Теми статей
Обрати теми

Розрахунки за цивільно-правовими договорами

Редакція БК
Стаття

Розрахунки за цивільно-правовими договорами

 

Чимало підприємств наймають фахівців для виконання певних разових робіт за договором цивільно-правового характеру (ЦПХ). Це, безсумнівно, в економічному плані вигідно підприємству, ось тільки бухгалтеру доводиться несолодко. Спробуй-но, оформи виплати за договорами ЦПХ в «1С:Бухгалтерії 8», якщо у стандартній поставці програми використання таких нарахувань не передбачено. Мета цієї статті — допомогти виправити ситуацію, що склалася.

Вероніка НЕКРАСОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Насамперед розглянемо законодавчий аспект використання договорів ЦПХ. Важливо первісно розмежувати трудовий договір і договір ЦПХ. Так, якщо перший — це угода між працівником та роботодавцем, згідно з якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівнику заробітну плату та забезпечувати необхідні для виконання роботи умови праці, передбачені законодавством про працю, колективним договором та згодою сторін, то ЦПХ оформляється в разі необхідності виконання якихось разових робіт без зарахування працівника до штатного складу. У цьому випадку важливим є не процес роботи, а тільки її результат, який має бути надано виконавцем у встановлений строк та оплачено відповідно до умов договору.

При виконанні роботи (наданні послуги) за договором ЦПХ:

— не оформляється заява про прийняття на роботу;

— не видається наказ;

— не вносяться записи до трудової книжки;

— не ведеться табель обліку робочого часу. Договір ЦПХ завжди оформляється в письмовій формі із зазначенням конкретної роботи, завдання, замовлення.

З 13.01.2009 р. змінився порядок нарахувань за виплатами згідно з договорами ЦПХ. Раніше підприємці із сум винагород за такими договорами утримували тільки внески до Пенсійного фонду в розмірі 2 і 15 % податку з доходів, а нараховували тільки внески до Пенсійного фонду у розмірі 33,2 %.

При оподаткуванні виплат за договорами ЦПХ слід ураховувати, який це був договір — про надання послуг чи про виконання робіт, оскільки від цього залежатиме кількість утримуваних внесків.

Вид договору

ПДФО

Внесок до ПФ

Внесок до ФБ

Внески до ФТВП та ФНВ

нарахування

утримання

нарахування

утримання

Договір підряду

ЦП договір, укладений з найманим працівником

15 %

33,2 %

2 %

1,6 %

ЦП договір, укладений із сторонньою фізособою

2,2 %

Договір про надання послуг

ЦП договір, укладений з найманим працівником

15 %

—*

1,6 %

ЦП договір, укладений із сторонньою фізособою

2,2 %

 

* Відповідно до роз’яснень Пенсійного фонду (лист від 01.09.2006 р. № 11127/03-02) пенсійні внески не справляються з суми винагород за цивільно-правовими договорами за надані послуги.

 

Розглянемо на числовому прикладі нарахування на виплати за договорами ЦПХ.

 

ПРИКЛАД

На підприємстві з фізособою укладено договір про виконання робіт зі створення комп’ютерної внутрішньофірмової мережі. Строк дії договору — з 16.07.2010 р. по 29.07.2010 р. За цю роботу виконавцю належить виплата в сумі 2350,00 грн.

 

Розрахуємо, в якому розмірі підприємство має сплатити податки і збори та яку суму виконавець договору отримає на руки. Отже, з винагороди утримують внески до Пенсійного фонду в розмірі 2 % — 47,00 грн. та податок з доходів у розмірі 15 % — 352,50 грн.

Фізособа отримає на руки суму, зменшену на згадані утримання, а саме 1950,50 грн.

Підприємство повинно нарахувати та сплатити за свій рахунок внески до Пенсійного фонду в розмірі 33,2 % — 780,20 грн. (2350,00 грн. х 33,2 %) та внески до Фонду «безробіття» в розмірі 2,2 % — 51,70 грн. (2350,00 грн. х 2,2 %).

Слід також зауважити, що згідно з унесеними змінами до

Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533 страхові внески необхідно сплачувати не один раз на місяць, як було раніше, а в день виплати доходу. Тепер реалізуємо все це у програмі.

 

НОВИЙ ПОДАТОК

Якщо відкрити довідник «

Налоги», виявимо, що внеску до Фонду «безробіття» в розмірі 2,2 % у ньому немає. Отже, нам доведеться його створити. Відразу зауважу, що справа не обмежиться внесенням нового запису до довідника, бо довідник зберігає лише запис про новий податок. А розмір податку, його відображення в обліку тощо записані в регістрах відомостей.

Відкриваємо довідник «

Налоги» та у групі «Взносы ФОТ» створюємо новий запис для нарахування на фонд оплати праці за договорами ЦПХ внеску до Фонду «безробіття» (рис. 1).

img 1

Виділивши щойно створений елемент довідника, натискуємо на кнопку «Перейти». Перед нами відкриється список регістрів, пов’язаних з довідником «Налоги» (рис. 1). У кожному з них ми повинні створити новий елемент для коректного розрахунку податку. Отже, почнемо. Вибираємо зі списку регістр відомостей «Шкала ставок налогов»: у вікні, що відкрилося, автоматично встановлений відбір записів за елементом, тому він буде порожній. Якщо відбір зняти, ми побачимо всі записи регістра. Нам необхідно створити запис регістра відомостей, в якому вказати ставку податку, дату з якої його застосовувати, поріг та статтю податкової декларації.

При натисненні на кнопку «Добавить» автоматично буде заповнено дві перші колонки регістра. А саме «Период» — сьогоднішня дата (її можна змінити на більш пізню) та «Налог» (заповнюється з довідника «Налоги»).

img 2

У нашого податку немає шкали — тільки ставка, тому в колонці «Номер порога» вибираємо значення «Порог 1», а як поріг введемо число 9999999999,99.

Не забуваємо встановити для податку межу, починаючи з якої він не сплачується. Зробити це можна в регістрі відомостей «Сведения о Взносах в фонды» (рис. 3).

img 3

Статті витрат для проводок за внесками з ФОП до фондів у бухгалтерському та податковому обліку задаються в регістрі відомостей «Отражение Взносов на ФОТ в регл. учете» (рис. 4).

img 4

У регістрі відомостей «Отражение Взносов в регл. учете» із довідника «Способы отражения зарплаты в регламентированном учете» вибираємо проводку, як наведено на рис. 5. Тепер при нарахуванні внесків з ФОП до Фонду «безробіття» автоматично формуватиметься проводка: Дт (рахунок витрат 92, 93 тощо) — Кт 653.

img 5

У регістрі «Виды расчетов Взносов в фонды» створюємо новий вид розрахунку «Безработица ФОТ (ГПХ)», для цього скопіюємо вид розрахунку «Безработица (ФОТ 20050101)» і просто перейменуємо його (рис. 6).

img 6

 

НАстроюВАННЯ ПРОГРАМИ

Отже, новий податок до інформаційної бази ми додали, ідемо далі. Відкриваємо довідник «

Способы отражения зарплаты в регламентированном учете» та створюємо нову проводку, яка повинна використовуватися при нарахуванні виплат за договорами ЦПХ (рис. 7).

img 7

Проводку створили. Наступним кроком буде створення відповідного виду нарахування. У меню «Операции → Планы видов расчетов» зі списку у вікні, що відкрилося, вибираємо «Начисления организации» та створюємо новий запис «Начисление по договору ГПХ».

У графі «Способ расчета» вибираємо варіант «Фиксированной суммой», у реквізиті «Категория расчета» вказуємо «Первичное», тобто сума винагороди за договором ЦПХ підставлятиметься із документа прийняття на роботу, і не залежатиме від жодних інших показників.

На закладці «Основные» заповнюємо реквізити, як показано на рис. 8. Ось тільки при зазначенні коду доходу в реквізиті «НДФЛ» з довідника «Доходы НДФЛ» слід вибрати елемент з кодом «01», без прапорця в колонці «Вычитать НСЛ и взносы». Завдяки цьому ПДФО обчислюватиметься із суми винагороди без урахування внесків.

На закладці «База для расчетов» у табличній частині «Является базой для» вкажемо, які податки слід утримувати/нараховувати з суми винагороди за договором ЦПХ (рис. 8).

img 8

 

ПРИЙняття НА РОБОТУ

Нам залишилося додати нового працівника до інформаційної бази та спробувати нарахувати йому заробітну плату. Отже, заходимо в довідник «

Сотрудники организаций», натискуємо на кнопку «Добавить». У вікні, що відкрилося (рис. 9), заповнюємо всі необхідні реквізити («ФИО», «Дата рождения» тощо).

img 9

Важливо! Для працівників, які працюють за договором ЦПХ, у реквізиті «

Вид занятости» має бути вказано значення «Совместительство».

Прийняття на роботу працівника за договором ЦПХ проведемо документом «Прием на работу в организацию» (рис. 10). Заповнюючи документ, у колонці «Способ отражения в бухучете» виберемо «Начисление по договору ГПХ». Закладки «Начисления», «Взносы» і «Взносы на ФОТ» заповнюються автоматично, та, оскільки ситуація не стандартна, ми їх дещо підкоригуємо.

img 10

Первісно на закладці «Начисления» для майбутнього працівника буде дві графи «Оклад по дням» та «Индексация зарплаты». Нам потрібно в колонці «Вид расчетов» замість «Оклад по дням» вибрати нарахування за договором ЦПХ, а рядок «Индексация зарплаты» просто видалимо. Потім вказуємо суму винагороди згідно з договором.

Відповідно до законодавства України з виплати за договорами ЦПХ має бути утримано внесок до Пенсійного фонду в розмірі 1 — 2 %, а також нараховано внески до Фонду «безробіття» — 2,2 % та до Пенсійного фонду — 33,2 %. Тому на закладці «Взносы» з усіх податків залишаємо лише «Пенсионный (работник, 1-2 %)», у колонці «Действие» значення «Начать». На закладці «Взносы на ФОТ» залишаємо внески «Пенсионный ФОТ(основной состав)» та додаємо раніше створений «Безработица ФОТ (ГПХ)», після чого зберігаємо зміни.

 

НАРАХУВАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Працівника на роботу ми прийняли. Саме час розглянути, як нараховується заробітна плата. Створимо документ «

Начисление зарплаты работникам организаций». У шапці документа вкажемо місяць нарахування, а в табличній частині виберемо працівника. Натиснемо на кнопку «Заполнить», у результаті всі закладки буде автоматично заповнено. Для автоматичного розрахунку даних клацнемо мишкою по кнопці «Рассчитать». І в результаті отримаємо таке:

— на закладці «

Начисления» із документа «Прием на работу в организацию» зазначено суму винагороди за договором (рис. 11);

img 11

— на закладці «Взносы» з винагороди за договором ЦПХ утримано внесок до Пенсійного фонду в розмірі 47,00 грн. (2350,00 грн. х 2 %);

— на закладці «Взносы ФОТ» нараховано внески до Пенсійного фонду — 33,2 % та до Фонду «безробіття» за ставкою 2,2 % (рис. 12);

img 12

— на закладці «НДФЛ» зверніть увагу, що прибутковий податок утримується з усієї суми винагороди, оскільки згідно з п. 3.5 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889 виплати за договорами ЦПХ не є заробітною платою;

img 13

— на закладці «Проводки» побачимо сформовані проводки (рис. 14).

img 14

Проводимо документ. Після цього можна переходити до виплати нарахованих сум за договором ЦПХ (документ «Зарплата к выплате»).

 

Успіхів у роботі! Чекаємо ваших листів на адресу

bk@id.factor.ua!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі