Теми статей
Обрати теми

Ремонт орендованих основних засобів

Редакція БК
Відповідь на запитання

Ремонт орендованих основних засобів

 

Підкажіть, як в «1С:Бухгалтерії 8», реліз 1.1.16 відобразити ремонт орендованих основних засобів?

І. Акімова, м. Шостка

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

В українському законодавстві, що регулює орендні взаємовідносини, фігурує два види ремонту: поточний та капітальний (ст. 776 Цивільного кодексу України). На жаль, у самому Кодексі визначення цих двох понять відсутнє. Але Держкомітет з будівництва та архітектури у своєму листі «Щодо віднесення ремонтно-будівельних робіт до капітального і поточного ремонтів» від 30.04.2003 р. № 7/7-401 зауважив, що:

— капітальний ремонт будівлі — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає заміну, відновлення і модернізацію конструкцій та обладнання будівель у зв’язку з їх фізичним зносом або зруйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також покращання планування будівлі та благоустрій території без зміни будівельних габаритів об’єкта. Капітальний ремонт передбачає припинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності);

— поточний ремонт — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та запобігання передчасному зносу конструкцій та інженерного оснащення. Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт з поточного ремонту може враховувати окремі роботи, котрі класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, що передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).

У бухгалтерському обліку відповідно до норм п. 14 П(С)БО 7 «Основні засоби» первісна вартість ОЗ збільшується на суму витрат, пов’язаних з поліпшенням об’єкта (модернізація, модифікація, добудовування, дообладнання, реконструкція тощо), за умови, що вони спричинять збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єкта.

А витрати, що здійснюються для підтримання об’єкта в робочому стані, які не змінюють майбутні економічні вигоди від його використання, включаються до складу витрат поточного звітного періоду (п. 15 П(С)БО 7).

Податковий облік витрат на ремонт основних фондів (далі — ОФ) має здійснюватися з урахуванням положень абзаців першого та другого п.п. 8.7.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР), згідно з якими платники податку мають право протягом звітного періоду віднести на валові витрати, пов’язані з поліпшенням ОФ, що підлягають амортизації, у тому числі витрати на поліпшення орендованих ОФ, у сумі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп ОФ на початок такого звітного періоду.

Витрати, що перевищують зазначену суму, розподіляються пропорційно сумі фактично понесених платником податку витрат на поліпшення основних фондів груп 2, 3, 4 чи окремих об’єктів основних фондів групи 1 та збільшують балансову вартість ОФ відповідних груп чи окремих об’єктів ОФ групи 1.

В «1С:Бухгалтерії 8» прийняття ОЗ в оренду оформляється ручним записом до дебету позабалансового рахунка 01. При цьому орендар амортизацію не нараховує, а тільки сплачує орендну плату, що відноситься на валові витрати.

Якщо поточний ремонт орендованих ОЗ виконується підрядним способом і його вартість не перевищує 10-відсотковий бар’єр, для відображення такої операції достатньо документа «

Поступление товаров и услуг». У документі заповнюємо закладку «Услуги» та вказуємо рахунок обліку витрат (рис. 1).

img 1

Після проведення документа в бухгалтерському обліку витрати на поточний ремонт офісу було списано на витрати, а в податковому вони збільшили валові витрати, оскільки не було перевищено 10-відсотковий бар’єр.

У тому разі, якщо поточний ремонт здійснюється власними силами і його вартість не перевищує 10-відсотковий бар’єр, варто використовувати документ «

Требование-накладная». За його допомогою списують матеріали, використані для ремонту.

При відображенні капітального ремонту, виконаного власними силами, першим документом, який ми заповнимо, буде «

Поступление товаров и услуг». Цим документом ми відображаємо купівлю матеріалів, необхідних для ремонту. Зверніть увагу: у графах «Ст. приросту-убыли» ставимо значення «Оборудование на складах», а у графі «Налоговое назначение» з довідника «Налоговые назначения активов и затрат» вибираємо значення «Хоз. дет-ть аморт. ».

Проводимо документ. У бухгалтерському обліку ми отримаємо звичні проводки щодо оприбуткування матеріалів на склад і нарахування податкового кредиту. У податковому ж обліку дебетується рахунок ОБ «

Оборудование» на суму придбаних матеріалів.

Наступний етап — списання матеріалів у ремонт оформляємо документом «

Требование-накладная» з видом операції «Оборудование» (рис. 2).

Важливо! Податкове призначення і стаття приросту-убутку мають бути заповнені тими самими значеннями, що й у документі на оприбуткування матеріалів. Інакше програма видасть помилку і не проведе документ.

На закладці «

Счет учета затрат» зазначимо субрахунок 1532 і відповідну аналітику (рис. 2). Проводимо документ і в результаті отримуємо такі проводки:

— бухгалтерський облік: Дт 1532 — Кт 201 — вартість ТМЦ включено до складу капітальних інвестицій;

— податковий облік: запис по Кт «ОБ» — списано ТМЦ;

— запис по Дт «СОБ»— оприбуткування на об’єкт будівництва.

img 2

 

Отже, витрати, понесені на капітальний ремонт ОЗ, що орендуються, підлягають амортизації в обліку орендаря, тому ми в довіднику «

Основные средства» створюємо новий запис, наприклад «Ремонт офиса на ул. Сумской», після чого введемо цей ОЗ в експлуатацію за допомогою документа «Ввод в эксплуатацию ОС» з видом операції «Объекты строительства» (рис. 3).

img 3

 

Надалі цей об’єкт ОЗ можна амортизувати відповідно до норм, зазначених у документі на введення в експлуатацію. Чекаємо ваших листів на адресу

bk@id.factor.ua. Успіхів!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі