Теми статей
Обрати теми

Операції експорту в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Операції експорту в «1С:Бухгалтерії 8»

 

img 1

В останніх номерах видання* ми розглядали особливості оформлення імпортних операцій. Але зовнішньоекономічна діяльність підприємства не обмежується лише одним імпортом, тому сьогодні ми познайомимося з оформленням експортних операцій в «1С:Бухгалтерії 8».

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

* Див. «Б & К», 2010, № 9, 10. —

Прим. ред.

 

Бухгалтерський та податковий облік експортних операцій

При відображенні експортних операцій, виражених в іноземній валюті, у бухгалтерському обліку підприємство має керуватися нормами Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21, затвердженого наказом Мінфіну від 10.08.2000 р. № 193 (далі —

П(С)БО 21), та відображати такі операції у двох валютах: іноземній валюті (валюті платежу) та гривні (валюті звітності).

Відповідно до вимог

п. 5 П(С)БО 21 при первісному визнанні операції в іноземній валюті відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу (установленого НБУ курсу гривні до іноземної валюти) на дату здійснення операції. При цьому слід пам’ятати про необхідність розрахунку курсових різниць за монетарними заборгованостями та за грошовими коштами в іноземній валюті на дату балансу і на дату розрахунків.

Перша подія — отримання оплати. У цьому випадку кредиторська заборгованість, що виникла перед покупцем-нерезидентом, — немонетарна стаття, що відображається в балансі за валютним курсом на дату отримання авансу, і надалі (на дату балансу і на дату її погашення) при зміні валютного курсу курсові різниці щодо неї не розраховуються. Дохід за такою операцією визначається на дату відвантаження, але за курсом НБУ на дату отримання оплати (авансу).

Якщо перша подія — відвантаження товару, то дебіторська заборгованість, що виникла, — монетарна стаття, тому на дату балансу і на дату погашення щодо неї визначаються курсові різниці із застосуванням валютного курсу, що діяв на ці дати. Дохід визначається за курсом НБУ на дату нарахування доходу (тобто на дату відвантаження товару).

Згідно з

п.п. 3.1.3 ст. 3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) операції з вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту чи реекспорту, поставки транспортних послуг з перевезення пасажирів, вантажобагажу (товаробагажу) та вантажу за межами державного кордону України є об’єктом обкладення ПДВ. Відповідно до п. 6.2 ст. 6 Закону про ПДВ при експорті товарів та супутніх такому експорту послуг ставка податку становить 0 % бази оподаткування. Але для застосування нульової ставки при експорті товарів (супутніх послуг) існують певні обмеження:

— попередня оплата вартості товарів (супутніх послуг), що експортуються, не змінює величини податкових зобов’язань платника податку — експортера (

п.п. 7.3.8 ст. 7 Закону про ПДВ). Таким чином, податкові зобов’язання з ПДВ (за ставкою 0 %) у разі експорту товарів та супутніх послуг виникають лише на момент оформлення вивізної (експортної) ВМД;

— експорт товарів обов’язково має засвідчуватися належним чином оформленою ВМД. Тільки в цьому випадку товари вважатимуться експортованими платником податку (

п.п. 6.2.1 ст. 6 Закону про ПДВ).

Що ж стосується податкового обліку, то правила відображення експортних операцій можна згрупувати за першою подією — саме таке групування наведено в табл. 1.

 

Оформлення операцій в «1С:Бухгалтерії 8»

Послідовність заповнення документів при оформленні експортних операцій наведено в табл. 2. Це зроблено з тією метою, щоб до початку роботи з документами з’ясувати весь ланцюжок розрахунків та зрозуміти, що, навіщо та в якій послідовності ми оформляємо.

Таблиця 1

Правила відображення експортних операцій у податковому обліку

Перша подія — отримання оплати

Перша подія — відвантаження товарів

1. За датою отримання попередньої оплати (авансу) відображаються

валові доходи за офіційним валютним курсом НБУ на цю дату

1. За датою відвантаження збільшуються

валові доходи за офіційним валютним курсом НБУ на цю дату

2. Вартість заборгованості, що виникла, у податковому обліку не перераховується, оскільки не відповідає визначенню терміна «заборгованість», наведеному в

п.п. 7.3.3 ст. 7 Закону про податок на прибуток

2. Вартість заборгованості, що виникла, у податковому обліку не перераховується, оскільки не відповідає визначенню терміна «заборгованість», наведеному в

п.п. 7.3.3 ст. 7 Закону про податок на прибуток

3. Балансова вартість отриманої іноземної валюти

також визначається за офіційним валютним курсом НБУ на дату отримання оплати

3. Після отримання оплати в податковому обліку формується балансова вартість отриманої іноземної валюти виходячи з офіційного валютного

курсу НБУ, що діяв на дату відвантаження

4. Подальше відвантаження в податковому обліку не відображається

 

 

Таблиця 2

№ з/п

Операція

Документ

Отримання грошових коштів від нерезидента-покупця

1

Реєстрація договору з контрагентом-нерезидентом

«

Договор»

2

Перерахування грошових коштів контрагентом-нерезидентом

«

Платежное поручение входящее»

Продаж валюти

1

Перерахування валюти з нашого р/рахунка на валютний рахунок банку

«

Платежное поручение исходящее» з видом операції «Покупка-продажа валюты»

2

Відображення продажу валюти і розрахунок сум комісійної винагороди

«

Покупка/продажа валюты» (операція «Продажа валюты»)

3

Зарахування грошових коштів у гривні на р/рахунок підприємства

«

Платежное поручение входящее» з видом операції «Покупка-продажа валюты»

Відвантаження товарів нерезиденту

1

Відображення операції продажу товарів, послуг нерезиденту

«

Реализация товаров и услуг»

2

Запис до Реєстру податкових накладних

«

Налоговая накладная»

3

Відображення митних витрат

«

Реализация товаров и услуг», закладка «Услуги»

 

РЕЄСТРАЦІЯ ДОГОВОРУ

Нагадаю, що в довіднику «Контрагенты» в підприємства-нерезидента має стояти прапорець напроти параметра «Не является резидентом». Починаємо з унесення документа «Договор». Його ми вказуватимемо в усіх формах уведення інших документів як документ-підставу, що забезпечує ведення аналітики розрахунків із цим контрагентом.

Порада Якщо з тим самим підприємством укладено кілька контрактів, уносити їх потрібно теж кількома документами «Договор».

У картці договору потрібно правильно зазначити валюту контракту в графі «

Валюта», після цього всі інші необхідні реквізити, такі, як схеми податкового обліку, рахунки обліку тощо, буде заповнено автоматично.

 

ПЕРЕДОПЛАТА ВІД ПОКУПЦЯ

До того як реєструвати оплату, що надійшла, звіримо поточний курс НБУ на дату перерахування передоплати з курсом, зазначеним у регістрі відомостей «

Курсы валют». Зарахування передоплати від покупця оформляється документом «Платежное поручение входящее» з видом операції «Оплата покупателя». Заповнюючи документ, слід зазначити рахунок обліку 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті».

Після проведення документа в бухгалтерському обліку формується проводка Дт 312 — Кт 632. У податковому обліку (якщо в договорі застережено просту схему обліку ПДВ і податку на прибуток) згідно з правилом першої події відображаються валові доходи за офіційним курсом НБУ на цю дату (рис. 1), балансова вартість валюти й отриманий аванс.

img 2

На сьогодні не здійснюється обов’язковий продаж іноземної валюти, отриманої за експортними договорами. Таким чином, суб’єкти зовнішньоекономічних відносин мають право добровільно реалізовувати іноземну валюту, а також визначати обсяг валюти, що реалізовується.

Якщо підприємство вирішило продати валюту, ланцюжок документів, які слід оформити у програмі, наведено в табл. 2. Зарахування купленої національної валюти на поточний рахунок підприємства оформляється документом «

Платежное поручение входящее» з видом операції «Покупка-продажа валюты» — відображаємо зарахування коштів на поточний рахунок. Документ можна ввести автоматично на підставі документа «Покупка/продажа валюты» (кнопка «Ввести на основании»).

Після завершення операцій, пов’язаних з продажем валюти, проконтролювати результат можна такими звітами, як:

— «

Оборотно-сальдовая ведомость по счету»:

311 «Поточні рахунки в національній валюті»;

312 «Поточні рахунки в іноземній валюті»;

333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті»;

334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті»;

— «

Карточка субконто» демонструє логічну послідовність у відображенні операцій продажу валюти.

 

ВІДВАНТАЖЕННЯ ТОВАРІВ ПОКУПЦЮ-НЕРЕЗИДЕНТУ

Поставка товарів покупцю-нерезиденту відображається документом «

Реализация товаров и услуг». У документі слід заповнити всі обов’язкові реквізити, а в табличній частині на закладці «Товары» у графі «%НДС» вкажемо ставку «0 %» (рис. 2). Адже в п. 6.2 Закону про ПДВ зазначено, що при здійсненні операцій експорту товарів та супутніх такому експорту послуг ставка податку на додану вартість становить 0 % бази оподаткування.

img 3

Проведемо документ і подивимося його проводки. Отже, у бухгалтерському обліку документ закриває авансовий платіж на суму відвантаження та формує дохід на субрахунку 702 «Дохід від реалізації товарів» і витрати на субрахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів».

Однак ще залишаються такі додаткові витрати, як митні збори та платежі.

 

РОЗРАХУНКИ З МИТНИЦЕЮ

Як ви пам’ятаєте, товари вважаються експортованими платником податку в тому випадку, коли їх експорт засвідчено належним чином оформленою ВМД. До того ж у витратах необхідно враховувати всі супутні митному оформленню платежі, збори та мита. Але в «1С:Бухгалтерії 8» існує лише документ «

ГТД по импорту», а як же бути з експортними операціями? Відповідь досить проста і лежить на поверхні — ми використовуватимемо документ «Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия». Адже можна сказати, що ми придбаваємо послуги, пов’язані з митним оформленням товарів.

Почнемо з того, що у довіднику «

Контрагенты» створимо нового контрагента та назвемо його «Таможня», а в договорі з ним у графі «Вид договора» виберемо значення «С поставщиком». Переходимо до заповнення документа «Поступление товаров и услуг» (рис. 3). У табличній частині на закладці «Услуги» вказуємо номенклатуру «Таможенное оформление», до графи «Счет затрат» підставляємо рахунок 93 «Затраты на сбыт». За необхідності можна завести кілька подібних карток ТМЦ для розподілу видів митних платежів.

img 4

А передоплата на розрахунковий рахунок митниці оформляється документом «Платежное поручение исходящее».

 

ПДВ

Після того як усі зазначені у ВМД суми внесено до інформаційної бази, можна вносити запис до Реєстру отриманих та виданих податкових накладних. Зробити це найпростіше за допомогою функції «

Ввод на основании». На підставі документа «Реализация товаров и услуг» уводимо документ «Налоговая накладная» з видом операції «Операции, облагаемые НДС» (рис. 4).

img 5

Сам документ не формує порводок, а лише реєструє зміни в регістрах накопичення «Ожидаемый и подтвержденный НДС продаж» і «НДС налоговые обязательства» (рис. 5).

img 6

Друкарські форми документа буде заповнено відповідно до вимог п.п. 8.1 наказу ДПАУ «Про затвердження форми податкової накладної та порядку її заповнення» від 30.05.97 р. № 165, тобто в рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» і «Номер свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ (покупця)» стоятиме позначка «Х». Усі примірники податкових накладних роздруковуються та залишаються на зберігання в особи, яка їх виписала.

Зверніть увагу: цей приклад наведено для покупця-нерезидента з умовою в договорі, що облік ведеться за простою схемою ПДВ і податку на прибуток. У тому разі, якщо в договорі буде вибрано складний облік ПДВ та податку на прибуток (рис. 6), документ «Платежное поручение исходящее» проводки щодо ВД не формуватиме, її сформує документ «Реализация товаров и услуг». При цьому курс НБУ буде взято на дату отримання авансу. Якщо обидві операції відбулися в одному звітному періоді, це не спричинить проблем. У тому разі, якщо періоди різні, то при проведенні обов’язкового для такої схеми обліку документа «Регистрация авансов в налоговом учете» буде сформовано проводки щодо ВД (буде використано курс НБУ на дату отримання оплати).

img 7

 

Сподіваємося, ця стаття допоможе вам розібратися з відображенням експортних операцій в «1С:Бухгалтерії 8». А в наступному номері видання ми розглянемо оформлення авансів на відрядження за кордон. Чекаємо ваших листів на адресу

bk@id.factor.ua.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі