Теми статей
Обрати теми

Конвертація валюти

Редакція БК
Відповідь на запитання

Конвертація валюти

 

Добридень! Підкажіть, які саме провести операції і за допомогою яких документів «1С:Бухгалтерії 7.7», якщо склалася така ситуація: на рахунок підприємства надійшла сума авансу в доларах США, потім долари США конвертували в євро і продали євро за гривні (усе сталося в один день і в одному банку).

С. Осадча, м. Донецьк

Відповідає Вероніка НЕКРАСОВА , економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документів, що автоматизують операцію конвертації валюти в «1С:Бухгалтерії 7.7» немає, тому доведеться пригадати роботу з документом «

Операция». Проводки, пов’язані з конвертацією валюти, до інформаційної бази можна ввести декількома способами. Перший — усі проводки сформувати вручну за допомогою документа «Операция». Суть другого способу полягає в тому, що частину проводок формують за допомогою документів, решту вводять уручну.

Якщо обрано перший варіант, то для полегшення в подальшому введення такої операції можна скористатися типовими проводками. Інакше кажучи, просто створити макет з проводками, які в майбутньому можна буде використовувати для швидкого введення операції конвертації. Для другого способу в таблиці наведено проводки і документи, якими вони оформлюються.

 

№ з/п

Операція

Проводки

Документ

Дт

Кт

1

Надходження авансу від покупця

312 (долар)

632

«Банковская выписка»

ВЛ (долар)

2

Перерахування доларів на придбання євро

334 (долар)

312 (долар)

3

Придбання євро

312 (євро)

334 (євро)

«Банковская выписка»

4

Залік валюти*

334 (євро)

334 (долар)

«Операция»

ВЛ (євро)

ВЛ (долар)

5

Продаж євро

334 (євро)

312 (євро)

«Продажа валюти»

311 (гривня)

334 (євро)

 

* А також операції з нарахування курсової різниці.

 

Перший документ, який слід оформити, це «

Банковская выписка» за валютним рахунком у доларах (рис. 1 на с. 27).

img 1

Цим документом ми відобразимо операції надходження передоплати від покупця в доларах та перерахування цих доларів на транзитний субрахунок 334 для придбання євро (операції 1 і 2 в таблиці).

Важливо!

У другому рядку документа «Банковская выписка» (рис. 1) у реквізиті «Д/Р» вкажемо значення «0». Це означає, що операція не відноситься ні до валових доходів, ні до валових витрат, тобто це не дохід і не витрата.

При цьому в податковому обліку буде сформовано валові доходи на суму передоплати, що надійшла, а також на рахунку «ВЛ» відобразиться балансова вартість валюти, що надійшла. Також слід пам’ятати, що при конверсії валют не нараховується і не сплачується збір до Пенсійного фонду, оскільки згідно з п. 2 постанови КМУ «Про затвердження Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій» від 03.11.98 р. № 1740 згаданий збір сплачується з операції придбання безготівкової іноземної валюти за гривні.

Наступний документ, який ми введемо, буде теж «

Банковская выписка» (рис. 2), але вже за рахунком євро, адже, як ви пам’ятаєте, типова конфігурація вимагає внесення окремих банківських виписок щодо кожного розрахункового рахунка фірми. Цим документом ми сформуємо проводку із зарахування євро на валютний рахунок.

img 2

Тепер за допомогою «

Операции» (рис. 3) виконаємо перезалік коштів у різних валютах. При цьому варто пам’ятати, що згідно з п.п. 7.3.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 20.05.97 р. № 283/97-ВР у разі придбання однієї іноземної валюти за іншу іноземну валюту балансова вартість придбаної іноземної валюти визначається на рівні балансової вартості іноземної валюти, яку було продано.

img 3

І вже продаж євро оформляється звичним чином за допомогою документа «

Продажа валюты». Цей документ призначено для відображення в обліку операцій з продажу валюти на УМВБ.

На закладці «

Основные» зазначимо гривневий розрахунковий рахунок нашої фірми, на який надійдуть виручені від продажу валюти кошти (реквізит «Гривневый»). Валютний рахунок, з якого уповноваженому банку було перераховано валюту для продажу, і власне найменування валюти зазначимо в реквізитах «Валютный» та «Валюта». Далі вказується курс НБУ на день списання собівартості проданої валюти. Цей реквізит буде вже заповнено, якщо інформацію про курси введено до довідника «Валюты».

Загальну суму валюти, що продається, зазначаємо в реквізиті «

Сумма вал.». Реквізит «Балансовая стоимость валюты» недоступний для редагування. Значення цього реквізиту розраховується автоматично при проведенні документа та відобразиться при повторному його відкритті. У групі реквізитів «Уполномоченный банк» слід указати ваш уповноважений банк з довідника «Контрагенты» та суму комісійних зборів у комірці «Комиссия(грн)». До реквізиту «Сумма, вырученная от продажи валюты» вводиться загальна сума гривень, отримана від продажу валюти, після чого в полі «Итого» відобразиться сума отриманих гривень без урахування суми комісійних зборів банку. Заповнивши всі реквізити, переходимо на закладку «Дополнительно» (рис. 4).

img 4

На цій закладці перевіримо, чи правильно зазначені статті валових витрат та доходів у проводках. А також вказуємо рахунок та статтю витрат у проводках з формування операційних витрат підприємства. Зробивши це, проводимо документ. На цьому операцію з конвертації однієї іноземної валюти в іншу та подальшого її продажу можна вважати завершеною.

 

Чекаю ваших листів на

bk@id.factor.ua або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum. Успішної роботи!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі