Теми статей
Обрати теми

Допомога по вагітності та пологах: нарахування та виплата

Редакція БК
Відповідь на запитання

Допомога по вагітності та пологах: нарахування та виплата

 

Підкажіть, будь ласка, як в «1С:Бухгалтерії 8» правильно нарахувати та виплатити допомогу по вагітності та пологах?

Проніна С., м. Джанкой

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Допомога по вагітності та пологах (так звані декретні) виплачується повністю за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Підставою для виплати допомоги є листок непрацездатності.

Для розрахунку сум допомоги по вагітності та пологах використовується показник середньої заробітної плати. Визначається він за правилами, установленими Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. Проте, на відміну від «звичайного» листка непрацездатності, розмір декретних не залежить від страхового стажу та виплачується в розмірі 100 % середнього заробітку згідно зі ст. 39 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240. На жаль, середню заробітну плату у програмі автоматично розрахувати не вийде.

Суми декретних не підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб (п.п. 4.3.1 ст. 4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV). Відповідно на них не нараховуються та з них не утримуються пенсійні та страхові внески.

Оскільки декретні повністю фінансуються Фондом, у податковому обліку підприємства вони не відображаються. У бухгалтерському обліку нарахування та виплата декретних відображаються такими проводками: нарахування допомоги — Дт 652 — Кт 661; виплата — Дт 661 — Кт 301.

Щоб нарахування декретних у програмі відображалися коректно, у довіднику «

Способы отражения зарплаты в регламентированном учете» створимо новий запис «Декретные выплаты» (рис. 1). У графі «Счет Дт» вкажемо субрахунок 652 та другий субконто «Пособие по беременности и родам» із групи «Отчет в ФСС на случай временной потери трудоспособности» довідника «Статьи налоговых деклараций». У графі «Счет Кт» виберемо рахунок 661.

img 1

Після цього перейдемо до плану нарахувань «Начисление организации» та створимо запис «Декретные». Заповнимо параметри, як показано на рис. 1. Закладку «База для расчетов» не заповнюємо. У результаті, якщо при проведенні документа «Начисление зарплаты работникам организаций» ми вкажемо для однієї з працівниць такий вид нарахування (рис. 2), його суму потрібно буде зазначити вручну, і жодні утримання з цієї суми не здійснюватимуться. Так, згідно з рис. 2 працівниці Васильєвій О. А. нараховано заробітну плату за відпрацьовані дні та декретні виплати, а в розрахунку внесків на ФОП, утримань до фондів та оподаткованого доходу бере участь лише сума нарахованої заробітної плати.

img 2

У формі Ф4-ФСС з ТВП таблицю IV «Витрати за рахунок страхових внесків» буде заповнено так, як показано на рис. 3.

img 3

 

Сподіваюся, ви отримали вичерпну відповідь, а якщо виникнуть запитання, пишіть за адресою

bk@id.factor.ua . Успіхів!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі