Теми статей
Обрати теми

Відносини з контрагентами: залік взаємних заборгованостей

Редакція БК
Стаття

Відносини з контрагентами: залік взаємних заборгованостей

 

Нерідко підприємство укладає з одним і тим самим контрагентом декілька договорів. За одними договорами підприємство виступає постачальником, за іншими — покупцем. Або під час обліку поставок у межах одного договору, але за декількома замовленнями можлива ситуація, коли за однією накладною виникає переплата, за іншою — заборгованість. Отже, зарахування заборгованостей для багатьох бухгалтерів є актуальним завданням.

Сергій КАМЕНСЬКИЙ, консультант «Б & К»

 

Закрити заборгованість за одним замовленням за рахунок переплати, існуючої за іншим замовленням, неважко і вручну, за допомогою операції. Але наявний у конфігурації документ «

Перезачет-бартер» надає додатковий сервіс.

Документ (рис. 1) вводять командою «

Документы → Прочие → Перезачет-бартер» або з повного журналу документів. Окремого журналу для доступу до документів «Перезачет-бартер» не передбачено. Для пошуку документів у повному журналі зручно користуватися кнопкою «Отбор по значению» на панелі інструментів повного журналу.

img 1

У шапці документа (рис. 1) обираємо контрагента. У табличній частині перелічуємо рахунки і замовлення для здійснення зарахування. У полі «Примечание» зручно зазначити номер і дату складання акта про зарахування взаємних вимог або бухгалтерської довідки.

У колонках «С заказа» та «Со счета» табличної частини потрібно вказати замовлення і рахунок для кредитової частини проводки, у колонках «На заказ» і «На счет» — для дебетової. У полі «Сумма вал.» можна вказати суму у валюті. Сама валюта вибирається з довідника в наступній колонці із заголовком «В». У колонці «Сумма грн. +» буде автоматично розраховано її еквівалент у гривнях. Якщо валюта розрахунків — гривні, суми будуть рівні. Зверніть увагу на підказку в нижній частині документа: кредитові залишки за замовленнями потрібно вводити зі знаком мінус («червоним сторно»).

Допомагає заповнити документ сервісний механізм «Подбор по заказам». Натиснувши на однойменну кнопку, ви відкриєте журнал «Отбор заказов по контрагенту» (рис. 2). Клацаючи мишею по рядках із замовленнями, можна послідовно заповнити табличну частину документа: «С заказа» першого рядка «На заказ» першого рядка тощо. Рядки до табличної частини документа додаються автоматично, тому бажано розташувати вікна так, щоб було видно вікно документа або хоча б його частину (як на рис. 2).

img 2

Закривши вікно підбору замовлень кнопкою «Закрыть», залишиться тільки перевірити набрану табличну частину, відредагувати суми (за необхідності) й провести документ.

Записану документом операцію показано на рис. 3. Документ просто перекидає суми між різними замовленнями та/або рахунками за вибраним контрагентом і не формує проводок за рахунками ВД і ВВ, оскільки зарахування заборгованості — завжди друга подія в податковому обліку.

img 3

 

Завершуючи розповідь про документ «

Перезачет-бартер», зазначимо, що це один із небагатьох документів конфігурації, який не можна ввести на підставі іншого документа і який сам не є підставою для введення інших документів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі