Теми статей
Обрати теми

Зміни в законодавстві та нові релізи «1С»

Редакція БК
Стаття

Зміни в законодавстві та нові релізи «1С»

 

Ми вже звикли, що кожен рік пов’язаний зі змінами законодавства: змінюються мінімальна зарплата, прожитковий мінімум або ставки податків. Подивимося, які ж зміни відбулися та чи відображено їх у нових релізах програми «1С:Бухгалтерія». Заразом пригадаємо, як принагідно можна самостійно змінити значення цих показників у програмі.

Cтаттю присвячено законодавчим змінам та їх ручному внесенню до «Бухгалтерії для України», версій 7.7 і 8.

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Мінімальна заробітна плата тощо

На жаль, у законотворчому процесі відбулася затримка — бюджет-2010 не прийнято і, власне кажучи, поки що й не передбачається його прийняття. Благо, лист ДПАУ «Про організацію роботи з декларування доходів, отриманих фізичними особами у 2009 році» від 24.12.2009 р. № 28800/7/17-0217 уніс ясність до питання про прожитковий мінімум, мінімальну заробітну плату і відповідно поріг застосування податкової соціальної пільги для обчислення ПДФО.

Отже, ДПАУ погоджується з тим, що відповідно до Закону України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» від 20.10.2009 р. № 1646-VI (далі — Закон № 1646) прожитковий мінімум для працездатних осіб та розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2010 року дорівнює 869 грн.

З урахуванням положень Закону № 1646 розмір місячної заробітної плати, що надаватиме кожному платнику податку право на застосування податкової соціальної пільги, становитиме 1220 грн. (869 грн. х 1,4).

Розмір податкової соціальної пільги, передбаченої

п.п. 6.1.1 п. 6.1 ст. 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV, у 2010 році становитиме 434 грн. 50 коп. (869 грн. х 50 %). При цьому 150 % ПСП (п.п. 6.1.2 ст. 6 Закону № 889) дорівнюватиме 651 грн. 75 коп., а ПСП 200 % — 869 грн.

 

ВІДОБРАЖЕННЯ В «1С:8»

Що ж стосується користувачів програмного продукту фірми «1С», то для 8-ї версії ще в релізі 1.1.13 було оновлено значення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, максимальні бази для внесків до фондів, розмір пільги ПДФО на 2010 рік відповідно до Закону № 1646.

Разом з цими змінами також було відображено:

— збільшення пільги щодо ПДФО для батьків, які виховують трьох та більше дітей до 18 років, з 01.01.2010 р. вона становить 200 % відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI;

— 10-відсоткову ставку ПДФО, за якою оподатковуються з 01.01.2010 р. доходи шахтарів у вигляді заробітної плати, інших виплат і винагород, нарахованих (виплачених) відповідно до умов трудового договору.

Для тих користувачів, які з будь-яких причин не змогли оновитися до 13-го релізу, нагадаю, що всі ці зміни можна внести вручну. Адже інформація про ставки податків, для розрахунку яких у конфігурації передбачено спеціальні, складніші правила, зберігається в окремих регістрах відомостей, що мають спеціалізовану структуру. Наприклад, значення порога для соціальної пільги щодо ПДФО задається в регістрі відомостей «

Размеры льгот НДФЛ» (рис. 1), а розмір мінімальної заробітної плати — у регістрі відомостей «Минимальная оплата труда». До регістру відомостей «Прожиточные минимумы» заносять інформацію про розмір прожиткових мінімумів, що встановлюються законодавчо для кожної соціальної та демографічної групи населення.

img 1

Заповнити ці та схожі з ними регістри не важко. Найпростіший спосіб створити новий рядок — копіюванням попереднього (клавіша «F9») і проставлянням у графах «

Период» і «Порог» нових значень. Так, прожитковий мінімум ураховується при виборі ставки соцстраху з тимчасової непрацездатності, тому в регістрі відомостей «Шкала ставок налогов» додаємо копіюванням два рядки. У першому вказуємо для цього податку поріг у 869 грн., а другий залишаємо без змін, просто змінивши в ньому дату на «01.01.2010».

 

ВІДОБРАЖЕННЯ В «1С 7.7»

В

«1С 7.7» ставки усіх податків, відрахувань, пільг, податкової амортизації тощо зберігаються в одному довіднику «Налоги и отчисления» (меню «Справочники»). Кожен елемент цього довідника має періодичні реквізити «Ставка» і «Предел». За допомогою цих реквізитів і задаються значення, які надалі використовуються при розрахунку податків, амортизації, індексації тощо.

У релізі 7.7.277 відповідно до Закону № 1646 змінено розміри прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, максимальної бази для внесків до фондів, пільги ПДФО на 2010 рік.

У тому разі, якщо ви ще не отримали оновлений реліз, змінити періодичні реквізити можна одним із трьох способів.

1. Натиснути на кнопку «

История» на панелі інструментів довідника (не плутати з кнопкою «История», розташованою внизу у формі списку довідника) або на клавішу «F5», вибрати потрібний реквізит і відкоригувати значення або додати нове.

2. Змінити значення безпосередньо у формі редагування елемента довідника чи у формі списку.

3. Скористатися кнопкою «

История» під списком елементів.

Ми скористаємося другим способом, але спочатку перевіримо, щоб редагування здійснювалося в діалозі. Для цього клацнемо правою кнопкою по формі списку та знайдемо в контекстному меню пункт «

Редактировать в диалоге» (рис. 2). Якщо напроти нього стоїть галочка, то нічого змінювати не потрібно.

img 2

Для того щоб кожного разу не встановлювати наново дату, на яку відображаються значення реквізитів, змінимо її у формі списку довідника. Для цього потрібно натиснути на кнопку «

…» над формою списку довідника (рис. 3) і вибрати дату «01.01.2010».

img 3

Тепер змінимо значення порога для застосування соціальної пільги щодо ПДФО. Цей поріг визначається для групи «

Список льгот налога на доходы физических лиц» (код «ЛьготыНДФЛ»), причому значення задається для групи в цілому. Для цього потрібно у формі редагування групи в комірці «Значение» в рядку «Порог» установити значення нового порога для соціальної пільги, що дорівнює 1220 грн. (рис. 4).

img 4

Також слід відновити значення розміру прожиткового мінімуму — код «

ПрожМинТруд». А оскільки від розміру прожиткового мінімуму залежить шкала ставок соцстраху з тимчасової непрацездатності, потрібно підкоригувати і її першу межу (група «Налоги и отчисления по з/п сотрудников», код «СотрНетрудосп1»).

 

Зміни в обліку нарахування амортизації

Відповідно до наказу Мінфіну «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України з питань бухгалтерського обліку» від 25.09.2009 р. № 1125 розрахунок амортизації при використанні виробничого методу починається з дати, наступної за датою введення ОЗ або НМА в експлуатацію. Ці зміни враховано розробниками для «1С:8» у релізі 1.1.14, а для «1С:7.7» — у релізі 277.

Зміни, унесені наказом № 1125, набирають чинності з 01.11.2009 р., тому після оновлення релізу, якщо в листопаді — грудні 2009 року ви ввели в експлуатацію ОЗ або НМА

з виробничим методом нарахування амортизації, за необхідності перепроведіть уведені раніше документи «Начисление износа» і «Закрытие месяца» за листопад — грудень 2009 року для «1С:7.7» і «1С:8» відповідно. Нагадаю, що для перепроведення документів як у версії 7.7, так і у версії 8, існують спеціальні обробки.

 

Зміни в податковому обліку

1 січня 2010 року набрав чинності наказ ДПАУ від 26.10.2009 р. № 582 «Про внесення змін до форми Реєстру отриманих та виданих податкових накладних і Порядку ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних, затверджених наказом ДПА України від 30.06.2005 р. № 244». У зв’язку з цим у релізі 1.1.14 для «1С:Бухгалтерії 8» змінено форму реєстру виданих та отриманих податкових накладних.

Зокрема, розділ I реєстру доповнено графою «

Дата выписки». Розділи I і II доповнено графами «Вид документа». У цих графах у порядку ведення реєстру визначено відповідні скорочені позначення для кожного типу документів (див. рис. 5: «ПН» — податкова накладна, «РК» — розрахунок коригування тощо). Обидві форми реєстру (стару та нову) реалізовано у вигляді регламентованого звіту.

img 5

Що ж стосується версії 7.7, то нова форма реєстру включає файл із формами звітів за IV квартал 2009 року.

 

Звіти

Також зазнала змін звітність до Пенсійного фонду. Нові форми регламентованої звітності з’явилися в «1С:8.1» ще в релізі 1.1.13. У цьому ж релізі оновлено й форму звіту про фінансові результати згідно з наказом Держкомстату України від 20.07.2009 р. № 270. А в релізі 1.1.14 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 р. № 1332 змінено форму довідки про доходи для розрахунку виплат на випадок безробіття.

Для «1С:Бухгалтерії 7.7» форми звітів можна буде знайти у звітах за IV квартал.

 

У статті наведено приклади оновлення довідників уручну, щоб нагадати загальний механізм зміни показників мінімальної заробітної плати, ставок податків тощо в тому разі, якщо не виходить своєчасно відновити програму. Ось тільки при цьому слід пам’ятати, що в нових релізах не тільки змінено ці параметри, а й додано нові можливості програми. Наприклад, у релізі 1.1.13 «1С:Бухгалтерії 8» з’явилася можливість вивантажувати дані виписаних податкових накладних і додатків 2 до податкових накладних у форматі ДПАУ (XML) для їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Щоправда, ДПАУ поки що відмовилася від ідеї вести такий реєстр, але хтозна, що буде завтра. Тому тут уже без оновлень ніяк не обійтися.

Чекаю ваших листів на bk@id.factor.ua або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum.

Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі