Теми статей
Обрати теми

Облік спецодягу

Редакція БК
Відповідь на запитання

Облік спецодягу

 

Наше підприємство запускає нове виробництво, пов’язане з важкими умовами праці. Відповідно до законодавства працівників, зайнятих на таких роботах, має бути забезпечено спецодягом. Підкажіть, як його обліковувати в «1С:Бухгалтерії 8»?

В. Лозовська, м. Кривий Ріг

Відповідає Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У принципі, будь-яких особливих труднощів операції з обліку спецодягу викликати не повинні, увесь процес у програмі достатньою мірою автоматизований.

 

КУПІВЛЯ

Придбання спецодягу оформляється документом «

Поступление товаров и услуг». Вид операції залежатиме від передбачуваного терміну використання спецодягу.

Нагадаю: терміни експлуатації спецодягу, що видається штатним працівникам підприємства безоплатно, визначають, як правило, на підставі типових (галузевих) норм безплатної видачі одягу. Якщо термін корисного використання спецодягу більше року, він належить до малоцінних необоротних матеріальних активів (далі — МНМА) та прибуткують за видом операції «

Оборудование», якщо менше — до малоцінних та швидкозношуваних предметів (далі — МШП), і видом операції буде «Покупка, комиссия». У нашому прикладі спецодяг належить до МНМА, тому в табличній частині документа «Поступление товаров и услуг» ми працюємо із закладкою «Оборудование» (рис. 1).

img 1

Порада Для обліку спецодягу в довіднику «Номенклатура» створіть однойменну групу.

Зверніть увагу: якщо при створенні нового елемента номенклатури рахунки обліку не змінити, то до реквізиту «

Счет учета» документа автоматично підставляється субрахунок 221 (він підходить у тому випадку, якщо ми прибуткуємо МШП). Для МНМА рахунок обліку потрібно вручну замінити на субрахунок 1531, також потрібно змінити і значення в реквізиті «Статья прироста/убыли запасов». Але якщо більшість спецодягу прибуткують як МНМА, то постійно змінювати значення цих реквізитів дуже втомливе заняття. До того ж спецодяг придбавається не дуже часто і можна просто забути про необхідність щось змінювати. Якщо у вас саме така ситуація, раджу скористатися настройкою рахунків обліку. Як це зробити:

1) заходимо до довідника «

Номенклатура»;

2) клацаємо мишкою по групі «

Спецодежда» і у верхньому меню вікна вибираємо пункт «Перейти», варіант «Счет учета номенклатуры»;

3) у вікні регістру відомостей «

Счет учета номенклатуры» натискуємо на кнопку «Добавить»;

4) у вікні, що відкрилося, указуємо такі значення:

— у графі «

Номенклатура» — групу «Спецодежда»;

— у графі «

Счет учета» з Плану рахунків вибираємо субрахунок 1531;

— у розділі «Параметры налогового учета» у графі «Ст. прироста-убыли запасов» з довідника «Статьи налоговых деклараций» — статтю «Материальн.ценности ст-тью не более 1000 грн и сроком исп. более 365 дней» (рис. 2 на с. 34);

img 2

5) зберігаємо зміни.

У податковому обліку згідно з п.п. 5.4.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, далі — Закон про податок на прибуток) витрати платника податків на забезпечення найманих працівників спеціальним одягом, взуттям, обмундируванням, необхідними для виконання професійних обов’язків, включаються до складу валових витрат за переліком, установленим Кабінетом Міністрів України. У нашому випадку йдеться про Перелік, затверджений постановою Кабміну від 27.06.2003 р. № 994 (далі — Перелік № 994), що дозволяє включати до складу валових витрати на забезпечення працівників спецодягом у межах установлених норм.

Таким чином, до валових витрат можна відносити лише вартість спецодягу в межах норм та переліків, установлених нормативно-правовими актами. Щоправда, при цьому слід пам’ятати правило, викладене в п. 2 Переліку № 994, відповідно до якого суми витрат на охорону праці, що є складовою частиною підготовки, організації та ведення виробництва, ураховуються у складі валових витрат лише один раз. Інакше кажучи, відобразивши вартість спецодягу у складі валових витрат як витрати на охорону праці за п.п. 5.4.1 Закону про податок на прибуток, їх не можна повторно відображати в податковому обліку за п.п. 5.2.1.

 

ПЕРЕДАЧА В ЕКСПЛУАТАЦІЮ

Передача спецодягу в експлуатацію в «1С:Бухгалтерії 8» залежатиме від того, до якого виду активу цей спецодяг віднесли. Розбити його на підгрупи можна за такими ознаками:

— спецодяг, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) якого більше одного року і вартість перевищує поріг «малоцінності»*, установлений в обліковій політиці підприємства, належить до основних засобів (далі — ОЗ);

* Зазвичай підприємства орієнтуються на вартісну межу в 1000 грн., установлену Законом про податок на прибуток у податковому обліку для віднесення активів до основних фондів.

— ті предмети робочого одягу, очікуваний термін корисного використання яких більше одного року (чи операційного циклу, якщо він більше року) і первісна вартість яких менше встановленої самим підприємством вартісної ознаки, належать до МНМА;

— окремі предмети робочого одягу, що використовуються протягом не більше одного року чи нормального операційного циклу, якщо він більше одного року, відносять до МШП.

У табл. 1 на с. 35 наведено документи, якими спецодяг передається в експлуатацію залежно від того, до якого виду активу він належить.

 

Таблиця 1

№ з/п

Вид активу

Документ уведення в експлуатацію

Рахунок обліку

1

МШП

«Передача малоценных активов в эксплуатацию»

22

2

МНМА

112

3

ОЗ

«Ввод ОС в эксплуатацию»

109

 

Документ «Передача малоценных активов в эксплуатацию» можна ввести на підставі документа «Поступление товаров и услуг». У табличній частині на закладці «Малоценные активы» зазначають працівників, яким надається спецодяг, а також призначення його використання. Під останнім маються на увазі параметри використання переданих в експлуатацію малоцінних активів (МНМА або МШП, термін корисного використання тощо).

Отже, двічі клацнувши мишкою по графі «Назначения использования», ми відкриємо однойменний довідник. Новий елемент у ньому створюється за допомогою клавіші «Insert». Розглянемо, яку саме інформацію зберігає цей довідник.

У довіднику «Назначения использования» (рис. 3) реквізит «Вид малоценного актива» вказує на те, до якої категорії відноситиметься актив за призначенням використання: малоцінний швидкозношуваний предмет, малоцінний необоротний актив чи бібліотечний фонд. А це, у свою чергу, впливає на рахунок обліку його в експлуатації. Так, для МНМА субрахунок обліку в експлуатації (реквізиті «Счет передачи») буде 1122 «Малоцінні необоротні матеріальні активи». Ці рахунки підставляються за умовчанням при зміні виду активу.

img 3

Для МШП рахунки обліку в експлуатації не задаються, оскільки, на відміну від основних засобів, до яких належать МНМА, МШП при введенні в експлуатацію списуються з балансу за повною вартістю, і надалі їх облік ведеться лише за місцями зберігання.

Реквізит «

Способ отражения расходов» є обов’язковим для заповнення. У ньому вказують, на які рахунки, в якій пропорції та з якою аналітикою списувати суми витрат на амортизацію. Створимо в довіднику запис «Ремонтный участок», де зазначимо, що витрати варто списати на рахунок 91 у пропорції 80 % на витрати Цеху № 1 і 20 % на витрати Цеху № 2 (рис. 3).

Порада

У ситуації коли в експлуатацію вводяться кілька малоцінних активів з різними термінами корисного використання або з різними способами відображення витрат, потрібно створити кілька типів призначення використання за кількістю унікальних термінів використання та способів відображення витрат.

Заповнивши табличну частину, проводимо документ. У результаті буде сформовано проводки, показані на рис. 4. Як бачите, вартість спецодягу списується на витрати шляхом нарахування 100 % амортизації (ці дані зберігаються на рахунку 09), причому у пропорції, зазначеній у способі відображення витрат. Для цілей обліку таких ТМЦ в експлуатації формується проводка до дебету позабалансового рахунка «МЦ» у розрізі відповідальних працівників виду номенклатури і його призначення для використання.

img 4

Відразу зауважимо, що виданий спецодяг не можна розглядати як безоплатно передані товари. Причина в тому, що спецодяг, виданий відповідно до Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII та постанови «Про затвердження Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту» від 24.03.2008 р. № 53 (далі — Положення № 53), є власністю підприємства та має бути повернений, навіть якщо йдеться про «наднормативний» спецодяг. Отже, видача спецодягу не спричинює виникнення валового доходу. Тому на закладці «

Налоговый учет» буде сформовано тільки проводки по кредиту рахунка «ЗА» (запаси). Таким чином, при передачі спецодягу в експлуатацію його вартість виключається з перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток, що дозволяє зменшити розмір оподатковуваного прибутку підприємства в цьому періоді.

У «1С:Бухгалтерії 8» для документа «

Передача малоценных активов в эксплуатацию» передбачено такі друковані форми:

— форма № МШ-7 «Відомість обліку видачі (повернення) спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв»;

— форма № М-11 «Накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів»;

— форма № ОЗ-1 «Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів».

Ще раз звертаю увагу, що цей документ нараховує 100-відсотковий знос МНМА, крім того, при такому варіанті обліку ведеться кількісний облік МНМА. Якщо ви хочете вибрати інший спосіб нарахування амортизації або вести пооб’єктний облік, то передачу спецодягу в експлуатацію варто оформити документом «

Ввод ОС в эксплуатацию» з видом операції «Оборудование». У документі на закладці «Бухгалтерский учет», клацнувши мишкою по графі «Способ начисления амортизации», можна буде вибрати один із п’яти способів амортизації (рис. 5 на с. 37). Не забудьте поставити прапорець напроти опції «Учитывается как запас (НУ)» на закладці «Основные средства».

img 5

Якщо з будь-яких причин спецодяг видається понад норми, то для цілей оподаткування він визнається використаним не в господарській діяльності. Коли при купівлі такого спецодягу його було оприбутковано для використання в господарській діяльності (значення у графі «

Налоговое назначение» було вказано «Хоз. д-ть.»), виправити ситуацію та ввести одяг в експлуатацію як наднормативний можна за допомогою документа «Изменение налогового назначения запасов» з видом операції «Оборудование».

Зверніть увагу, що не завжди видача спецодягу понад установлені типові (галузеві) норми для цілей оподаткування вважається наднормативною. Про такі випадки йшлося в листі ДПАУ «Про звільнення від оподаткування вартості спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту» від 23.08.2005 р. № 16782/7/17-3217.

 

СПЕЦОДЯГ ЯК ОЗ

Якщо спецодяг підпадає під критерії віднесення до ОЗ, то його передача в експлуатацію здійснюється документом «

Ввод ОС в эксплуатацию» з видом операції «Оборудование». На закладці «Бухгалтерский учет» зазначають відповідні рахунки, спосіб амортизації. Прапорець навпроти опції «Учитывается как запас (НУ)» стояти не повинен.

 

ВІД ОДНІЄЇ ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ОСОБИ ІНШІй

Передача спецодягу від одного працівника іншому оформляється документом «

Перемещение малоценных активов в эксплуатации». Його заповнення значно спрощується, якщо скористатися механізмом уведення на підставі та ввести документ на підставі документа «Передача малоценных активов в эксплуатацию». У результаті залишиться тільки зазначити в реквізиті «Кому» працівника з довідника «Физические лица», якому передається спецодяг. Табличну частину буде автоматично заповнено списком переміщуваних активів та їх кількістю.

При встановленому прапорці «

Указывать партию» заповнення здійснюється в розрізі партій в експлуатації.

Після проведення документа в бухгалтерському обліку буде сформовано проводки щодо переміщення спецодягу на рахунку «МЦ». Якщо при переміщенні змінився рахунок передачі або рахунок амортизації (вони вказуються в реквізиті «

Новое назначение использования»), то в бухгалтерському обліку формуються коригувальні проводки щодо переміщення вартості й кількості матеріалів на нові рахунки, але це можливо тільки для малоцінних необоротних активів.

 

СПИСАННЯ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Спецодяг, виданий працівнику, вважається власністю підприємства, обліковується як інвентар та підлягає обов’язковому поверненню при:

— звільненні;

— переведенні на тому самому підприємстві на іншу роботу;

— після закінчення терміну його носіння замість отримуваного нового спецодягу.

Невиконання хоча б однієї з цих умов стає причиною для включення вартості спецодягу до сукупного оподатковуваного доходу працівника. Винятком є видача одягу понад установлені норми у випадках, передбачених Положенням № 53. Вартість такого спецодягу не обкладається податком з доходів.

Для списання з експлуатації так званих малоцінних активів, до яких ми віднесли і спецодяг, призначено документ «

Списание малоценных активов из эксплуатации» (меню «ОС → Малоценные активы»). Його можна створити шляхом уведення на підставі (документом-підставою є «Ввод малоценных активов в эксплуатацию») або створення нового документа.

Заповнюючи форму документа, у шапці обов’язково вказують підрозділ підприємства, з якого списують малоцінний актив (рис. 6).

img 6

Щоб заповнити документ спецодягом, стосовно якого минув термін корисного використання, скористайтеся механізмом підбору за залишками — кнопка «

Заполнить → по остаткам». Заповнивши документ, проведіть його: після цього в обліку буде сформовано проводки щодо списання з рахунка «МЦ» і закриття амортизації (якщо вид списуваного спецодягу — не МШП).

При поверненні на склад з експлуатації спецодягу (який належить до МШП) у стані, придатному для подальшого використання, він прибуткується по дебету рахунка 22 і кредиту рахунка 71. Операцію оприбутковування з експлуатації на склад в інформаційній базі можна відобразити, послідовно оформивши документи «

Списание малоценных активов из эксплуатации» та «Оприходование товаров».

 

Мабуть, ми розглянули всі основні моменти оформлення в «1С:Бухгалтерії 8» операцій зі спецодягом. Чекаємо на ваші запитання!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі