Теми статей
Обрати теми

Роздільник обліку

Редакція БК
Відповідь на запитання

Роздільник обліку

 

У «1С:Бухгалтерії» є можливість ведення декількох фірм одночасно в одній інформаційній базі без доопрацювання конфігурації. Наскільки це можливо і як реалізувати на практиці?

Відповідає Едвард МЕХЕДОВ, програміст, бухгалтер, м. Дніпропетровськ, e-mail: mexedov@mail.ru

 

У принципі, у типовій конфігурації «1С:Бухгалтерія» можливе ведення декількох фірм, але не на найповноціннішому рівні. Про причини щодо цього я розповім пізніше, а зараз, якщо ви вирішили спробувати завести ще одну фірму в уже працюючій базі, активізуйте таку можливість. Річ у тім, що за умовчанням її заблоковано: «1С» не дозволить вам унести нову фірму та при спробі додати до довідника «

Фирмы» ще одне підприємство з’явиться повідомлення «Для ведения учета по нескольким фирмам необходимо включить разделитель учета в конфигурации!».

Щоб включити роздільник, відкрийте «1С» у режимі конфігуратора. Далі з меню «

Конфигурация» викличте пункт «Открыть конфигурацию». У дереві конфігурації, що відкрилося, виберіть пункт «Планы счетов» та виконайте подвійне клацання лівою кнопкою миші. У вікні, що відкрилося, виберіть у випадному списку реквізиту «Разделитель учета» значення «Наша фирма». Після цього можна закрити конфігуратор, зберігши зміни, та відкрити «1С» у звичайному режимі.

У такого методу ведення корпоративного обліку є свої переваги та недоліки, причому недоліки вельми серйозні. Для всіх фірм працюватимуть ті самі довідники. Це зручно у випадку з довідниками «

Контрагенты», «Сотрудники», «Номенклатура» тощо, але зовсім незручно у випадку з однорівневими довідниками (наприклад, «Кредиты»), і особливо з довідником «Налоги и отчисления». Як відомо, ставка податку в елементі «Фонд Соц. страх. от несчастного случая» може бути різною для кожної фірми, залежно від виду діяльності такої фірми. Інакше кажучи, про повноцінне нарахування заробітної плати можна забути. Хоча вихід завжди є — сторнуючі проводки (не дуже вдалий вихід) та типові операції, якщо, звісно, ви вмієте з ними працювати. І потім, прості операції ще ніхто не відміняв, хоча ймовірність помилки значно збільшується.

На жаль, в «1С» не передбачений журнал з множинним фільтром, тобто розділяти журнали документів і за фірмами, і за типами документів одночасно ви не зможете без змін конфігурації, що не додає зручності використання програмі. Однак, вдавшись до допомоги спеціалізованої фірми або стороннього фахівця (якщо немає штатного програміста), усі зазначені проблеми можна вирішити.

Не можна не пригадати про одну з найважливіших переваг ведення обліку двох і більше фірм в одній базі — консолідованість обліку. Інакше кажучи, ви можете формувати будь-які звіти за кожною фірмою окремо та за всіма фірмами одночасно. Хоча в цій бочці меду теж не без ложки дьогтю: формувати звіти вибірково за фірмами вам не вдасться, бо, як уже зазначалося, діє загальний принцип — або за всіма фірмами відразу, або за кожною окремо.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі