Теми статей
Обрати теми

Облік операцій з тарою

Редакція БК
Стаття

Облік операцій з тарою

 

img 1

Розглянувши роботу з усіма підсистемами обліку в «1С:Бухгалтерії 8», ми незаслужено оминули увагою особливості обліку операцій з тарою. Виправимо це прикре упущення та розглянемо можливості обліку в «1С: Бухгалтерії 8» операцій зі зворотною та незворотною тарою.

Ганна САРАЄВА

, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Перш ніж почати розглядати у програмі операції з тарою, давайте заглянемо до українського законодавства та з’ясуємо, що воно розуміє під цим терміном. Відносини продавців та покупців продукції (товарів), пов’язані із застосуванням, оборотом та поверненням засобів упаковки багаторазового використання, регламентуються

Правилами застосування, обігу і повернення засобів упаковки багаторазового використання, затвердженими наказом Міндержресурсів України від 16.06.92 р. № 15 (далі — Правила № 15), от тільки визначення терміна «тара» у цих Правилах не зустрічається. Розшифровку його можна знайти в наказі Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України «Про затвердження Порядку збору, сортування, транспортування, переробки та утилізації використаної тари (упаковки)» від 02.10.2001 р. № 224, в якому наведено такі визначення тари:

упаковка — технічний засіб або комплекс засобів з розміщеним у ньому товаром, що забезпечує захист товару від пошкоджень і втрат у процесі транспортування, зберігання та продажу, а навколишнє середовище — від забруднень;

тара — основний елемент упаковки, що являє собою виріб для розміщення товару;

використана тара (упаковка) — тара (упаковка), яка була застосована для упаковки, транспортування продукції, що повністю чи частково втратила свої первісні якості та не підлягає подальшому використанню за своїм прямим призначенням;

зворотна тара — тара багаторазового використання, яка належить до вторинних матеріальних ресурсів та підлягає повторному використанню.

Зворотна тара залежно від наявності чи відсутності забезпечення може бути заставною та незаставною. Заставною називається тара, яка поставляється під товаром і за яку постачальник справляє з покупця заставу, що, у свою чергу, повертається після повернення тари у справному стані. Відповідно тара, не забезпечена заставою, вважається незаставною.

Крім цих понять, у

Законі України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) також зустрічається термін «зворотна заставна тара». Але його розшифровка повністю не наводиться, лише в п. 4.6 цього Закону зазначено: «Вартість тари, що згідно з умовами договору (контракту) визначена як зворотна (заставна), до бази оподаткування не включається».

Якщо для тари не встановлено заставну вартість, але в договорі застережено, що тара є зворотною, на неї також поширюється

п. 4.6 Закону про ПДВ, оскільки в ньому за основу взято саме умову зворотності тари (що підтверджує і ДПАУ у своєму листі від 01.02.98 р. № 1592/10/16-1101). З основними поняттями тари ми визначилися, і тепер розглянемо, як організовано облік зворотної тари в «1С:Бухгалтерії 8».

 

Настроювання обліку тари

Якщо на підприємстві існують операції зі зворотною тарою, на етапі настроювання інформаційної бази необхідно в «

Настройках параметров учета» на закладці «Запасы» установити прапорець напроти параметра «Ведется учет возвратной тары», див. рис. 1. Ця настройка управляє видимістю спеціальної табличної частини «Тара» у торговельних документах та як наслідок — можливістю відображення операцій зі зворотною тарою.

img 2

В «1С:Бухгалтерії 8» облік операцій з тарою автоматизовано. У програмі ведеться облік, як зворотної тари, так і незворотної. З останньою особливих труднощів не виникає, оскільки вартість незворотної (одноразової тари) збільшує собівартість продукції на етапі виробництва і в подальшому окремо облік такої тари не здійснюється — у складі собівартості вона включається до кінцевої ціни продукції.

А от операції зі зворотною тарою поділяють на операції з власною зворотною тарою та зі зворотною тарою, яку доведеться повернути постачальнику. Тому саме оформленню операцій зі зворотною тарою й приділимо найбільшу увагу.

Для обліку зворотної тари зручно створити в регістрі відомостей «

Счета учета номенклатуры» відповідну схему обліку. Зробити це можна безпосередньо з довідника «Номенклатура» (кнопка «Перейти Счета учета номенклатуры»; рис. 2). До того ж завдяки можливості ведення «багатофірмового» обліку в одній інформаційній базі облік тари можна реалізувати таким чином: виробничому підприємству обліковувати зворотну тару на субрахунку 204, а торговельному підприємству — на субрахунку 284.

img 3

У подальшому ця інформація використовуватиметься для автоматичного заповнення потрібних граф у документах.

 

Облік отриманої зворотної тари

Надходження тари відображається документом «

Поступление товаров и услуг», закладка «Тара» (рис. 3). У графі «Цена» зазначається заставна вартість отриманої тари, яку зазвичай самостійно встановлює продавець. Але не завжди — місцеві адміністрації мають право регулювати заставні ціни тари, що приймається в населення.

img 4

У графі «

Счет учета» указується рахунок, за яким відобразиться надходження тари. Бухгалтерський облік операцій зі зворотною заставною тарою (як продавцем, так і покупцем) ведеться на балансових рахунках 204 «Тара й тарні матеріали» та 284 «Тара під товарами» за заставними цінами.

Важливо!

Якщо ми оформляємо операцію із заставною тарою у графі «Налоговая деятельность», зазначаємо значення «Хоз. деят-ть не облагаемая НДС», оскільки ці операції не є продажем відповідно до п. 1.31 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» в редакції від 20.05.97 р. № 283 та п. 4.6 Закону про ПДВ.

На закладці «

Счета учета расчетов» (рис. 3) для обліку заборгованостей щодо зворотної тари, отриманої від постачальників, використовуватимемо субрахунок 6851.

img 5

Після того як документ проведено, переглянемо сформовані ним проводки (рис. 4 на с. 32). У бухгалтерському обліку на суму заставної вартості тари виникла кредиторська заборгованість (Кт 6851).

img 6

У податковому обліку на суму ТМЦ, що надійшли, і на суму заставної тари збільшилися вартість запасів (Дт «ЗА») та валові витрати. Крім того, на підставі інформації, зазначеної в документі, було сформовано записи в регістрах накопичення «

Приобретения налоговый учет», «Ожидаемый и подтвержденный НДС приобретений», «Партии товаров на складах налоговый учет».

 

ПОВЕРНЕННЯ ТАРИ ПОСТАЧАЛЬНИКУ

Згідно з

п. 3 Правил № 15 після розпаковування тара підлягає обов’язковому поверненню продавцю, якщо інше не передбачено договором. У п. 4 Правил № 15 передбачено строк повернення тари — 30 днів. Однак для певних видів тари Правила № 15 установлюють інші строки повернення. Наприклад, у разі поставки хліба тара повинна повертатися не пізніше наступного дня після отримання товару.

Повернення постачальнику тари оформляється документом «

Возврат товаров поставщику» (закладка «Тара»). У шапці документа зазначаємо склад, на який оприбутковано тару, постачальника та договір. Автоматично заповнити документ можна натиснувши на кнопку «Заполнить Заполнить по поступлению». Відкриється вікно вибору документів, у ньому вибираємо документ, яким оформляли надходження товарів та тари на склад. У результаті більшість необхідних реквізитів документа «Возврат товаров поставщику» буде заповнено, і нам залишиться лише на закладці «Счета учета доходов/расходов» указати необхідні рахунки та провести документ.

На рис. 5 (див. с. 33) наведено проводки, сформовані документом у бухгалтерському обліку. У податковому обліку формуються проводки:

— Дт «-» — Кт «ЗА» на суму заставної вартості тари;

— Дт «ВВ» — Кт «ВВ» коригування валових витрат на суму заставної вартості тари.

img 7

Крім того, документ формує рух у таких регістрах накопичення, як «

Приобретения налоговый учет» та «Партии товаров на складах (налоговый учет)».

 

Незворотна тара

Тара, яку не передбачено повертати, також прибуткується документом «

Поступление товаров и услуг», але інформацію про неї слід вносити на закладці «Товар».

 

Коли тара змінює статус

У конфігурації автоматизовано поширену схему руху зворотної тари з переходом права власності до покупця. А коли тара змінює статус (зворотна/незворотна), необхідно вводити документ «

Изменение налогового назначения запасов» перед оформленням її руху.

Нагадаю: документ «

Изменение налогового назначения запасов» призначено для відображення операції зміни цільового призначення запасів у податковому обліку. Наприклад, якщо тару первісно було оприбутковано як зворотну, але з якихось причин ми вже не зобов’язані повернути її постачальнику, заповнюючи документ, у графі «Новое налоговое назначение» вкажемо значення «Хоз. д-ть». У результаті ми маємо донарахувати податковий кредит та скоригувати валові витрати. Тому в реквізиті «Корректировка НДС» зазначаємо «Восстановление права на налоговый кредит», у реквізиті «Метод корректировки» вибираємо дію «Начислить кредит». Заповнивши закладку «Счет учета», проведемо документ. У результаті буде сформовано всі необхідні коригуючі проводки.

 

Облік реалізованої зворотної тари

Продаж товару у зворотній тарі оформляється документом «

Реализация товаров и услуг». Як і в попередніх випадках, для обліку тари використовуємо однойменну закладку. Повернення тари від покупця відображається документом «Поступление товаров и услуг», закладка «Тара».

Узагальнимо викладене в таблиці.

 

Операції

Документи, якими відображаються операції в «1С:Бухгалтерії»

Облік отриманої зворотної тари

Надходження товару в багатооборотній зворотній тарі від постачальника

«Поступление товаров и услуг»

Повернення тари постачальнику

«Возврат товара поставщику»

Облік реалізованої зворотної тари

Передача товару в оборотній тарі покупцю

«Реализация товаров и услуг»

Повернення тари від покупця

«Поступление товаров и услуг»

 

Чекаю ваших листів на

bk@id.factor.ua або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum. Успішної роботи!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі