Теми статей
Обрати теми

OPZ «Податкова звітність»: виправлення з ПДВ на підставі «запізнілих» податкових накладних

Редакція БК
Стаття

OPZ «Податкова звітність»: виправлення з ПДВ на підставі «запізнілих» податкових накладних

 

img 1

Запитання, пов’язані з податковою звітністю з ПДВ, посідають чи не найперше місце серед усіх питань, що задають платники податків. Зокрема, доволі багато запитань виникає при виправленні помилок. А оскільки сьогодні при складанні звітності багато хто з платників використовує програмне забезпечення OPZ «Податкова звітність», яке безкоштовно надають органи Державної податкової служби, тож запитання автоматично стосуються і роботи із цим програмним забезпеченням. Тож сьогодні відповідаємо на такі запитання.

Відповіді підготувала Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

ЩОБ НЕ ПОТРАПИТИ ДО «ПОДАТКОВОЇ ЯМИ», ЗАНИЖЕННЯ ПОДАТКОВОГО ЗОБОВ’ЯЗАННЯ СЛІД ВИПРАВЛЯТИ УТОЧНЮЮЧИМ РОЗРАХУНКОМ

Під час заповнення декларації з ПДВ за листопад 2010 року я забула відобразити одну видану податкову накладну в бланку «

Реєстр отриманих та виданих податкових накладних». Під час консультації податковий інспектор порадила мені здійснити виправлення помилки не через декларацію з ПДВ грудня, а безпосередньо через бланк «Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість в зв’язку із виправленням самостійно виявлених помилок». При цьому вона сказала щось про операцію «податкова яма», додавши, що так я буду позбавлена зайвого виклику до інспекції та і мій контрагент теж. Але ж на скільки я знаю, то виправляти помилку, яка призводить до збільшення податкового зобов’язання, можна без проблем через декларацію наступного місяця, не дозволяється лише виправляти через декларацію суми, що призводять до збільшення податкового зобов’язання періодів, що передували попередньому періоду (другому, третьому тощо). Не можу зрозуміти, чому інспектор дала мені таку пораду?

Дійсно, пунктом 5.1 статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (зі змінами) (далі —

Закон № 2181-III) передбачено: якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням 1095 днів) платник податків самостійно виявляє помилки в показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати Уточнюючий розрахунок.

У той же час у

цьому ж пункті є умова стосовно того, що платник податків має право не подавати такий Розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Звертаємо увагу, що у

цьому пункті мова йде лише про загальне поняття — про помилку, але, коли йдеться безпосередньо про самостійне виправлення, яке пов’язане з донарахуванням податкового зобов’язання, то тут починають діяти дещо інші правила.

Що стосується виправлення помилки, пов’язаної із заниженням податкового зобов’язання, за допомогою Уточнюючого розрахунку, то абзацом «а» пункту 17.2 статті 17 Закону № 2181-III передбачено, що платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, може за будь-який період надіслати Уточнюючий розрахунок і сплатити суму такої недоплати та штраф у розмірі п’яти відсотків від такої суми до подання такого Уточнюючого розрахунку.

А от що стосується виправлення через податкову декларацію з ПДВ заниженого податкового зобов’язання, то положення абзацу «б» пункту 17.2 статті 17 Закону № 2181-III містять, так би мовити, окремі обмеження з цього приводу, адже в

цьому абзаці вказано, що платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, може відобразити суму такої недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за наступний податковий період, тобто у цьому абзаці мова йде не про кілька періодів, а лише про один — наступний.

Таким чином, з точки зору податкового законодавства, оскільки помилка здійснена за попередній місяць, то у вас є право вибору — подати або Уточнюючий розрахунок у грудні за листопад, або відобразити виправлення в податковій декларації з ПДВ за грудень, яка буде подана в січні.

Але є одна проблема. Платники податків, мабуть, уже чули, що податковими органами проводиться операція «податкова яма», яка полягає в автоматичному співставленні показників податкових зобов’язань у продавців та податкового кредиту в покупців товарів (робіт, послуг). На даному етапі таке співставлення відбувається на підставі показників бланків «

Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів» (додаток 5). На жаль, показники бланків «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» (додаток 1) до такого співставлення поки що не потрапляють.

Припускаю, що з часом розробники включать у програму, яка застосовується в податкових органах, можливість співставлення додатково і показників, які містяться в додатку 1 (а може з часом співставлення буде проводитися взагалі за кожною податковою накладною, оскільки всі платники ПДВ уже подають Реєстри отриманих та виданих податкових накладних), але на сьогодні поки що проблема існує…

Думаю, що саме з цієї причини під час консультації вам і дали пораду здійснити виправлення помилки не через податкову декларацію з ПДВ (адже в ній би ви заповнили рядки 8.1 та 8 і повинні були б подати додаток 1), а через бланк «

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість в зв’язку із виправленням самостійно виявлених помилок», бо саме до нього додатково подається бланк «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів» (додаток 5). Після надходження до бази податкових органів додатка 5 обидва партнери перестають знаходитися в категорії, так би мовити, «податкова яма», а це позбавляє їх від додаткових викликів до податкових органів для з’ясування окремих моментів щодо звітності з ПДВ.

 

ОСОБЛИВОСТІ складання Уточнюючого розрахунку у зв’язку із самостійним донарахуванням податкового зобов’язання

Під час заповнення декларації з ПДВ за листопад 2010 року я забула відобразити одну мою видану податкову накладну в

«Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних», цю помилку виявила у грудні. Оскільки припускаю, що в мене скоро буде перевірка, то не хочу чекати до січня, коли подається наступна декларація з ПДВ, а хочу виправити помилку у грудні. Як відобразити мені таку операцію в програмі OPZ?

Отже, ви бажаєте виправити помилку за допомогою бланка «

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість в зв’язку із виправленням самостійно виявлених помилок».

Що стосується відображення такого виправлення у податковій звітності в програмі «

Податкова звітність» (OPZ), то звернемо увагу на окремі моменти.

Оскільки помилка виявлена безпосередньо у грудні, то виходить, що ця податкова накладна не була відображена в бланку «

Реєстр отриманих та виданих податкових накладних» за листопад 2010 року. Робити яке-небудь уточнення в самому Реєстрі за листопад не потрібно, адже виправлення помилки необхідно буде здійснити в Реєстрі за грудень.

При цьому дату податкової накладної при заповненні Реєстру треба зберегти, тобто відобразити реальну дату листопада.

Звертаємо увагу на те, що при заповненні Реєстру показників за грудень за цією податковою накладною треба обов’язково вказати в 4 графі, яка має назву «

Вид документа» не просто «ПН», а «ПНУ» (літера «У» свідчить про те, що ці показники відображаються в Уточнюючому розрахунку). Як тільки ця податкова накладна (яка містить літеру «У») буде відображена у Реєстру, то ви побачите, що програма автоматично перенесла її показники в Реєстрі й до рядка під назвою «З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період».

Коли показники цієї податкової накладної вже відображені в Реєстрі (причому вони можуть бути відображені серед інших податкових накладних за грудень), то Реєстр можна закрити (його обов’язково треба «зберегти»). Потім ви будете його у разі потреби у грудні дозаповнювати, а подати до податкового органу його треба буде лише один раз у січні 2011 року разом з бланком «

Податкова декларація з податку на додану вартість» за грудень 2010 року.

Тепер відкриваєте бланк «

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість в зв’язку із виправленням самостійно виявлених помилок». При цьому в рядку «Звітний податковий період» слід указати «2010» та «12», адже саме в цьому місяці цей бланк подається до податкового органу, а в рядку «Звітний податковий період, за який виправляються помилки» слід указати «2010» та «11». Реквізити ви можете заповнити автоматично, а от більшість цифрових показників доведеться заповнювати вручну.

У листі від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417 Державна податкова адміністрація України повідомила, що: «Згідно з пунктом 4.2 Порядку № 166 розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (за формою додатка 5 до податкової декларації з податку на додану вартість…) повинні подаватися не тільки одночасно з декларацією, а й у разі подання уточнюючих розрахунків, в яких проводиться коригування податкових зобов’язань та/або податкового кредиту.

Тобто в разі подання уточнюючих розрахунків, в яких проводиться коригування податкових зобов’язань та/або податкового кредиту, такі ж розшифровки — за тією ж формою (додаток 5) подаються на суму уточнення у розрізі контрагентів

На сайті ДПАУ в «Єдиній базі податкових знань» є відповідь, в якій сказано, що «виправлення помилок проводиться шляхом подання Уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок за формою, затвердженою наказом ДПА України від 30.05.97 р. № 166, до якого додається Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів з відміткою «Уточнюючий».

У зв’язку з цими вимогами обираєте бланк «

Розшифровки податкового кредиту та податкових зобов’язань в розрізі контрагентів» (додаток 5). Саме цей документ вам необхідно буде відправити до податкових органів у грудні одночасно з бланком «Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість в зв’язку із виправленням самостійно виявлених помилок». Але це буде вже уточнюючий бланк Розшифровки за листопад місяць (адже перший варіант її вже подавався до податкових органів), тому необхідно зробити відмітку напроти слова «Уточнюючий».

У рядку «

Звітний податковий період» вказуєте цифри «2010» та «12», у рядку «Звітний податковий період, за який виправляються помилки» — цифри «2010» та «11».

Незважаючи на те що бланк «

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість в зв’язку із виправленням самостійно виявлених помилок» має статус декларації в розумінні положень пункту 1.11 статті 1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III, розробники програми OPZ поки що не зробили можливості автоматичного формування з Реєстру тієї Розшифровки (додаток 5), яка повинна подаватися разом з Уточнюючим розрахунком. До будь-якої Розшифровки в автоматичному режимі не потрапляють суми податкової накладної, яку в Реєстрі позначено «ПНУ».

Однак оскільки Уточнюючий розрахунок усе ж таки має статус декларації, то платникам ПДВ необхідно подавати разом з ним і бланк «

Розшифровки податкового кредиту та податкових зобов’язань в розрізі контрагентів» (додаток 5), але доведеться заповнювати показники такої «уточнюючої» Розшифровки саме для цього випадку також у «ручному» режимі (тобто для випадку, коли Розшифровка готується для подання до податкових органів разом з Уточнюючим розрахунком).

Сподіватимемося, що розробники програми в одній з наступних версій активізують функцію автоматичного заповнення Розшифровки з бланка «

Реєстр отриманих та виданих податкових накладних», відносно податкових накладних, які позначені в Реєстрі, як «ПНУ».

 

ЩО РОБИТИ, коли збільшення податкового кредиту на підставі «запізнілої» податкової накладної в Уточнюючому розрахунку відображається некоректно

Так вийшло, що отриману податкову накладну за серпень 2010 року наш водій передав мені лише у цьому місяці (він не міг її знайти). У програмі OPZ намагаюся заповнити бланк «

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість в зв’язку із виправленням самостійно виявлених помилок», але програма робить щось незрозуміле. У серпні в нас була велика сума податку до сплати, податкова накладна містить маленьку суму, яку я відображаю у податковому кредиті. Роблю начебто все правильно, але у розділі 8 «Розрахунки в зв’язку з виправленням помилки» програма мені видає якийсь абсурд — замість того, щоб результат таких виправлень відобразити в рядку 8.2 «Зменшення суми, як підлягала сплаті до бюджету», вона заповнює рядок 8.1 «Збільшення суми, яка підлягала сплаті до бюджету». При цьому вона відображає у цьому рядку навіть не суму ПДВ, яка зазначена в цій податковій накладній, а відображає різницю між тою сумою, яку ми нарахували за серпень за вирахуванням суми цієї податкової накладної. Підкажіть, що я роблю не так?

Узагалі ви робите все правильно, але є одна причина, яка призводить до такого результату — це часткове недоопрацювання розробниками зазначеної програми. Незважаючи на те що в «

Порядку роботи з програмним забезпеченням по формуванню податкової звітності в електронному вигляді», з яким платники податків можуть ознайомитися, якщо натиснуть зверху ліворуч на слово «Допомога», вказано, «поля помічені темнішим кольором <…> заповнюються автоматично», на жаль, у бланку «Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість в зв’язку із виправленням самостійно виявлених помилок» у розділі 1, який має назву «Сума звітного періоду, в якому виявлена помилка», у 27 полі цього не відбувається, хоча всі інші поля, помічені темнішим кольором, заповнюються автоматично одразу після того, як ви вводите останню суму ПДВ, яку не відобразили раніше.

Якщо ви уважно проаналізуєте в цей момент ті цифри, які видала програма, то побачите неточність не лише в розділі 8. Неточностей буде більше:

— по-перше, відсутність цифри у 27 полі розділу 1;

— по-друге, 27 поле розділу 6, який має назву «

Уточнення показників рядків 20-22 декларації» буде містити цифру, яка дорівнює різниці між тією сумою, яку ви нарахували як зобов’язання до сплати за серпень, і суми ПДВ, відображеній у цій податковій накладній. При тому, що 20 поле буде заповнено правильно;

— по-третє, ви побачите в розділі 8 те, що викликало у вас подив — замість того, щоб зменшувати раніше нараховане податкове зобов’язання, програма видає збільшення суми податкового зобов’язання на значну суму.

Сподіваємось, що розробники програми в наступних версіях виправлять цю часткову недоробку, а поки що заспокоїмо вас, адже вихід існує, просто він потребує ще однієї додаткової дії.

Коли всі показники вже заповнені і ви бачите цифри, які назвали «абсурдними», то натисніть у цей момент зверху ліворуч або на значок «

Автозаповнення», або на слова «Сервіс» та «Автозаповнення документа». У цей час окремі цифри в бланку змінюються — їх аналіз покаже вам, що це правильні цифри. Тепер існує цифра й у 27 полі розділу 1, і у 27 полі розділу 6 стоїть правильна сума, і в розділі 8 цифра стоїть не в рядку 8.1, а в рядку 8.2, при цьому в цьому рядку стоїть інша правильна цифра.

А можна піти іншим шляхом — одразу натиснути зверху ліворуч або на значок «

Автозаповнення», або на слова «Сервіс» та «Автозаповнення документа» як тільки набрали першу цифру у 20 полі розділу 1. У цей момент одразу заповниться і 27 поле цього розділу, і всі інші показники будуть відображатися автоматично вже такими, якими вони повинні бути.

 

Податкові накладні, що відображаються із запізненням, слід уносити до реєстрУ з ознакою виду документа «ПНУ»

Заповнюю в програмі OPZ бланк

«Реєстр отриманих та виданих податкових накладних». Декілька податкових накладних отримала із запізненням на кілька місяців. Начебто заповнила все правильно, адже одночасно заповнила і бланки «Уточнюючих розрахунків податкових зобов’язань з податку на додану вартість в зв’язку із виправленням самостійно виявлених помилок». При цьому вказала в Реєстрі в рядку «З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період» ті суми, які відобразила в цих Уточнюючих розрахунках, але коли здійснюю камеральну перевірку у програмі, вона видає, що існує помилка і суми начебто не відображені в Уточнюючих розрахунках, а самі суми в Реєстрі чомусь червоного кольору. Це недоробка програми?

Ні, з програмою з цього питання все в порядку. Річ у тому, що ви не виконали умову, яка спеціально вказана в самому бланку, адже якщо показники якоїсь податкової накладної відображені в бланку «

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку із виправленням самостійно виявлених помилок», то при заповненні бланка «Реєстр отриманих та виданих податкових накладних» слід відображати в стовпчику «Вид документа» не просто «ПН», а необхідно додавати літеру «У», тобто в такому рядку повинне стояти «ПНУ». Як тільки ви відобразите такий вид документа, то автоматична камеральна перевірка більше не виявить помилок, а цифри в рядку під назвою «З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період» будуть відображені вже чорним кольором.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі