Теми статей
Обрати теми

Відносини з покупцями та замовниками: ланцюжок документів. Частина 4. Поворотна накладна

Редакція БК
Стаття

Відносини з покупцями та замовниками: ланцюжок документів.

Частина 4. Поворотна накладна

 

На завершення теми про ланцюжок документів, якими оформляються відносини з покупцями та замовниками, розглянемо документ, яким в «1С:Бухгалтерії 7.7» реєструється повернення товарів покупцем. Уточнимо, що йдеться про відносини з оптовим покупцем, який сам теж є суб’єктом підприємницької діяльності. У практиці зазвичай такі операції трапляються: або частина партії товару виявилася бракованою, або за умовами договору постачальник зобов’язується прийняти назад нереалізовані оптовим покупцем залишки товару, або ще якісь поважні причини… Отже, йтиметься про документ «Возвратная накладная».

Сергій КАМЕНСЬКИЙ

, консультант «Б & К»

 

Для реєстрації повернення раніше відпущених цінностей у конфігурації є документ «

Возвратная накладная». Він призначений для обліку повернень від суб’єктів підприємницької діяльності, повернення товарів у роздробі реєструють іншим документом. Поворотну накладну можна ввести на підставі документа «Расходная накладная»*. Сам документ не служить підставою для введення інших документів, проте він може бути замовленням**. З нього починається ланцюжок взаєморозрахунків у тих випадках, коли документа, яким цінності були відпущені, в інформаційній базі немає. Наприклад, якщо здійснюється повернення тих ТМЦ, які були продані до дати введення залишків.

* Див. статтю «Відносини з покупцями та підрядниками: ланцюжок документів. Частина 2. Видаткова накладна» («Б & К», 2010, № 11, с. 16).

** Нагадаємо повний перелік документів конфігурації «Бухгалтерський облік для України», які можна використовувати як субконто «

Заказ»: «Договор», «Счет входящий», «Приходная накладная», «Счет-фактура», «Расходная накладная», «Услуги сторонних организаций», «Оказание услуг», «Возврат поставщику», «Возвратная накладная», «Ликвидация необоротных активов», «Остатки взаиморасчетов».

Доступ до поворотної накладної, як і до всіх документів, якими оформляється повернення ТМЦ, дає журнал «

Возвраты». Новий документ можна ввести шляхом уведення нового рядка до цього журналу або виконавши команду «Документы → Возвраты → Возвратная накладная». Екранну форму документа показано на рис. 1 (див. с. 12).

img 1

Якщо вводити документ на підставі видаткової накладної, практично всі його реквізити виявляться заповненими. У шапці документа будуть заповнені поля з реквізитами покупця і реквізитами місця зберігання. До табличної частини буде перенесено номенклатуру, дані про партії, кількість і суми з початкової накладної на відпуск цінностей. Відпускні суми будуть перенесені з урахуванням зробленої покупцеві знижки. Кількість ТМЦ, що повертаються, можна виправити вручну.

Важливо! Якщо ви відкоригуєте кількість ТМЦ, що повертаються, інформацію про надану покупцеві знижку буде втрачено! Сума поворотної накладної буде перерахована за цінами з відповідної колонки табличної частини. Знижку доведеться відновлювати, вручну відкоригувавши суми в таблиці.

У таблиці є колонка «Расх. накл.» з номером і датою накладної, якою було зареєстровано відпуск ТМЦ, що повертаються. Ця колонка використовується для довідки. При оформленні повернення товарів, відвантажених за декількома накладними, поле можна не заповнювати.

В останній колонці таблиці наведено інформацію про облікові ціни та суми ТМЦ, що повертаються. Дані в ній автоматично заповнюються двома способами:

— при введенні документа на підставі видаткової накладної дані собівартості зчитуються з операції, записаної цим документом;

— при заповненні табличної частини поворотної накладної самостійно дані про собівартість розраховуються за обліковими цінами ТМЦ, які зберігаються в параметрах довідника «Партии».

За будь-якого варіанта розрахунку собівартості суми можна відкоригувати вручну. На суми, зазначені в цій колонці, документ сторнуватиме проведене раніше списання ТМЦ на рахунки обліку витрат.

На закладці «Дополнительно» (рис. 2) можна уточнити «поведінку» документа в податковому обліку. Тут розташовані вже знайомі поля для вибору субконто валових доходів і для зазначення суми попередньої оплати вручну. У нижній половині вікна повторено таблицю для введення цінностей, що повертаються.

img 2

Операцію документа, сформовану з настройками, показаними на рис. 1 і 2, наведено на рис. 3.

img 3

Першою проводкою документ сторнував валовий дохід від продажу товарів, третьою і п’ятою проводками — податковий кредит щодо ПДВ. Згідно з п.п. 4.5.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (зі змінами та доповненнями) зменшення суми податкових зобов’язань платника податку — постачальника при зміні компенсації вартості товарів (послуг), наданих особам, які не були платниками цього податку на момент такої поставки, дозволяється лише:

а) при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості;

б) при перегляді цін, пов’язаних з гарантійними замінами товарів.

Можете сміливо залишати третю та п’яту проводки, ніяких маніпуляцій із реквізитом «

Вид НДС» не потрібно. Не забудьте тільки скласти на підставі документа «Возвратная накладная» розрахунок-коригування до раніше виписаної податкової накладної.

Зверніть увагу на останні проводки операції. При сторнуванні списання ТМЦ для товарів створено нову партію ВН-0000002 (06.07.10). У цьому виявляється особливість партіонного обліку при використанні методів оцінки вибуття запасів, відмінних від методу ідентифікованої вартості. Документ відновлює раніше відвантажені партії ТМЦ тільки у разі обліку «

за партіями». При решті значень константи «Метод партионного учета» (середньозважена, ФІФО і ЛІФО) для цінностей, що повертаються, буде створено нову партію.

 

На цьому завершуємо розгляд ланцюжка документів, якими реєструються відносини з покупцями — суб’єктами підприємницької діяльності. Наступного разу розглянемо про особливості обліку у «1С:Бухгалтерії 7.7» роздрібної торгівлі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі