Теми статей
Обрати теми

Електронна звітність до ПФУ: ви запитували на семінарі

Редакція БК
Стаття

Електронна звітність до ПФУ: ви запитували на семінарі

 

img 1

У ході семінарів, проведених Видавничим будинком «Фактор» у декількох найбільших містах України у квітні поточного року, слухачі поставили чимало запитань, у тому числі стосовно електронної звітності до Пенсійного фонду України. Публікуємо відповіді на деякі з них.

Юрій ЦИГАНОК, головний редактор, CAP

 

З ЧОГО ПОЧИНАЄТЬСЯ

поДАННЯ ЕЛЕКТРОННої ЗВІТНОСТІ

На нашому підприємстві працює більше 10 осіб. Прийнято рішення подавати звітність до Пенсійного фонду повністю в електронному вигляді, електронною поштою. Отримано цифрові підписи та демо-версію програми «Бест-Звіт Плюс». Однак у нашому районному відділенні ПФУ відповідають, що вони не займаються укладенням договорів. До кого звертатися з цього приводу?

(м. Одеса)

 

Ситуація, описана у запитанні, виглядає досить дивно, оскільки посадові особи районного управління ПФУ зобов’язані знати та виконувати

Порядок подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, затверджений постановою правління ПФУ від 19.04.2007 р. № 7.7. Положення цього документа було роз’яснено ще листом ПФУ від 24.05.2007 р. № 8558/05-01, який є актуальним і до сьогодні.

Власне, договір про подання електронної звітності укладається не з районним управлінням ПФУ, а з Державним підприємством «Інформаційний центр персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України» (далі — ІЦ СПОВ ПФУ). Його сайт у мережі Інтернет — www.spov.com.ua. Контактні телефони, за якими можна з’ясувати всі запитання, що вас цікавлять: (044) 235-95-49, 278-42-50.

Але попередньо потрібно подати до свого районного управління ПФУ лист довільної форми, в якому ви повідомляєте про свій намір подавати звітність в електронному вигляді. Копію цього листа з відміткою про прийняття та власною печаткою надайте до зазначеного ІЦ СПОВ ПФУ для укладення договору. Або можете скачати форму договору на згаданому сайті в розділі «

Про систему «Здача звітності» — «Договір ІЦ СПОВ ПФУ з абонентом», роздрукувати у двох примірниках, підписати та разом із копією свого листа надіслати за юридичною адресою, зазначеною в договорі. Коли договір буде підписано другою стороною, можете сміливо відправляти звіти до ПФ в електронному вигляді за адресою, використовуючи програмне забезпечення, що у вас є.

Слід зауважити, що з лютого 2010 року з’явився альтернативний спосіб реєстрації нових абонентів, які виявили бажання відправляти електронну звітність до ПФУ. Замість підписання паперового договору досить відправити до ІЦ СПОВ ПФУ підписаний електронним цифровим підписом електронний документ «Картка приєднання до Договору про супровід електронних звітів у системі подання електронних звітів до ПФУ» (шифр звітної форми у програмах «Бест-Звіт Плюс» та «АРМ-ЗС» — Р9900301). Після отримання на свою електронну адресу Квитанції № 2 з повідомленням про збереження документа на районному рівні страхувальник може користуватися системою подання електронної звітності.

Такий спосіб приєднання до системи є переважним, оскільки позбавляє обидві сторони від значної частини паперової тяганини.

 

ДЕ вЗЯТИ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ?

Де взяти програмне забезпечення, щоб формувати файли звіту щомісячної персоніфікації, як того вимагає ПФУ від підприємств, на яких працює більше 10 працівників?

(м. Севастополь)

 

Щоб безоплатно забезпечити страхувальників необхідним програмним забезпеченням, ПФУ уклав з корпорацією «Бест-Звіт» договір і та на базі свого програмного продукту «Бест-Звіт Плюс» випустила програму «АРМ Звіт Страхувальника». Вільно скачати її можна на інтернет-сайті ІЦ СПОВ ПФУ —

www.spov.com.ua в розділі «Програмне забезпечення». Спочатку потрібно завантажити та встановити базову версію 8.82.004 від 25.01.2010 р., а потім послідовно і всі подальші оновлення, випущені пізніше (на дату підготовки відповіді була доступна версія АРМ ЗС 8.86 від 08.04.2010 р.).

Інший варіант — використовувати власне «Бест-Звіт Плюс», демо-версію якого безоплатно надає «Український сертифікаційний центр» разом зі своїми сертифікатами ЕЦП, розповсюджують податкові органи та яку також можна абсолютно вільно отримати з найсвіжішими оновленнями на сайті

www.bestzvit.com.ua у розділі «Программы» та «Обновления». У демонстраційному режимі ця програма дозволяє формувати звітність тільки до ПФУ (а накладати електронні цифрові підписи та відправляти — і до інших держорганів). Остання з доступних версій «Бест-Звіт Плюс» — 8.87.003 від 13.04.2009 р., але надійшла інформація про випуск 8.88, що готується.

Також звітність з щомісячної персоніфікації можна формувати у програмних продуктах «1С» версій 7.7 (починаючи зі звітності за I квартал 2010 р.) та 8.1 (починаючи з релізу 1.1.15). Однак від деяких користувачів надходить інформація, що не завжди сформована в «1С», звіти з персоніфікації без проблем приймаються системою ПФУ. У зв’язку з цим рекомендується переносити їх до програми «АРМ-ЗС» або «Бест-Звіт Плюс» останніх версій, де й проводити перевірку перед здаванням.

Як перенести щомісячний звіт з персоніфікації з «1С: Бухгалтерії 7.7» до «АРМ-ЗС», ми писали у статті «Щомісячна персоніфікація: з «1С: 7.7» — до «Бест-Звіт Плюс» (див. «Б & К», 2010, № 4).

 

ФАЙЛИ зі ЗВІТНІСТЮ — З ОДНОГО КОМП’ЮТЕРА НА ІНШиЙ

Для складання щомісячної персоніфікованої звітності на підприємстві встановлена програма «АРМ-ЗС». Я скачала та встановила цю саму програму на домашньому комп’ютері. Чи є можливість зберігати на роботі звіт щомісячної персоніфікації в окремий файл, щоб продовжити з ним роботу вдома?

(м. Запоріжжя)

 

Так, програма «АРМ-ЗС», як і «Бест-Звіт Плюс», дозволяє зберігати звіт із щомісячної персоніфікації в зовнішній файл із тим, щоб відкрити його на іншому комп’ютері. Зробити це досить просто.

Припустимо, у вас відкрито модуль щомісячної персоніфікації (головне меню програми «

Звітність» — «Щомісячна персоніфікація»). Насамперед слід указати програмі звіт за той період, з яким ви маєте намір виконувати подальші дії. Для цього ставимо клацанням миші напроти такого звіту галочку в першій колонці таблиці. Після цього даємо команду «Звіт» — «Зберегти на диск». Якщо звіт не було перевірено, програма повідомить про це, але потім після ваших ствердних відповідей усе одно збереже файл з розширенням *.pfz у зазначене вами місце на диску комп’ютера.

Записавши цей файл на флешку, для перенесення його на інший комп’ютер зробіть таке. У головному меню програми «АРМ ЗС» дайте команду «

Документ» — «Імпорт» — «Файл в форматі XML…». Указавши на потрібний файл на переносному носії, натисніть «Открыть». Звіт буде завантажений у програму.

Попрацювавши з ним, ви так само можете записати результати роботи у файл, щоб перенести їх з домашнього комп’ютера назад на комп’ютер на робочому місці.

 

труДНОЩІ З ПІЛЬГОВИМ СТАЖЕМ у ТАБЛИЦІ 8

Якщо в таблиці 6 щомісячної персоніфікації два рядки і в жодному немає відмітки «спецстаж», а в таблиці 8 щодо цієї особи зазначено пільгу, програма «Бест-Звіт Плюс» при перевірці видає помилку. Проте ми так заповнюємо звітність, керуючись отриманими у ПФУ роз’ясненнями. Хто має рацію: ПФУ чи «Бест-Звіт»?

(м. Кривий Ріг)

 

У цій ситуації вчиняйте так, як того вимагає ПФУ, і хай вас не бентежать повідомлення про помилку у звіті, що виводяться програмою. У таких ситуаціях, пов’язаних із пільговим стажем, повідомлення про помилку слід сприймати виключно як сигнал програми про необхідність звернути особливу увагу на якісь конкретні рядки звіту або працівників, щодо яких, як здається програмі, має місце невідповідність показників. Однак розробники програми самі визнають, що бухгалтеру краще знати, які саме показники має бути відображено у відповідних таблицях. Тому, прийнявши повідомлення про помилку до відома, можна сміливо надсилати звітність до Пенсійного фонду. У майбутній версії 8.88 це повідомлення буде замінено просто на пропозицію перевірити показники звіту. Саме таку відповідь ми отримали, звернувшись за роз’ясненням щодо цієї ситуації до працівників корпорації «Бест-Звіт». Вони прямо відповіли: «Ми перестрахувалися та вивели як помилку те, що має бути тільки попередженням для бухгалтера».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі