Теми статей
Обрати теми

Індексація заробітної плати сумісника

Редакція БК
Стаття

Індексація заробітної плати сумісника

 

img 1

Про те, що потрібно індексувати заробітну плату працівників, знає кожен бухгалтер, а ось про сумісників чомусь часто забувають. Сьогодні ми розповімо, яким чином проіндексувати дохід працівників, які працюють за зовнішнім сумісництвом у конфігурації «1С:Бухгалтерія 8 для України».

Ірина БЕЗКОРОВАЙНА, бухгалтер

 

Відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII,

із змінами та доповненнями, індексації підлягають доходи, отримані фізичними особами. А Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, вказує на те, що доходи, отримані за сумісництвом, також підлягають індексації.

Зауважимо, що індексація доходів громадян проводиться у межах прожиткового мінімуму на поточний рік та нагадаємо, що у червні 2010 року ця сума становить 884 грн. Слід мати на увазі, що загальний індексований дохід не повинен перевищувати цієї суми. Тобто в першу чергу індексуються доходи працівника, отримані за основним місцем роботи, лише після цього індексуються доходи, отримані за сумісництвом. Таким чином, якщо за основним місцем роботи розмір доходу перевищує прожитковий мінімум, індексацію проводити не слід.

Для того щоб працівнику, який працює за сумісництвом нарахували індексацію, йому слід надати бухгалтерії довідку про заробітну плату з основного місця роботи. Якщо цієї довідки немає, заробітна плата за сумісництвом не індексується.

Також варто наголосити, що індекси інфляції для розрахунку сум індексації за основним місцем роботи та сумісництвом можуть не співпадати. Бо в різних організаціях базовий період індексації для працівника різний. Це пояснюється різними термінами прийняття на роботу працівника, підвищенням його зарплати тощо. Наведемо умовний приклад, за допомогою якого покажемо, як відобразити цю операцію у конфігурації «1С:Бухгалтерія для України 8».

 

Савченко Іван Петрович працює у ТОВ «Добро» за сумісництвом. У червні 2010 року заробітна плата Івана Петровича за основним місцем роботи склала 520 грн. За сумісництвом Савченко І. П. працює з грудня 2009 року, і заробітна плата за цей період у нього не змінювалася та становить 400 грн.

 

Нагадаємо, що при внесенні до бази даних про співробітника, який працює за сумісництвом, вид зайнятості слід вказувати одразу, оскільки після проведення документа «

Прием на работу в организацию» та нарахування заробітної плати зміни внести неможливо. Отже, на рис. 1 ми бачимо картку працівника організації.

img 2

Для правильного розрахунку індексації щомісячно у програму слід вносити дані про індекси інфляції. Вони місяться у регістрі відомостей «Индексы инфляции». Для введення інформації слід відкрити форму регістра та виконати стандартні дії: додавання, редагування чи вилучення запису. Відкриваємо меню «Зарплата → Нормативные параметры → Индексы инфляции» (рис. 2) та вносимо індекси інфляції.

img 3

Далі на підставі довідки з основного місця роботи заповнюємо документ «Ввод сведений об индексированном доходе» рис. 3 (меню «Зарплата»).

img 4

Приступаємо до нарахування заробітної плати. Ця операція оформлюється документом «Начисление зарплаты работникам организаций». Розрахунок суми індексації можна переглянути у коментарі до розрахунку (рис. 4).

img 5

Перевіримо, чи все так, як треба. Дохід працівника за основним місцем роботи склав 520 грн. Прожитковий мінімум — 884 грн. Отже, ми повинні проіндексувати лише частину заробітку в розмірі 364 грн.

У червні 2010 року виходячи з того, що базовий місяць — грудень 2009 року індекс буде 3,7. Помножимо на залишок доходу в межах прожиткового мінімуму та отримаємо суму індексації 13,47 грн.

 

Як бачите, програма правильно розрахувала індексацію заробітної плати працівника. Успіхів вам!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі