій із закритим ключем ЕЦП та ввести відповідний пароль (рис. 5).

img 6

6. Підписаний запит відправляється до Центру обробки електронної звітності ДПАУ. З’явиться віконце з повідомленням «

Пошта відправлена успішно», в якому натисніть кнопку «ОК» (рис. 6 на с. 12).

img 7

7. Отже, запит успішно відправлено. Звіт про доставку цього запиту буде отримано протягом однієї хвилини. Щоб переконатися в цьому, достатньо відкрити Журнал передачі звітів (меню «

Ел.пошта Журнал передачі пакетів») та дати команду прийняти та обробити повідомлення (рис. 7 на с. 12).

img 8

8. Звіт про взаєморозрахунки з ДПІ буде отримано впродовж п’яти хвилин (рис. 8 на с. 12).

img 9

9. У меню «

Звітність Стан розрахунків з бюджетом» буде відображено інформацію за запитом (рис. 9 на с. 13).

img 10

10. Таблиця взаєморозрахунків має зручну форму, дані легко сприймаються. За необхідності  можливе друкування (рис. 10).

img 11

Таким чином, витративши всього лише п’ять — сім хвилин свого часу, бухгалтер отримає роздруківку з нарахованими податками за підсумками зданих декларацій, а також відомості про платежі, що надійшли від вашої організації.

 

Як бачимо, використання цієї функції програми «Бест Звіт Плюс» значно скорочує витрати робочого часу бухгалтера завдяки автоматизації процесів формування актів звірок з бюджетом та позабюджетними фондами, що дозволяє йому оперативно та об’єктивно контролювати взаєморозрахунки з цими організаціями. Додаткову інформацію з питань, що вас цікавлять, ви зможете отримати на сайті компанії «Схід-Інтелект-Сервіс»

www.intelserv.kh.ua або за телефонами: (057) 752-82-02, 728-09-42.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі