Теми статей
Обрати теми

Сезонна амортизація

Редакція БК
Відповідь на запитання

Сезонна амортизація

 

Ми використовуємо частину основних засобів тільки в літній період. Чи можливе в «1С:Бухгалтерії 8» сезонне нарахування амортизації?

Сліпченко О. А.

Відповідає Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Так, це можливо. Документи, що використовуються для встановлення способу амортизації, залежатимуть від того, чи введено об'єкт основного засобу (далі — ОЗ) в експлуатацію.

Перший варіант — ОЗ придбали, але ще не ввели його в експлуатацію. У цьому випадку оформляємо документ «

Ввод в эксплуатацию ОС». На закладці «Бухгалтерский учет» залежно від вибраного способу нарахування амортизації буде доступний параметр «График амортизации по году» — саме він нам і потрібен.

Важливо!

Параметр «График амортизации по году» доступний тільки при таких способах амортизації, як прямолінійний, зменшення залишку, прискореного зменшення залишку та кумулятивний.

Клацнувши по кнопці, ми потрапимо у довідник «Годовые графики амортизации ОС». У ньому створюємо новий елемент, наприклад «Летний», і зазначимо для місяців починаючи з квітня по вересень частку річної амортизації, що стосується кожного з цих місяців. Частка розраховується щодо загальної суми часток усіх місяців, тобто для кожного місяця частка може бути більше одиниці (рис. 1).

img 1

Якщо ви хочете встановити сезонний графік амортизації для об’єкта ОЗ, який уже було введено в експлуатацію, тоді слід скористатися документом «

Изменение графиков амортизации ОС». У реквізиті «График» слід зазначити схему нарахування амортизації, а в табличній частині — ОЗ, на які цей графік амортизації поширюватиметься (рис. 2).

img 2

При проведенні документ не формує жодних проводок, а тільки фіксує зміни в регістрі відомостей «

Графики амортизации бухгалтерский учет». Відомості з регістру надалі використовуються документом «Закрытие месяца» при нарахуванні амортизації в місяці, наступному за місяцем зміни графіка розподілу амортизації.

 

Звертаємо увагу, що описаний вище порядок нарахування амортизації бажано зафіксувати в обліковій політиці підприємства. Ну і, звичайно ж, цей порядок стосується тільки амортизації ОЗ у бухгалтерському обліку. Для амортизації основних фондів у податковому обліку встановлено свої правила амортизації, що не передбачають сезонного нарахування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі