Теми статей
Обрати теми

Відносини з постачальниками та підрядниками: оприбуткування послуг

Редакція БК
Відповідь на запитання

Відносини з постачальниками та підрядниками: оприбуткування послуг

 

У двох попередніх номерах «Б & К» було опубліковано статті про ланцюжок документів в «1С:Бухгалтерії», якими оформляються відносини із постачальниками та підрядниками. Зокрема, було розглянуто оприбуткування товарів. Але у своїй діяльності кожне підприємство споживає не тільки ТМЦ, а й послуги: оренду, електроенергію, воду та інші. Прохання розповісти більш-менш докладно про відображення таких операцій.

С. Бабаєва, м. Запоріжжя

Відповідає Сергій КАМЕНСЬКИЙ, консультант «Б & К»

 

Дійсно, підприємство у своїй діяльності споживає послуги, не пов’язані з оприбуткуванням ТМЦ: оплачує рахунки за оренду приміщень, електроенергію, водопостачання, охорону та здійснює інші платежі. Такі послуги прибуткують спеціальним документом. Спочатку — декілька слів про аналітичний облік послуг.

 

АНАЛітИЧНИЙ ОБЛіК ПОсЛУГ

Особливістю обліку послуг в «1С:Бухгалтерії» є та обставина, що вони обліковуються в тому ж довіднику «

Номенклатура», що й решта запасів. У довіднику доцільно створити окрему групу «Услуги», як це зроблено в демо-версії ТОВ «Добро». Утім, найменування і рівень вкладеності створеної для послуг групи значення не мають. Головне, щоб у властивостях елемента довідника в полі « Вид:» було вибрано «Услуга», як показано на рис. 1.

img 1

Заповнення реквізитів закладки «

Цены» не складне. До речі, ціна послуги — поняття вельми умовне, поля з цінами можна і не заповнювати, а вид послуги і ставку ПДВ слід унести обов’язково.

На закладці «

Дополнительно» (рис. 2) рахунок обліку і рахунок витрат проставляються автоматично — 84 «Другие операционные затраты», але їх можна змінити вручну. Перевірте ще раз заповнення полів, у яких установлюється аналітика за видами витрат і видами діяльності.

img 2

Для послуг стає доступним реквізит «

Считать услугу транспортной затратой». Він має сенс тільки для тих послуг, які надає ваше підприємство. Цей реквізит дозволяє автоматично заповнити розділ II «Товарно-транспортные затраты» вихідної податкової накладної.

 

ДОКУМЕНТ «УСЛУГИ СТОРОННИХ ОРГАНИЗАЦИЙ»

Для обліку послуг у конфігурації є документ «

Услуги сторонних организаций». Доступ до цих документів забезпечує однойменний журнал. Документ можна ввести, додавши новий рядок до журналу або виконавши команду «Документы → Приход → Услуги сторонних организаций» головного меню. Зручно вводити документ на підставі документів «Договор», «Остатки взаиморасчетов» і «Счет входящий». Документ сам може служити замовленням та підставою для введення вхідної податкової накладної (запису книги придбання) і платіжного доручення.

Екранна форма документа є спрощеною версією вікна документа «

Приходная накладная». У шапці документа на закладці «Основные» (рис. 3) потрібно вибрати постачальника послуги, зазначити замовлення (якщо воно вже є) і вид торгівлі. При введенні документа на підставі вже наявного шапка заповнюється автоматично.

img 3

При заповненні табличної частини програма перевірить значення реквізиту «Вид» елемента довідника. Якщо це не послуга, буде виведено попередження. Кількість і ціну можна не заповнювати, досить увести тільки суму без ПДВ. Сума ПДВ і загальна сума за рядком будуть розраховані автоматично, причому суму ПДВ можна відкоригувати.

На закладці «

Дополнительные» (рис. 4 на с. 18) уміщено реквізити для управління поведінкою документа в бухгалтерському і податковому обліку. Тут можна уточнити рахунок розрахунків із постачальником (за умовчанням — субрахунок 631 «Расчеты с отечественными поставщиками») і субконто валових витрат. Якщо послуга має невиробничий характер і не повинна обліковуватися у валових витратах, у полі потрібно вибрати елемент довідника «Ні дохід, ні витрата».

img 4

У групі реквізитів «НДС» є пункт «Отнести НДС на расходы (нет права на налоговый кредит)». Якщо проставити цю відмітку (як показано на рис. 4), з’являться поля для введення бухгалтерського рахунка обліку витрат з ПДВ. Вид витрати вибирають з однойменного довідника.

Як і описані вище документи, документ «Услуги сторонних организаций» перевіряє при його проведенні сальдо розрахунків із постачальником і виділяє раніше зроблені аванси. Група реквізитів «Предварительная оплата» дозволяє вказати суму передоплати вручну. Поставивши відмітку, можна ввести суму передоплати, ПДВ від неї буде розраховано автоматично (рис. 5 на. с. 18).

img 5

Проводки, записані в інформаційній базі при настройках документа, показаних на рис. 3 і 4 (без урахування рис. 5), наведено на рис. 6.

img 6

Першою проводкою зареєстровано валові витрати з орендної плати. Друга проводка збільшує валові витрати на суму ПДВ. Третьою проводкою суму ПДВ віднесено не до податкового кредиту, а на рахунок обліку витрат. Останньою проводкою оприбутковані власне витрати з оренди.

 

На закінчення зазначимо, що

оприбутковувати послугу можна і документом « Приходная накладная». У реквізиті «Что приходуем» шапки такої накладної потрібно вказати «Запасы», а в табличній частині буде доступна і група «Услуги». Таким прийомом користуються, якщо розрахунок за послуги здійснено в іноземній валюті (адже типовий документ «Услуги сторонних организаций» не передбачає розрахунків в іноземній валюті), або якщо розраховувалася з постачальником послуг підзвітна особа. Упевнені, тепер оприбуткування послуг не викличе у вас труднощів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі