Теми статей
Обрати теми

Регістри в «1С 8»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Регістри в «1С 8»

 

Підкажіть, для чого в «1С:Бухгалтерії 8» необхідна така кількість регістрів, адже у версії 7.7 такого не було? Яку інформацію можна з них добувати і як?

А. Ігнатенко, м. Прилуки

Відповідає Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Так, ви маєте рацію, в «1С 7.7» не було більшості цих регістрів, але їх поява значно спростила способи зберігання інформації в базі даних. Наприклад, на заміну періодичним реквізитам довідників та періодичним константам, що дозволяють зберігати історію зміни їх значень,

прийшов регістр відомостей.

У цілому регістри — це таблиці для накопичення оперативних даних та отримання зведеної інформації. Дані до більшості регістрів додаються тільки при проведенні документів. Наприклад, документ «

Поступление товаров, работ, услуг» з видом операції «Покупка, комиссия» формує рух у регістрах бухгалтерії «Журнал проводок (бухгалтерский учет)» та «Журнал проводок (налоговый учет)», регістрах накопичення «Ожидаемый и подтвержденный НДС приобретений», «Приобретения налоговый учет» та «Партии товаров на складах налоговый учет».

Безпосередньо з інформацією, що зберігається в регістрі, вам, найімовірніше, працювати не доведеться. Вона, як правило, використовується при формуванні звітів.

Розрізняють регістри відомостей, регістри накопичення, регістри бухгалтерії та розрахунків. Розповімо докладніше про кожний із них.

 

РЕГІСТР ВІДОМОСТЕЙ

У базі даних «1С:Підприємства 8» можна зберігати довільну інформацію в розрізі декількох вимірів. Для цього введено новий об’єкт конфігурації — регістр відомостей.

Інформація в регістрі відомостей зберігається у вигляді записів, кожний з яких містить значення вимірів та відповідні їм значення ресурсів. Виміри регістра описують розрізи, в яких зберігається інформація, а ресурси — інформацію, що зберігається. При цьому важливо розуміти, що цією інформацією можуть бути значення будь-якого типу.

Наприклад, у регістрі відомостей «

Курсы валют» зберігається список курсів усіх валют, які використовуються в інформаційній базі за кожний день. У регістрі «Цены номенклатуры» зберігаються ціни, установлені на підприємстві, у розрізі виду номенклатури та типу цін.

У першому випадку виміром є валюта, а ресурсом — курс та кратність (рис. 1). У другому як вимір виступають типи цін та номенклатура, а ресурсом є валюта та ціна. На рис. 1 наведена структура обох цих регістрів у Конфігураторі. А на рис. 2 — їх зовнішній вигляд у режимі «1С:Підприємство» (меню «

Операции → Регистры сведений»).

img 1

 

img 2

Між іншим, регістрів відомостей у версії 7.7 не існувало. Завдання, для вирішення яких корисний регістр відомостей, у версії 7.7 вирішувалися різними способами — довідниками, періодичними реквізитами, звичайними регістрами.

До того ж регістр відомостей зберігає дані не тільки в розрізі зазначених вимірів, а й у розрізі часу. У цьому випадку до кожного запису регістра додаватиметься службове поле «Период», що зберігає дату, якою було внесено записи в регістр. Звідси і поділ регістрів відомостей на:

— періодичні: «Курсы валют», «Гарантийные сроки (налоговый учет)» тощо;

— неперіодичні: «Немонетарные счета», «Не операционная курсовая разница», «Авансы работникам организации» тощо.

Зокрема, саме на регістрах відомостей з періодичністю «в межах місяця» організовано зберігання інформації про облікові політики підприємства (бухгалтерську, податкову, див. рис. 3). Тому зміна параметрів облікової політики частіше, ніж раз на місяць, неможлива. При цьому кожна така зміна фіксується явно, оскільки залишається запис зі «старими» значеннями параметрів.

img 3

Разом з кожним записом, що знаходиться в регістрі відомостей, можна зберігати додаткову довільну інформацію. Для цього призначено реквізити регістра відомостей. Так, у регістрі відомостей «Цены номенклатуры» можна побачити документ, яким цю ціну було записано до бази (графа «Регистратор»).

Програма забезпечує контроль унікальності записів, що зберігаються в регістрі відомостей. У ньому не може знаходитися двох однакових записів.

 

РЕГІСТРИ НАКОПИЧЕННЯ

Якщо звернутися до тлумачного словника «1С:Підприємства 8», то з нього ми дізнаємося, що: «

Регістри накопичення — це прикладні об’єкти конфігурації. Вони складають основу механізму обліку руху засобів (фінансів, товарів, матеріалів тощо), який дозволяє автоматизувати такі напрями, як складський облік, взаєморозрахунки, планування».

Регістр накопичення утворює багатовимірну систему вимірів та дозволяє накопичувати числові дані в розрізі декількох вимірів та відповідних їм значень ресурсів. Так, у регістрі накопичення «

Выработка ОС» дані записуються в розрізі виду основного засобу та параметра його вироблення (рис. 4).

img 4

Регістри накопичення поділяються на:

— регістри залишків — вони зберігають рухи в регістрі та видають інформацію на конкретний момент часу;

— регістри оборотів — зберігають рухи в регістрі та видають інформацію за період.

У регістрах накопичення накопичуються числові значення, а при проведенні документів в регістрі формується рух. Рух із значком «+» свідчить про збільшення ресурсів, що зберігаються, зі знаком «-» — про їх зменшення.

Оскільки регістр накопичення оборотів не накопичує залишки ресурсів, для нього не має значення «напрям» руху ресурсів (надходження чи видаток); накопичується тільки величина зміни ресурсів. Тому всі записи регістра накопичення оборотів позначено однаковими піктограмами (рис. 4).

Як і в регістрі відомостей, у регістрі накопичення разом із кожним записом можна зберігати додаткову довільну інформацію. Через меню «Операции → Регистры накопления» інформацію в регістрах накопичення можна тільки переглянути. У списках регістрів можливі відбори та сортування. Клавіша «Enter» у списку регістра накопичення відкриває документ-реєстратор.

 

РЕГІСТРИ БУХГАЛТЕРІЇ

Користувачам «1С 7.7» добре знайомий «Журнал проводок». Його аналогом у 8-ій версії є список регістра бухгалтерії. Регістр бухгалтерії використовується для відображення інформації про господарські операції та отримання підсумкових даних про стан обліку. Кожній бухгалтерській проводці відповідає запис регістра бухгалтерії. Набір записів регістра бухгалтерії є аналогом господарської операції.

Регістр бухгалтерії може працювати у двох режимах: з підтримкою кореспонденції та без (рис. 5). Якщо вибрано режим з підтримкою кореспонденції, буде задіяно механізм подвійного запису. Варто відзначити, що в «1С:Бухгалтерії 8» в обох регістрах бухгалтерії — «

Журнале проводок (бухгалтерский учет)» та «Журнале проводок (налоговый учет)» — включено механізм подвійного запису.

img 5

Оскільки записи регістра бухгалтерії відображають різні господарські операції, кожна з них пов’язана з документом. Склад документів, які можуть створювати записи в регістрі бухгалтерії, зазначено в конфігураторі на закладці «Регистраторы» регістра бухгалтерії (рис. 6).

img 6

Перегляд проводок здійснюється у формі списку регістра бухгалтерії (рис. 7). Через меню «Операции → Регистры бухгалтерии» інформацію в регістрах бухгалтерії можна тільки переглянути.

img 7

 

РЕГІСТРИ РОЗРАХУНКУ

Регістри розрахунку призначено для зберігання інформації про види розрахунків, які необхідно виконати, та для зберігання проміжних даних і власне результатів виконаних розрахунків.

Наприклад, регістр розрахунку «

Начисления» зберігає інформацію про нарахування працівникам за місяць. Як видно на рис. 8, у цьому регістрі для кожної фізичної особи зберігаються результати розрахунку основних нарахувань додавання нових записів у регістр відбувається після проведення документа «Начисление зарплаты».

img 8

Цей регістр також має вимір та ресурси, наведені на рис. 9 (така структура характерна для всіх регістрів).

img 9

Регістр розрахунку пов’язаний з певним планом видів розрахунку. Так, регістр розрахунку нарахувань, що нами розглядається, пов’язаний з планом розрахунків «Основные начисления организаций» (рис. 9). Цей зв’язок зумовлює наявність у кожному записі регістра графи «Вид расчета» (рис. 8), завдяки чому механізми регістра можуть відстежувати взаємний вплив записів розрахунку один на одного.

 

ЗВІТИ ЗА РЕГІСТРАМИ

Для отримання інформації з регістрів використовуються декілька звітів:

— звіт «

Остатки и обороты» може бути побудований для будь-якого регістра накопичення залишків, наявного в конфігурації;

— звіт «

Универсальный отчет» формується як за регістрами, так і за документами, довідниками. Дозволяє відображати дані документів, довідників, їх табличних частин, регістрів накопичення й регістрів відомостей та їх віртуальних таблиць;

— «

Кросс-таблица» може бути побудована для будь-якого регістра накопичення, наявного в конфігурації, і є звітом з групуванням даних у рядках та в колонках.

 

Таким чином, регістри — це вдосконалений спосіб зберігання різної інформації, яка потім використовується у процесі ведення обліку. Наприклад, регістр накопичення «Продажі в розрізі гарантійних строків (НУ)» використовується для нормування витрат на гарантійний ремонт та обслуговування проданих товарів.

Ось стисло і все, що ми планували розповісти про регістри в «1С:Бухгалтерії 8». Глибша робота з ними — доопрацювання, а створення нових регістрів тощо — це вже сфера роботи програмістів «1С».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі