Теми статей
Обрати теми

Перехід на новий рівень

Редакція БК
Відповідь на запитання

Перехід на новий рівень

 

Уже давно наша бухгалтерія працює з «1С:Бухгалтерією 7.7», а тепер вирішили перейти на «1С:Бухгалтерію 8». Підкажіть, будь ласка, чи існує якийсь автоматичний спосіб перенесення залишків з однієї програми до іншої?

Дмитро Ф., м. Кривий Ріг

Відповідає Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Для швидкого переходу з «1С:Бухгалтерії 7.7» на «1С:Бухгалтерію 8» розробники фірми «1С» створили механізм «

Помощник перехода». Помічників два: один призначено для вивантаження даних з «1С:Бухгалтерії 7.7», другий — для завантаження даних до «1С:Бухгалтерії 8».

Якщо вірити опису цієї обробки на сайті «1С», то двох клацань мишкою вам повинно вистачити, щоб перенести залишки по рахунках та всю інформацію з довідників версії 7.7 до версії 8. Насправді ж усе виявляється не так просто, але про все по черзі.

 

ПІДГОТОВКА ІНФОРМАЦІЙНИХ БАЗ

До початку переходу необхідно підготувати інформаційні бази — як початкову (на платформі «1С:Підприємство 7.7»), так і ту, в якій ви збираєтеся працювати (тобто «1С:Підприємство 8»). Основними етапами такої підготовки є:

— настроювання параметрів обліку в «1С:8» (меню «

Предприятие → Настройка параметров учета»);

— створення необхідної кількості власних юридичних осіб та визначення їх облікової політики за всіма розділами обліку в «Бухгалтерії 8.1» (довідники «

Организации», «Учетная политика организации», «Учетная политика по персоналу»);

— перевірка своєчасності та правильності проведення операцій, пов’язаних із закриттям періоду в «1С:7.7».

 

СПОСОБИ ПЕРЕХОДУ

Існує два способи завантаження інформації до «1С:8» з «1С:7.7» — безпосередньо з бази даних «1С:7.7» або через завантаження даних з файлу.

При другому варіанті дані з «1С:7.7» завчасно за допомогою спеціальної обробки вивантажуються до файлу формату «

*.xml». Перед вивантаженням інформації період, за який вивантажуються підсумки, має бути закрито.

Щоб розпочати вивантаження, зайдіть до меню «

Сервис → Помощник перехода на 1С: 8». У результаті відкриється вікно, як показано на рис. 1. Роботу з Помічником розбито на п’ять кроків. На кроці 1 стисло описано призначення Помічника, тут же можна познайомитися з перевагами «1С:Бухгалтерії 8». Рішення переходити на «1С:8» навряд чи було спонтанним, тому читати про її переваги не будемо, а натиснемо на кнопку «Далее».

img 1

Порада

При переході на «1С:8» краще оновити «1С:7.7» до найсвіжішого релізу* (про що нагадає крок 2).

* На момент написання статті це був реліз 7.7.277.

На кроці 3 (рис. 2) указуєте фірму та період. Під періодом розуміють місяць, на початок якого буде вивантажено залишки. На наступному етапі програма зазначить ім’я файлу, що формується, і шлях до нього. Якщо не змінювати настройки за умовчанням, то при завантаженні даних до «1С:Бухгалтерії 8» Помічник переходу знайде зазначений файл автоматично. Після завершення вивантаження за бажанням можна сформувати оборотно-сальдову відомість, яку потім порівняти з тією, що вийде в «1С:8» після завантаження залишків.

img 2

Тепер можна приступити до завантаження інформації до «1С:Бухгалтерії 8». Для цього призначено обробку «Перенос данных из информационной базы 1С: Бухгалтерия 7.7» меню «Сервис». Запустивши обробку, побачимо вікно, як показано на рис. 3, оскільки ми вже вивантажили залишки з «1С:7.7» до файлу. Вибираємо варіант «Загрузить данные из файла».

img 3

До нової інформаційної бази переносяться:

залишки по рахунках бухгалтерського та податкового обліку на кінець попереднього року. Істотну частину вхідних залишків буде сформовано у процесі перенесення даних у кореспонденції з рахунком «00». Причому залишки буде перенесено за даними як бухгалтерського, так і податкового обліку (для цілей обчислення податку на прибуток);

Важливо!

Якщо користувач запровадив власні рахунки (субрахунки) або змінив структуру аналітичного обліку деяких рахунків (субрахунків), перенесення даних може відбутися некоректно.

дані довідників. Довідники в «1С:Бухгалтерії 7.7» та «1С:Бухгалтерії 8» мають схожі структури та призначення. Але при цьому слід ураховувати, що, наприклад, відомості про ТМЦ зберігаються в системі «1С:Підприємство 8» не лише в довідниках, а і в регістрах відомостей (чого у версії 7.7 не було). Процес записування даних до регістрів відомостей є не менш важливим, ніж відображення даних про ТМЦ у довідниках, тому потребує контролю в процесі переходу;

податкові бази щодо ПДФО і податків з оплати праці. Знову-таки, інформація записується до регістрів накопичення, тож після перенесення залишків слід перевірити сформовані в них записи;

дані щодо основних засобів (ОЗ), нематеріальних активів (НМА). При обліку в «1С:8» основна частина інформації щодо їх обліку зберігається в регістрах відомостей та в регістрах накопичення. Дуже важливо перевірити правильність перенесення відомостей про ОЗ та НМА до регістрів відомостей, оскільки вони істотно впливатимуть на подальшу роботу системи;

та інші облікові дані.

До того ж при переході у програмі може бути сформовано, але не проведено деякі документи. Наприклад, у довіднику «

Номенклатура» для ТМЦ не задано ціни (відпускні, роздрібні тощо), хоча в «1С:Бухгалтерії 7.7» вони були. У «1С:Бухгалтерії 8» ціни для ТМЦ встановлюються документом «Установка цен номенклатуры». Відкриємо журнал цих документів та побачимо, що їх просто не проведено. Проводимо документи, у результаті для ТМЦ буде задано ті самі ціни, які було встановлено в «1С:Бухгалтерії 7.7».

Переконатися в коректності перенесених даних допоможе оборотно-сальдова відомість за період перенесення даних. Відомості, сформовані в «1С:Бухгалтерії 7.7» та «1С:Бухгалтерії 8», повинні збігатися. У разі якщо обороти по будь-якому рахунку не збігаються, необхідно сформувати детальніші звіти (оборотно-сальдову відомість по рахунку або картку рахунка), щоб визначити, які обороти не перенеслися. Також корисно буде виконати технологічний аналіз бухгалтерського обліку (меню «

Отчеты → Технологический анализ бухгалтерского учета»).

 

Як бачите, при переході з «1С:Бухгалтерії 7.7» на «1С:Бухгалтерію 8» слід ураховувати багато нюансів. І зважаючи на різні способи зберігання інформації в цих двох системах, численність варіантів настроювання параметрів обліку в системі «1С:Бухгалтерія 8», при переході слід бути дуже уважними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі