Теми статей
Обрати теми

Як уточнити показники Реєстру податкових накладних та додатка 5

Редакція БК
Відповідь на запитання

Як уточнити показники Реєстру податкових накладних та додатка 5

 

При заповненні Реєстру отриманих та виданих податкових накладних за вересень у мене не вистачало однієї податкової накладної на продаж товару, хоча її точно було виписано. У зв’язку з цим я змушена була одну операцію продажу відобразити в Реєстрі як продаж неплатнику ПДВ та в Розшифровці податкового кредиту та податкових зобов’язань у розрізі контрагентів (Додатку № 5) — у рядку «Інші», сподіваючись, що з часом та податкова накладна все ж таки знайдеться (податковий номер покупця я не пам’ятала). Так і вийшло. Як виявилося, менеджер нашої фірми віддав покупцю обидва примірники податкової накладної. Один із них покупець повернув, але тільки на початку грудня. Як тепер виправити ту помилку, адже кажуть, що одні податкові органи приймають удруге Реєстр з виправленими показниками, а інші — не приймають, начебто в них повинен залишитися перший Реєстр з помилкою.

Єлизавета Г., м. Київ

Відповідь підготувала Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Версією 1.29.2 програми «Податкова звітність» (OPZ), яку видають податкові органи, передбачено, що будь-яку помилку платник податків виправляє не шляхом заповнення того ж самого Реєстру, до якого заносить виправлені дані, а через Реєстр того місяця, безпосередньо в якому він виявив помилку одного із попередніх місяців.

Розглянемо конкретний випадок, описаний у запитанні. Помилку було допущено у вересні 2010 року, а виявлено у грудні цього ж року, тобто у грудні повернули податкову накладну, якої не вистачало. Розглянемо дії поетапно.

1. Заповнюючи Реєстр за грудень 2010 року, в одному рядку слід повністю продублювати показники неправильного рядка з Реєстру за вересень, в якому покупця було вказано як неплатника ПДВ (у вересні у графі «Індивідуальний податковий номер платника», вочевидь, було проставлено «Х», до речі, який у подальшому на екрані монітора не видно). При цьому в рядку обов’язково слід зберегти вересневу дату, а показники бази оподаткування та суми ПДВ обов’язково вказати зі знаком «мінус».

2. Потім потрібно набрати новий рядок, в якому вже треба відобразити податковий номер платника ПДВ — покупця та реальні показники бази оподаткування і суми ПДВ, і знову вказати вересневу дату.

3. Далі слід набрати інші податкові накладні грудня місяця у звичайному порядку.

4. Обов’язково треба зберегти цей Реєстр та відправити до податкових органів у звичайний строк відправлення цього документа (у цьому випадку — не пізніше 20 січня 2011 року).

Тепер розглянемо питання щодо додатка 5 «Розшифровка податкового кредиту та податкових зобов’язань у розрізі контрагентів». Цей документ потрібно відправити до податкових органів саме у місяці, коли виявлено помилку, тобто в грудні.

Для того щоб виправити помилку, необхідно заповнити в першому рядку всі показники — індивідуальний податковий номер контрагента-покупця, а також обсяг поставки (без ПДВ) та суму ПДВ. У рядку «Інші» обсяг поставки (без ПДВ) та суму ПДВ треба відобразити зі знаками «мінус». Це можна зробити вручну, але програма «Податкова звітність» дозволяє здійснити це й автоматично. Як же це зробити?

Після того як заповнено, перевірено та збережено Реєстр отриманих та виданих податкових накладних за грудень, необхідно відкрити бланк додатка 5, але вказати, що цей документ створюється за вересень місяць, тобто за той, в якому було допущено помилку. У відкритому бланку документа зверху зліва треба зробити відмітку, що це уточнюючий звіт.

Потім у головному меню програми треба обрати команду «

Сервіс ® Формування розшифровки(коригування) з реєстру накладних». З переліку слід обрати Реєстр за грудень 2010 року. У цей момент програма автоматично переносить з Реєстру в «уточнений» додаток 5 показники тільки за вересень. Цю Розшифровку (додаток 5) потрібно подати до податкової інспекції в грудні.

У податковій декларації з ПДВ помилки не сталося, адже в складі показника «Інші» першого додатка 5 за вересень було відображено оподатковуваний обсяг реалізації товарів (робіт, послуг) та ПДВ, який припадає на цей обсяг. Тож ці показники автоматично потрапили до рядка 1 податкової декларації з ПДВ за вересень, завдяки чому уточнювати в декларації будь-який показник немає підстав.

Однак оскільки в Законі України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III згадується такий документ, як уточнюючий розрахунок, то ДПА України в численних своїх роз’ясненнях повідомила, що виправлення помилок провадиться шляхом подання Уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, за формою, затвердженою наказом ДПА України від 30.05.97 р. № 166, до якого додається Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів з відміткою «уточнюючий». Тому необхідно також створити Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. При цьому показники і першої частини, і сьомої частини цього бланка будуть однакові, тобто необхідно лише продублювати показники останніх рядків (починаючи з 20-го) податкової декларації з податку на додану вартість за вересень місяць (як ми вже зауважили, при такій помилці вони не міняються). Цей документ необхідно подати до податкових органів одночасно з уточнюючою Розшифровкою (додатком 5).

 

Наостанок зауважимо, що при формуванні бланка «Розшифровки податкового кредиту та податкових зобов’язань у розрізі контрагентів» уже за грудень програма сама автоматично обере з Реєстру показники податкових накладних, виписаних лише у грудні місяці, а потім з Розшифровки (додаток 5) ви автоматично зможете їх перенести до бланка «Податкова декларація з податку на додану вартість» за грудень 2010 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі