Теми статей
Обрати теми

Правові системи «Дінай»: як знайти потрібну інформацію. Частина 2

Редакція БК
Стаття

Правові системи «Дінай»: як знайти потрібну інформацію. Частина 2

 

img 1

Ми продовжуємо цикл публікацій, присвячених ефективному використанню довідково-правових систем «Дінай». У попередньому номері ми розглянули дуже корисний інструмент для пошуку інформації «Динамічний інтелектуальний класифікатор» (дерево тематичних розділів).

Сьогодні йтиметься про ресурс, що є своєрідною паличкою-стукалочкою для всіх користувачів, — це база консультацій, опублікованих у таких офіційних та спеціалізованих виданнях, як «Юридичний вісник України», «Податки та бухгалтерський облік» тощо. Також ми розповімо про колекцію бухгалтерських проводок, наведених у системах «Дінай:Гросбух» і «Дінай:Професіонал».

Ганна СТЕПАНЕЦЬ, керівник Центру навчання Компанії «Дінай»

 

Консультації

Часом, володіючи навіть усією нормативною базою, важко самостійно прийняти рішення. Хочеться довідатися про думку з цього питання практикуючих фахівців чи посадових осіб державних органів. У такому разі на допомогу приходять періодичні видання. Практично кожен бухгалтер передплачує та використовує у своїй роботі один або кілька спеціалізованих журналів (благо, їх існує достатньо — у читачів є вибір). Кожне видання має свій штат авторів, свій стиль написання матеріалів, свій рівень аналітичних консультацій.

Передплачуючи бухгалтерську пресу, можна з тією чи іншою мірою оперативності бути в курсі новин законодавства, знаходити для себе корисні статті. Але що робити, коли терміново потрібна інформація з якогось бухгалтерського чи юридичного питання? Шукати у кипах журналів колись давно прочитану статтю не завжди є можливість. Та й на кількість видань, що передплачуються в кожній організації, існує певний ліміт. Тут якраз і допоможуть довідково-правові системи «Дінай» (далі — ДПС).

У кожній ДПС є спеціальний блок «

КОНСУЛЬТАЦИИ» (рис. 1), в якому зібрано:

— статті, відповіді на запитання, роз’яснення та інші матеріали з

офіційних та спеціалізованих періодичних видань*;

— консультаційні статті, написані

експертами Компанії «Дінай» чи іншими авторами на замовлення Компанії;

— бухгалтерські проводки

, складені на замовлення Компанії «Дінай» (знаходяться в ДПС «Дінай:Гросбух» і «Дінай:Професіонал»).

* Компанія «Дінай» співпрацює з багатьма провідними бухгалтерськими, юридичними виданнями, а також виданнями для фахівців ЗЕД, фондового ринку, страхування.

Крім солідної та не обмеженої в обсязі бази консультацій, комп’ютерні правові системи мають і такі беззаперечні переваги:

миттєвий пошук за заданими параметрами та за тематиками — сучасне ПЗ дозволяє за лічені секунди обробити величезні обсяги інформації та отримати необхідний результат;

— перехід на тексти згадуваних нормативних актів за

гіперпосиланнями;

— щоденне автоматичне оновлення бази нормативних та консультаційних матеріалів;

— можливість вивчити думку багатьох різних авторів з того самого питання, використовуючи інструмент

«Интеллектуальный классификатор»;

— можливість експортувати у Word і роздрукувати будь-який документ, а також копіювати необхідні його частини, вставляти їх до нового документа, зменшувати/збільшувати шрифт та в інший спосіб індивідуально підстроювати текст під себе.

 

img 2

У багатьох випадках доцільно починати пошук потрібної інформації саме з консультацій. Чому? Зараз розберемося.

На відміну від коментаря до конкретного нормативного акта консультації, як правило, надаються з якоїсь

реальної проблеми, що виникає на практиці. Тому цілком можливо, що саме стосовно ситуації, яка цікавить користувача, є докладне «керівництво до дії» у вигляді статті з відомого друкованого видання.

Консультація завжди містить у собі згадку як мінімум про найважливіші, ключові нормативні акти (закони, постанови Кабміну), що регулюють проблему. А особливо «просунуті» автори обов’язково наголосять і на цікавих листах, роз’ясненнях держорганів. Це дає змогу навіть користувачеві, який зовсім не володіє інформацією з проблеми, миттєво окреслити список нормативних актів, які йому знадобляться в цьому випадку, і за гіперпосиланнями відразу ж перейти до потрібних документів.

Експерти Компанії «Дінай», вивчивши кожен матеріал, визначають його тематичну приналежність до одного чи декількох розділів динамічного інтелектуального класифікатора, а за необхідності доповнюють назву в заголовку консультації, щоб вона якомога точніше відображала цю проблему або вказувала на те, що це думка представника контролюючого органу. Наприклад, якщо статтю написано посадовою особою податкової адміністрації, то в її заголовку, який бере участь у пошуку, обов’язково робиться позначка

«консультує ДПАУ» або «консультирует ГНАУ» (залежно від мови, якою написано власне консультацію). Те саме стосується статей, написаних працівниками податкових інспекцій (ДПІ, ГНИ) та фахівцями податкової служби (ДПС, ГНС). Така аналітична обробка інформації допомагає користувачу краще орієнтуватися в консультаційному ресурсі та швидше знаходити потрібну інформацію.

Для зручності користувачів консультаційні матеріали не тільки розміщено в тематичних розділах, але ще й відсортовано за назвою видання в розділі «

Материалы прессы » (рис. 2). Таким чином, якщо користувача цікавлять, наприклад, тільки статті з друкованого видання ДПАУ «Вісник податкової служби України», то він може зайти до відповідного розділу, де здійснено своєрідну електронну «підшивку» матеріалів з цього журналу за роками.

img 3

У ДПС «Дінай» презентовано широкий спектр друкованих видань різної спеціалізації: це багато бухгалтерських, юридичних газет і журналів, видань з митної справи, зовнішньоекономічної діяльності, страхування, цінних паперів, інвестування (рис. 2).

На рис. 2 подано далеко не весь список видань, з якими Компанія співпрацює сьогодні. Крім того, тут не зазначено видання, що припинили своє існування, хоча підшивки їх матеріалів доступні користувачам систем.

За аналогією з тижневими оглядами новин законодавства (докладніше про них ітиметься в наступних публікаціях) у блоці «

Консультации» є розділ «Обзоры прессы ». У ньому містяться щотижневі добірки зі стислим описом найцікавіших статей, підключених до ДПС протягом останнього тижня. З оглядом преси за тиждень можна ознайомитися у п’ятницю ввечері або розпочати з цього новий робочий тиждень, а всі нові надходження можна побачити в розділі «Новые консультации», у папці з назвою, що відповідає тижню оновлення (рис. 3).

img 4

Зверніть увагу: на відміну від нормативних актів, у консультаціях не робиться позначка про їх актуальність. Тому при роботі з консультаціями слід орієнтуватися на дату їх створення, а також користуватися гіперпосиланнями на нормативні акти, наведені у статті. Якщо нормативний акт виявиться вже нечинним, то можна визначити, яким нормативним документом його було скасовано і що прийнято замість нього, прочитати коментарі експертів Компанії «Дінай» до нових нормативних актів, і, можливо, у такий спосіб знайти відповідь на своє запитання.

При розміщенні матеріалів у блоці «Консультации» зберігаються всі авторські та стилістичні особливості написання, мова (українська чи російська залежно від мови друкованого видання). Єдине, що привносить Компанія «Дінай», — це оформлення тексту згідно з прийнятими внутрішніми стандартами, а також за необхідності ставляться примітки Компанії «Дінай» про наявні невідповідності або неточності у статті.

При пошуку потрібної консультації за словами з назви або тексту краще задавати шукані слова двома мовами (докладніше про нюанси пошуку консультацій ми поговоримо в наступних статтях).

За домовленістю з виданнями консультації потрапляють до ДПС після закінчення певного строку (як правило, це два тижні з дня виходу друкованого номера).

 

ПРИКЛАД ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСУ «КОНСУЛЬТАЦИИ»

На підприємстві (ТОВ) виникла проблема — вихід одного учасника зі складу засновників. Необхідно знайти всю інформацію щодо процедури оформлення цієї події, фінансових розрахунків з учасником, який виходить, і про всілякі нюанси, пов’язані з цією подією.

 

У такому разі доцільно починати пошук інформації саме з блока «

Консультации». Спочатку можна визначити найближчий за тематикою загальний розділ шляхом перегляду інтелектуального класифікатора. Ще можна скористатися пошуком за назвами розділів, щоб дізнатися, чи існує добірка, присвячена конкретно цій ситуації.

У нашому випадку спробуємо знайти тематику за допомогою пошуку за назвами розділів. Виберемо ключове слово, за яким шукатимемо розділ. Це може бути слово «

выход».

Задаємо його у вікні пошуку за назвами розділу і відразу потрапляємо на розділ у блоці «

Консультации» ДПС «Дінай:Гросбух», що називається «Расчеты при выходе учредителя» (консультацій з цієї тематики багато, унаслідок чого було створено окремий підрозділ). У ньому шляхом сортування за датою можемо знайти найсвіжіші консультації, а якщо хочеться дізнатися думку улюбленого видання — сортуємо за назвою видання. Також можна задати пошук за словами з назви або з тексту консультацій в межах вибраного розділу.

Можна було піти іншим шляхом. Розглянемо варіант, коли при пошуку слів з назви розділу ми не знайшли тематики з потрібною інформацією. Цьому може бути дві причини: або такої окремої тематики немає, або в її назві немає тих слів, за якими ми шукали. У такому разі доцільно буде обмежити зону пошуку найближчим за змістом основним розділом, а вже в ньому задати пошук за словами з назви консультації. У нашому випадку цілком логічним буде задати комбінацію з частин двох слів «

выход» і «участник». Звичайно ж, слова можуть бути й іншими, наприклад, замість «участник» — «учредитель», а при пошуку українською мовою — ще й «засновник», «учасник» та «вихід»: використовуйте всілякі комбінації, якщо на якийсь запит не знайшлося жодного документа. На наш запит знайдеться деяка кількість консультацій. Навіть якщо виявиться, що всі консультації в цьому переліку написано досить давно, ви легко можете знайти актуальнішу інформацію. Для цього потрібно відкрити будь-яку консультацію з переліку, зайти до меню «Справка о документе» (іконка img 5 у лівій вертикальній панелі) та подивитися, в якому тематичному розділі (або розділах) вона знаходиться. Таким чином, можна з’ясувати, в якому розділі шукати актуальну інформацію з цього питання. Наприклад, за довідкою до статті «ВЫХОД УЧАСТНИКА ИЗ ООО: ПРАВОВЫЕ ОСНОВЫ И ДОКУМЕНТАЛЬНОЕ ОФОРМЛЕНИЕ» від 05.07.2004 р. ми визначаємо, що в межах системи «Дінай:Гросбух» є розділ « Расчеты при выходе учредителя», а в системі «Дінай:Бос» такі консультації поміщено в розділі « Общества с ограниченной ответственностью».

Потім, знаючи назву розділу, ми знаходимо його за допомогою пошуку за назвами розділів та переглядаємо всі консультації, що нас зацікавили.

 

Актуальна тема

Ресурс «

Актуальная тема» є зручним інструментом для пошуку інформації з питань, які в певний час включено до порядку денного практично в кожного фахівця конкретного профілю.

Наприклад, для бухгалтерів — це здавання річної звітності, сезон літніх відпусток, прийняття нового держбюджету тощо. Для інших фахівців — кардинальні зміни в законодавстві (зокрема, прийняття нового кодексу чи профільного закону), глобальні події світового масштабу (наприклад, фінансова криза) та інші теми, котрі, як мовиться, у всіх на слуху.

Інакше кажучи, якщо ви шукаєте інформацію з якихось особливо важливих та цікавих широко обговорюваних на конкретний момент питань, то обов’язково зайдіть до розділу «

Актуальная тема ». Цей розділ стоїть найпершим у блоці «Консультации» в таких комп’ютерних правових системах: « Дінай:Гросбух», «Дінай:Бос», «Дінай:Професіонал».

У чому унікальність цього ресурсу? У розділі «

Актуальная тема» фахівці консультаційного відділу розміщують добірки статей за певною темою з різних друкованих видань та інших джерел.

Крім того, щоб користувачі мали всі дані з цього питання, експерти Компанії «Дінай» створюють своєрідний супровідний документ з назвою

«Информация к Актуальной теме», де після невеликої вступної частини дають перелік усіх нормативних актів, довідкової інформації, форм для друку і, звичайно ж, консультацій за заданою тематикою. Безпосередньо з цього файлу за гіперпосиланнями можна перейти до будь-якого згаданого в ньому документа.

 

ПРИКЛАД ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСУ

Літо, сезон відпусток. Бухгалтерів усіх організацій цікавить інформація щодо оформлення відпусток, нарахування відпускних тощо.

 

Радимо зайти до розділу «

Актуальная тема » у блоці «Консультации» та подивитися, чи є в ньому відповідна тематична добірка.

Знайшовши відповідну тему, відсортуйте список матеріалів за видавцями (параметр «img 6

Орган »), унаслідок чого супровідний документ « Информационный материал к Актуальной теме» опиниться на початку списку (рис. 4) (буде зазначено видавця — Компанію «Дінай»).

img 7

Відкрийте цей документ і ознайомтеся з переліком усієї необхідної інформації за темою відпусток — це й нормативні документи, і довідкова інформація, і форми для друкування та консультації різних фахівців, у тому числі посадових осіб компетентних держорганів.

 

Авторська колекція проводок

Бухгалтерські проводки

— основа обліку. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві передбачає реєстрацію, накопичення, узагальнення, збереження та передачу інформації про господарські операції підприємства зовнішнім і внутрішнім користувачам для прийняття рішень. Щоб така інформація однозначно сприймалася всіма користувачами, підприємства використовують приблизно однакові бухгалтерські проводки, складені на підставі Плану рахунків бухгалтерського обліку.

Правильно складені бухгалтерські проводки дозволяють об’єктивно оцінювати результати тієї чи іншої господарської операції, контролювати ефективне використання ресурсів, уникати помилок при обробці первинних документів та заповненні форм звітності. В авторській КОЛЕКЦІЇ ПРОВОДОК Компанії «Дінай» на наскрізних числових прикладах показано докладну кореспонденцію рахунків відповідно до вимог П(С)БО.

Як і вся інформація у правових системах «Дінай», проводки згруповано за тематиками у вигляді багаторівневого інтелектуального класифікатора.

Як видно з рис. 5, у колекції є навіть такі корисні для користувачів правових систем проводки, як облік операцій з Компанією «Дінай».

img 8

Сама проводка є прикладом відображення (проведення) тієї чи іншої операції в бухгалтерському обліку. У кожній проводці користувачі обов’язково знайдуть посилання на відповідне положення (стандарт) бухобліку та інші нормативні акти, що впливають на порядок обліку операції (рис. 6).

img 9

Проводки постійно оновлюються та приводяться до актуального стану. Колекцію презентовано у двох варіантах — українською та російською мовами.

 

У наступному номері ми докладно розповімо про такі важливі ресурси в системах «Дінай», як календар бухгалтера та форми звітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі