Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Зупинено дію постанови Кабміну про курсові різниці

Законодавство України змінюється так нестримно, що іноді нормативний акт, новина про який публікується в друкованому виданні, втрачає свою актуальність уже до моменту друку номера.

Така доля спіткала й постанову Кабінету Міністрів України «Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток» від 26.08.2009 р. № 895,

призупинену Указом Президента України від 08.09.2009 р. № 717/2009.

Указ було видано через декілька днів після того, як попередній номер «Б & К» (див. «Б & К», 2009, № 17), де зазначено новину про нововведення сьогодні вже призупиненої постанови Кабміну, пішов у друк. Із зрозумілих причин своєчасно повідомити про Указ Президента було неможливо. Але, як мовиться, краще пізно, ніж ніколи.

Щодо самого Указу, то, на думку фахівців, таким чином Президент відновив справедливість, припинивши дію постанови Кабміну, прийнятої з перевищенням повноважень, наданих Конституцією України, і такої, що не відповідає Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Указ набрав чинності 18.09.2009 р. (опублікований у газеті «Урядовий кур’єр» № 171.

(Указ Президента України «Про припинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 895» від 08.09.2009 р. № 717/2009)

 

Працевлаштування інвалідів: є зміни

Постановою КМУ від 03.09.2009 р. № 930 унесено зміни до деяких нормативних актів, затверджених урядовою постановою від 31.01.2007 р. № 70, що стосуються працевлаштування інвалідів, а саме до:

— Порядку реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю;

— Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування;

— Порядку зарахування кількості робочих місць для працевлаштування інвалідів до нормативу таких робочих місць у господарських об'єднаннях, до складу яких входять підприємства громадських організацій інвалідів;

— Порядку сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів;

— Порядку використання суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, що надійшли до державного бюджету;

— Порядку проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю.

Кодифікований текст зазначених документів разом з детальним аналізом унесених змін найближчим часом буде опубліковано в газеті «Податки та бухгалтерський облік».

Постанова КМУ від 03.09.2009 р. № 930 набрала чинності 14.09.2009 р.

(Постанова КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70» від 03.09.2009 р. № 930)

 

ПФУ змінив правила штрафування

Постановою правління Пенсійного фонду України від 03.08.2009 р. № 19-1 затверджено зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Ця постанова ПФУ приводить Інструкцію № 21-1 від 19.12.2003 р. у відповідність до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», до якого в березні поточного року було внесено зміни до розділів, присвячених відповідальності. Тепер і в Законі, і в Інструкції чітко зазначено: за несплату або несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається

штраф у розмірі 10 % своєчасно не сплачених сум. У попередній редакції Інструкції № 21-1 штраф накладався залежно від строку затримки платежу в розмірі від 10 до 50 % своєчасно не сплачених страхових внесків.

Також п.п. 9.3.5 Інструкції № 21-1 доповнено положенням про те, що до

31 грудня 2010 року рішення про застосування фінансових санкцій за надання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, приймається тільки в разі невиконання страхувальником розпорядчого документа про усунення порушень протягом 30 днів із дня його отримання.

Постанова набере чинності з дня офіційного опублікування.

(Постанова правління Пенсійного фонду України «Про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» від 03.08.2009 р. № 19-1)

 

Доповнено Порядок надання дотації на створення робочих місць для працевлаштування безробітних

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 19.08.2009 р. № 316 унесено зміни до пункту 7 Порядку надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 10.01.2001 р. № 1.

Змінено порядок розрахунку розміру зазначеної дотації у випадках, коли

працівник працював повний місяць, а строк надання дотації припиняється в середині місяця і заробітна плата працівника в такому разі перевищує середній рівень заробітної плати за всіма видами економічної діяльності у відповідній області. Так, розмір дотації за такий період обчислюється шляхом ділення середньої заробітної плати, що склалася за всіма видами економічної діяльності у відповідній області за місяць, за який нараховано заробітну плату, на кількість робочих днів місяця, установлених законодавством, та множенням на кількість робочих днів, за які надається дотація.

Також пункт 7 Порядку № 1

доповнено положенням про те, що якщо працівник відпрацював неповний місяць і його заробітна плата в такому разі перевищує середній рівень заробітної плати за всіма видами економічної діяльності у відповідній області, розмір дотації за цей період обчислюється шляхом ділення середньої заробітної плати, що склалася за всіма видами економічної діяльності у відповідній області за місяць, за який нараховано заробітну плату, на кількість робочих днів місяця, установлених законодавством, та множенням на кількість відпрацьованих працівником робочих днів відповідно до табеля обліку використання робочого часу.

Наказ набере чинності з дня офіційного опублікування.

(

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України «Про внесення змін до Порядку надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних» від 19.08.2009 р. № 316)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі