Теми статей
Обрати теми

Нововведення платформи «1С:Підприємство 8.2»

Редакція БК
Стаття

Нововведення платформи «1С:Підприємство 8.2»

 

img 1

Так уже склалося, що початок року — це час, коли найбільше хочеться змін. Нехай невеликих, але щоб на краще. Вважаємо, що для користувачів восьмої версії такою подією може стати перехід на платформу «1С:Підприємство 8.2». Якими можливостями порадує користувачів нова платформа і як здійснити перехід, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Звична нам програма обліку від фірми «1С», чи то «1С:Бухгалтерія 8», чи то «1С:Управління виробничим підприємством», складається з платформи та конфігурації. Платформа — спеціалізоване середовище розробки бізнес-рішень, або універсальний «конструктор» для програмістів. У цьому середовищі програмування можна вирішувати всілякі завдання. Платформу «1С:Підприємство» призначено насамперед для автоматизації різних галузей економічної діяльності. Конфігурація — конкретне прикладне рішення, здатне виконувати облікові функції. З конфігурацією працюють бухгалтери, менеджери, кадровики та інші кінцеві користувачі.

Якщо оновлювати конфігурації доводитися досить часто, то вихід нової платформи, тим більше такої, як 8.2, — це подія.

 

Що ж змінилося

Цю статтю призначено для звичайних користувачів програмного продукту, тому ми не заглиблюватимемося в нетрі програмування і не розповідатимемо про абсолютно всі зміни, що відбулися. Зупинимося тільки на тих, які можуть зацікавити пересічного користувача:

— значно розширено можливості журналу реєстрації у плані контролю діяльності користувачів і того, з якими саме даними вони працюють. Можна гнучко настроїти склад інформації, яка реєструється, щоб до журналу потрапляли тільки ті записи, які цікавлять. Наприклад, можна зазначити, щоб до журналу заносилися записи про те, що користувач прочитав суму нарахувань з регістру, де зберігаються дані про заробітну плату. При цьому до журналу буде внесено інформацію не лише про того користувача, який прочитав ці дані, а й про те, нарахування якому саме працівнику було прочитано;

— розширено можливості щодо управління звітами для розробників та користувачів;

— розроблено новий дизайн інтерфейсу;

— підтримується робота користувачів через Інтернет, у тому числі й низькошвидкісними каналами зв’язку;

— а також багато інших.

 

НОВИЙ ДИЗАЙН ІНТЕРФЕЙСУ

Дизайн в «1С» дійсно значно змінився і став, що називається, більш дружнім. Його розроблено так, щоб зменшити стомлюваність користувачів при роботі із системою. Великі значки на Панелі розділів дозволяють чітко зрозуміти, якого саме розділу обліку вони стосуються (рис. 1). А робочий стіл містить документи, звіти, довідники тощо, які часто використовуються.

img 2

Варто зазначити, що «1С» не лише змінила інтерфейс, а й реалізувала низку сервісних механізмів, які роблять роботу користувача комфортнішою, а саме з’явилися:

— історія роботи користувача у системі для швидкого перегляду останніх змінених даних;

— список вибраних посилань користувача для швидкого переходу до режимів і даних, з якими він працює найчастіше;

— візуальне виділення тих елементів, при заповненні яких користувач припустився помилки (рис. 2), тощо.

img 3

 

ГНУЧКИЙ МЕХАНІЗМ НАСТРОЮВАННЯ ЗВІТІВ

Завдяки розробленому механізму варіантів звітів той самий звіт користувач може сформувати в різних варіантах. Кожен варіант може зображати дані звіту в різному вигляді. На рис. 3 ви можете побачити, що звіт «

Динамика продаж» має три варіанти: «Диаграмма по периодам», «Продажи по контр агентам» і «Продажи товаров по покупателям». Для кожного варіанта звітів можна запам’ятовувати настройки. Таким чином, настроївши потрібний звіт одного разу і зберігши настройку надалі, для формування аналогічного звіту достатньо буде вибрати збережену настройку.

img 4

Розробляти варіанти звітів можуть не лише розробники, це до снаги також і досвідченим користувачам.

 

РОЗМЕЖУВАННЯ ПРАВ ДОСТУПУ

Кожному користувачу інформаційної бази (далі — ІБ) присвоюється своя роль із певними полями. Якщо в платформі «8.1» розмежування прав доступу настроювалося на рівні даних, то при роботі у платформі 8.2 настроювання доступу для ролі можливе на рівні окремих полів документів та команд. А заборонені для користувача поля та команди автоматично ховаються у формах документів, списках і звітах, тобто користувач бачить лише доступну йому частину системи.

 

РОБОТА ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ

Тепер можлива робота з ІБ через Інтернет, і не просто так, а у двох режимах, залежно від того, яке клієнтське рішення буде вибрано.

На замітку

Клієнтське рішення — це програма, що працює на комп’ютері користувача та забезпечує інтерактивну взаємодію системи «1С:Підприємство 8» з користувачем.

Усього в «1С:Підприємстві 8» існує три клієнтські рішення — «

Толстый клиент», «Тонкий клиент» і «Веб-клиент». Оскільки йдеться про роботу в Інтернеті, нас цікавлять лише два останні варіанти.

Тонкий клієнт забезпечує повну функціональність програми, але потребує попереднього установлення на комп’ютер. Він може підключатися у протоколах http і https. А отже, віддалені підрозділи зможуть, використовуючи тонкого клієнта, підключатися через Інтернет до ІБ і працювати з нею в онлайновому режимі.

Веб-клієнт будь-якого попереднього установлення на комп’ютер не потребує. Це пов’язане з тим, що він виконується не в середовищі операційної системи комп’ютера, а в середовищі інтернет-браузера (Microsoft Internet Explorer або Mozilla Firefox). Тому користувачу достатньо лише запустити свій браузер, увести адресу веб-сервера, на якому розміщено ІБ, — і веб-клієнт сам запуститься в нього на комп’ютері. При цьому в інтернет-браузері користувач бачить звичний інтерфейс програми.

І що важливо, для роботи через Інтернет не потрібне високошвидкісне з’єднання, тому підключатися до ІБ на сервері можна навіть через мобільне GPRS-з’єднання.

 

ІНШІ ЗМІНИ

У цілому ж платформа 8.2 повністю змінює весь шар роботи з інтерфейсом. Сюди належать і командний інтерфейс, і форми, і віконна система. При цьому не тільки змінилася модель розробки призначеного для користувача інтерфейсу в конфігурації, а й пропонується нова архітектура розподілу функціональності між клієнтським рішенням і сервером.

Головною відмітною рисою платформи 8.2 є режим керованого рішення. Він забезпечує автоматичну зміну інтерфейсу відповідно до вибраної при впровадженні функціональності, ролей користувачів та індивідуальних настройок. Наприклад, користувач не зможе побачити в командному інтерфейсі ті об’єкти, доступу до яких він не має згідно із зазначеними в його ролі правами.

Також здійснено значний розвиток кластера серверів «1С:Підприємства» відразу за кількома напрямками: масштабованість, відмовостійкість і динамічний розподіл навантаження. Що це дає нам як кінцевим користувачам? По-перше, вихід з ладу чи планове відключення будь-якого комп’ютера, що входить до складу кластера, не спричинить припинення роботи інших користувачів з ІБ. По-друге, здебільшого після відновлення з’єднання користувач зможе продовжити роботу з того місця, на якому її було припинено.

 

Особливості переходу на 8.2

Як бачите, платформі 8.2 є чим порадувати пересічного користувача, ось тільки... й тут не обійшлося без ложки дьогтю. При переході на версію 8.2 можна задіяти нові можливості платформи поступово та різною мірою. Існує чотири рівні використання можливостей платформи 8.2. Якщо узагальнити, то залежно від того, більше чи менше нових можливостей використовується, можна виділити такі режими роботи:

— робота в режимі сумісності з версією 8.1. Робота в режимі сумісності виглядає для користувача максимально схожою на роботу у версії 8.1. При цьому адміністратор може використовувати всі можливості, що надаються версією 8.2. Такий перехід надає прискорення роботи системи і можливість використання деяких нових механізмів платформи. Але, наприклад, використовувати кероване рішення, тонкий клієнт та веб-клієнт у такому режимі неможливо;

— робота без режиму сумісності. Робота з відключеним режимом сумісності для користувача аналогічна роботі у версії 8.1. Тут також використовується інтерфейс, однак сам інтерфейс має інше оформлення. Адміністратор може використовувати всі можливості, що надаються версією 8.2. Такий перехід дає ще більше прискорення роботи, ніж у режимі сумісності, і дозволяє при бажанні задіювати всі нові можливості версії 8.2.

Для того щоб відключити режим сумісності з версією 8.1, потрібно конвертувати ІБ і внести деяку кількість змін до конфігурації. За попередніми оцінками розробників, знадобиться приблизно один день на середню конфігурацію. Власне методику внесення таких змін опубліковано в розділі інтернет-підтримки користувачів (за посиланням

http://users.v8.1c.ru/Adm3272.aspx). Після того як зміни до конфігурації було внесено, можна відключити режим сумісності.

Але, на жаль, не кожному користувачу буде до снаги внесення всіх викладених у методиці змін: в одних не вистачить знань, в інших — часу. Тому поки що використовувати «на повну котушку» всі можливості, закладені у версії 8.2, найімовірніше, зможуть не всі.

Перейти на платформу 8.2 не важко. Для цього доведеться виконати конвертацію ІБ, пов’язану з тим, що формати конфігурації, зовнішніх обробок та зовнішніх звітів змінилися. Конвертацію може бути виконано лише користувачем ІБ, який має адміністративні права.

Важливо!

Конвертована ІБ не зможе використовуватися попередніми версіями платформи «1С:Підприємство 8».

Існують два способи для конвертації ІБ версії 8.1, не підключеної до сховища. Спосіб перший:

1. Зробити резервну копію ІБ.

2. Запустити Конфігуратор версії «1С:Підприємства 8.1». Якщо редагована конфігурація відрізняється від конфігурації бази даних — відновити конфігурацію бази даних. Якщо конфігурацію бази даних не відновити, здійснити конвертацію у формат версії 8.2 буде неможливо.

3. Для унеможливлення помилок при конвертації рекомендується виконати тестування і виправлення ІБ.

4. Завершити роботу Конфігуратора версії «1С:Підприємства 8.1».

5. Запустити конфігуратор цієї версії «1С:Підприємства 8.2». Якщо ІБ відсутня у списку інформаційних баз — виконати додавання існуючої ІБ.

6. Відкрити ІБ в режимі Конфігуратора. На пропозицію виконати конвертацію ІБ дати позитивну відповідь (рис. 4). Після повідомлення про успішну конвертацію програма продовжить роботу.

img 5

Другий спосіб. Запустити Конфігуратор вибраної версії «1С:Підприємства 8.2». Відкрити файл конфігурації (виконати «

Файл → Открыть», вибрати тип файлу «*.cf» і потрібний файл). На пропозицію виконати конвертацію дати позитивну відповідь.

 

Для найцікавіших

Тим, кому вже сьогодні хочеться хоч одним оком подивитися на новий інтерфейс платформи, спробувати хоча б деякі з можливостей, що анонсуються, раджу переглянути демонстраційну конфігурацію.

Робота з демонстраційною конфігурацією можлива за допомогою веб-клієнта або

тонкого клієнта. Зайдемо за посиланням http://v8.1c.ru/demo-ma/ і виберемо варіант підключення за допомогою веб-клієнта. У вікні, що відкрилося (рис. 5), вибираємо будь-якого користувача і натискуємо на «ОК», після чого почнеться підключення до демонстраційної конфігурації (рис. 6).

img 6

 

img 7

 

Ось така вона, платформа 8.2, — нова, цікава і не зовсім доступна в тому розумінні, що поки випробувати всі її можливості зможе не кожен. На сайті фірми «1С» (

www.1c.ru) ви знайдете детальніший опис усіх змін, що відбулися.

Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі