Теми статей
Обрати теми

Настройка списку в «1С:8»

Редакція БК
Стаття

Настройка списку в «1С:8»

 

Якщо ви вважаєте, що в деяких журналах документів (довідниках тощо) наявні зайві реквізити, які лише відволікають і перенавантажують зовнішній вигляд списку документів, то ця стаття буде дуже доречною.

На продовження теми про роботу зі списками в «1С:8» поговоримо про можливості настроювання відображення списків на екрані, адже у програмі можна настроїти зовнішній вигляд будь-якого списку відповідно до своїх потреб. Про те, як це зробити, розповімо в цій статті.

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Погодьтеся, завжди приємно мати можливість підвищити рівень комфортності роботи з програмою за рахунок настройки інтерфейсу (про що ми розповімо в наступних статтях) або хоча б зовнішнього вигляду довідників, журналів документів тощо згідно зі своїми уподобаннями. Працюючи зі списками в «1С:8», користувач може настроїти зовнішній вигляд списку відповідно до своїх потреб. А допоможе в цьому «

Настройка списка».

Використовуючи її, користувач може настроїти зовнішній вигляд списку, позначаючи колонки, які відображатимуться, та їх послідовність. Крім цього, він може для кожної колонки задати ширину, висоту, положення та інші параметри.

Викликається настройка у вікні довідників, журналів документів, регістрах відомостей та на інших об’єктах, де наявні списки, через меню «

Действие → Настройка списка» (рис. 1).

img 1

Вікно, що відкрилося, складається з двох закладок — «Колонки» та «Прочее». На закладці «Колонки» ви можете управляти видимістю та порядком відображення колонок у списку (рис. 2). Наприклад, у довіднику «Номенклатура» ми хочемо видалити колонку «Полное наименование». Для цього у вікні настройки списку потрібно зняти прапорець напроти елемента «Полное наименование» і натиснути на «ОК». У результаті ця колонка у списку не відображатиметься (рис. 3). Щоб вона знову відображалася, потрібно в настройках списку встановити напроти цієї колонки прапорець і натиснути на «ОК».

img 2

 

img 3

Також можна змінювати черговість колонок у списку. Для цього використовуйте кнопки img 4 «Переместить вверх» і img 5 «Переместить вниз».

Для настроювання відображення колонки потрібно вказати колонку і за допомогою елементів управління, об’єднаних до групи «Колонка», виконати бажані настройки. Стисло розкажемо про можливі настройки. У полі вибору «Положение» з декількох варіантів вибирається положення колонки:

— «Новая колонка» — дані зазначеної колонки завжди розташовуватимуться з нової позиції;

— «На следующей строке» — дані зазначеної колонки розташовуватимуться з нового рядка під даними попередньої колонки (рис. 4). Для першої колонки цей вибір не має сенсу;

img 6

— «В той же колонке» означає, що дані зазначеної колонки розташовуватимуться в тій самій колонці, що й попередня колонка.

У полі вибору «Изменение размера» встановлюється розмір колонки. Якщо вибрано значення «Изменять», то для колонки можна змінювати розмір за допомогою покажчика миші.

У полях уведення:

— «Ширина» — указують ширину колонки (у символах);

— «Высота» — задають висоту колонки (у рядках).

Майте на увазі, що не для всіх колонок можна виконати настройки, оскільки для деяких із них може бути заборонене настроювання на етапі конфігурації.

 

ЗАКЛАДКА «ПРОЧЕЕ»

На закладці «

Прочее» (рис. 5 на с. 21) здійснюється настроювання відображення списку, періодичності автоматичного оновлення тощо. Що дають ці настройки:

img 7

— установлений прапорець навпроти опції «При открытии восстанавливать позицию» означає, що при відкритті списку активним рядком буде той рядок, який був активним при закритті списку;

— установлений прапорець напроти позиції «При открытии переходить» із варіантом настройки, наприклад, «В начало списка» означає, що при відкритті списку активною стає перша з них;

— якщо прапорець стоїть поряд з позицією «Обновлять автоматически каждые… секунд», то система оновлюватиме список через інтервал, зазначений у полі введення. Рекомендується залишати цю настройку постійно відкритою або відкритою тривалий час для форми списку, інформація в якій може змінитися за час показу;

— установивши прапорець «Не проверять соответствие новых строк отбору», ви цим даєте команду програмі при закінченні введення нового рядка до списку здійснювати перевірку, чи відповідає введений рядок відбору. Виявивши невідповідність, програма повідомить про це;

— прапорець «При открытии устанавливать иерархический просмотр» з’являється на закладці в разі, коли у списку показуються ієрархічні дані.

Беззаперечним плюсом є те, що настройки зберігаються для кожного користувача окремо, тому при наступному відкритті списку користувач побачить таку саму картину і йому не доведеться наново настроювати список.

 

ВИВЕДЕННЯ СПИСКУ

Будь-який список в «1С:Бухгалтерії 8» можна вивести на екран у вигляді текстового чи табличного документа, задавши команду «

Действия → Вывести список». Такий документ можна зберегти на диску або роздрукувати.

При виведенні списку до табличного документа автоматично створюються групування, якщо список ієрархічний. Наприклад, список довідника «

Номенклатура», виведений до табличного документа, виглядатиме так, як показано на рис. 6.

img 8

Той же список довідника «Номенклатура», виведений до текстового документа, матиме вигляд, як показано на рис. 7.

img 9

При виведенні списку враховуються поточна настройка колонок, відбір та сортування. Наприклад, у довіднику «Номенклатура» встановлено відбір за найменуванням «Чайник». Тоді сам довідник виглядатиме, як показано на рис. 8. Якщо при цьому ми виведемо список, то в табличному документі побачимо позиції номенклатури, що відповідають відбору.

img 10

 

Ось такі нескладні, але інколи дуже корисні прийоми настройки списків є в «1С:Бухгалтерії 8».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі