Теми статей
Обрати теми

Ваш мобільний склад інформації

Редакція БК
Стаття

Ваш мобільний склад інформації

 

img 1

Резервне копіювання даних для бухгалтера — питання принципове. І справа тут не лише у великому обсязі інформації, а й у її цінності. Втратити дані напередодні здавання звіту — це не дрібниця, а реальна проблема. Проблема, яка забере чимало нервів, сил та дорогоцінного часу. На жаль, передумови для втрати даних є завжди. Це й поломка комп’ютера, і підступний вірус, що вразив локальну мережу. Варіантів вистачає. От і виходить, що використання спеціальних пристроїв для резервного копіювання у практиці бухгалтера є не просто актуальним, а життєво необхідним! Пристроїв таких чимало. Безумовним лідером серед них є, звісно ж, флеш-накопичувачі (або просто флешки). Пристрої самі по собі непогані, але з точки зору бухгалтера є в них певні недоліки. І насамперед це обмежений обсяг інформації, що зберігається. Тому, якщо ваша база проводок досить велика, а обсяг документації зростає, як снігова грудка, має сенс задуматися про альтернативний варіант. А саме про придбання зовнішнього жорсткого диска. Як вибрати такий пристрій, у чому його переваги, розглянемо в цій статті.

Вікторія УФІМЦЕВА, канд. техн. наук, доц. каф. прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Почнемо з визначень. Зовнішній жорсткий диск (ЗЖД) — це звичайний вінчестер, який уставлено в невелику коробку (так званий контейнер). У цьому контейнері знаходиться спеціальна плата (контролер), що дозволяє включити жорсткий диск у звичайний роз'єм USB. Тобто зовнішній диск підключається до комп'ютера як звичайна флешка. Відмінність тільки в тому, що флешку ви вставляєте в роз'єм USB безпосередньо, а диск підключаєте через спеціальний шнур.

Зовнішні диски бувають двох типів: стаціонарні (3,5 дюйма) і портативні (2,5 дюйма, іноді 1,8 дюйма). Сьогодні ми зупинимося саме на портативних зовнішніх дисках, і ось чому. Бухгалтеру важливо не лише зберегти дані, а й переносити їх. Мобільність у цьому випадку — важливий фактор, і з ним слід рахуватися. Портативні зовнішні диски в цьому сенсі — майже ідеальні пристрої. Маючи високу надійність, великий обсяг для зберігання даних, вони цілком помістяться в невеликій сумочці і навіть у кишені ділового костюма. Щодо стаціонарних зовнішніх дисків, то в них своя сфера застосування. Це, швидше за все, зручний сервер для зберігання інформації, мобільність цього виду пристроїв обмежено.

Основою портативного зовнішнього диска є звичайний вінчестер, який використовують у ноутбуках. Це дає чимало переваг. По-перше, розмір і вага. Стандартна величина пластин «ноутбукового» вінчестера становить 2,5 дюйма (у діаметрі). Сам пристрій, звісно, дещо більший, але це непринципово. Щодо ваги, то вона різна і зазвичай становить 200 — 250 г. Диск від ноутбука споживає мало енергії. Тому для його роботи не потрібний окремий блок живлення. Більшість портативних дисків здатна брати енергію прямо від роз'єму USB комп'ютера чи ноутбука. Але важливо й інше… Розробники електроніки для ноутбуків приділили особливу увагу питанню їх захищеності від механічних дій. Жорсткий диск від ноутбука стійкіший до вібрації, трясіння. Його можна носити з собою, не боячись втратити дані, випадково спіткнувшись на дорозі або впустивши сумку. Безумовно, є в портативних дисків і недоліки. Головні з них — обмежений обсяг пам'яті (поки що він не перевищує 640 Гб) та невисока продуктивність. Хоча на практиці ці обмеження зовсім не принципові.

Серед основних гравців на ринку зовнішніх жорстких дисків можна назвати такі відомі компанії, як: Seagate, Samsung, Western Digital (WD), Toshiba та Fujitsu. Ці фірми мають власні виробництва жорстких дисків, що дозволяє випускати зовнішні пристрої «під ключ». Тобто і корпус, і сам вінчестер виробляються однією компанією. На ринку також присутні й фірми — виробники контейнерів для жорстких дисків. Приклади таких фірм — Plextor, Transcend, Rover РС, Teac, LaCie та ZIV. При цьому не факт, що продукція згаданих фірм чимось поступається зовнішнім дискам від визнаних лідерів цього ринку. Жорстка конкуренція на ринку зовнішніх пристроїв, боротьба за кінцевого покупця роблять свою справу. І пристрій з невисокою вартістю цілком може мати відмінні характеристики, привабливий дизайн, високу надійність. Що для нас з вами, погодьтеся, важливо.

Отже, у чому (крім обсягу) реальна перевага зовнішніх дисків порівняно зі звичними флешками або CD/DVD-дисками? Насамперед це швидкість читання/записування, обсяг, надійність та низька вартість зберігання даних. Почнемо з оптичних пристроїв, тобто з CD та DVD. На перший погляд, це найдешевший спосіб зберігання даних. Але тільки на перший погляд. Вартість заготовок (так званих болванок) для запису, звісно, невисока. Однак і ємність їх за нинішніми мірками мала, тому при зберіганні та частому оновленні копій витрати на нові заготовки будуть вельми відчутними. Крім того, у DVD порівняно низька швидкість обміну даними та й надійність цих носіїв залишає бажати кращого. Кілька подряпин на поверхні диска — і з даними можна попрощатися.

Флеш-накопичувачі в цьому сенсі набагато надійніші, і користуватися ними зручніше. Однак на сьогодні їх ємність обмежена 64 Гб. Швидкість обміну в цих пристроїв невелика, а вартість великої флешки порівнянна з половиною ціни скромного нетбука. Щоправда, останнім часом усе частіше говорять про появу моделей великої ємності. Але якщо швидкість їх роботи істотно не збільшиться, особливого сенсу в придбанні таких пристроїв я не бачу. Тут є один нюанс. Заявлена швидкість роботи в сучасних флеш-накопичувачів досить велика (до 25 Мб/с при читанні та до 18 Мб/с при записуванні інформації). Але це всього лише заявлена швидкість. При копіюванні великої кількості дрібних файлів (наприклад, бази даних програми «1С:Бухгалтерія») реальна швидкість роботи флешки падає в рази. Тому зовнішній диск, навіть з мінімальною заявленою швидкістю в 50 Мб/с, випереджає флешку за цим параметром. У плані надійності роботи флеш-накопичувачі теж не на висоті. Навіть з пошкодженого жорсткого диска можна спробувати витягти частину даних. І в багатьох випадках це буде можливо. Із флешкою це набагато складніше. До того ж більшість флеш-накопичувачів схильні «вмирати» відразу, з повною втратою даних. Якщо з надійністю та швидкістю все зрозуміло, давайте подивимося на бухгалтерський аспект цього питання. Ітиметься про витрати та про вартість зберігання даних. Звернемося до табл. 1, в якій зібрано усереднені відомості щодо обсягу даних, які зберігаються, вартості обладнання та умовної ціни в перерахунку на 1 Гб заявленого обсягу. В окремій колонці показано приріст, тобто зміна вартості пристрою щодо базової (молодшої) моделі. Картина, на мій погляд, вельми цікава. Навіть у наймалоємнішого зовнішнього диска вартість 1 Гб становить близько 2,88 грн. (480 : 160 = 2,88), тоді як для флеш-накопичувача цей показник починається з 27,5 грн. за 1 Гб. Зі збільшенням обсягу флешки вартість гігабайта знижується до 17,5 грн., але це все одно майже у 8 разів більше, ніж у жорсткого диска.

 

Таблиця 1. Ціна пристрою і вартість у перерахунку на 1 Гб

Тип носія

Обсяг, Гб

Середня вартість пристрою

Приріст

Ціна за 1 Гб

Зовнішній диск

160

460

2,88

Зовнішній диск

250

514

54

2,06

Зовнішній диск

320

590

130

1,84

Зовнішній диск

500

765

305

1,53

Зовнішній диск

640

905

445

1,41

Флеш-накопичувач

2

55

27,50

Флеш-накопичувач

4

80

25

20,00

Флеш-накопичувач

8

145

90

18,13

Флеш-накопичувач

16

240

185

15,00

Флеш-накопичувач

32

530

475

16,56

Флеш-накопичувач

64

1120

1065

17,50

 

Цей факт виразно показано на графіку, який наведено на рис. 1. Вочевидь, саме ця тенденція і є причиною швидкого зростання популярності зовнішніх дисків за останні роки. Але це ще не все. Зверніть увагу на колонку «Приріст». Реальна вартість пристрою збільшується зі зростанням обсягу не пропорційно. Наприклад, диск обсягом 250 Гб більше диска обсягом 160 Гб у 1,56 раза, тоді як вартість такого пристрою відрізняється всього на 54 грн., тобто приблизно на 7 %. Диск обсягом 320 Гб більше попередньої моделі в 1,28 раза. А збільшення вартості такого виробу становитиме 14,7 %. витрати на придбання. Ще помітніший стрибок у ціні починається при переході від обсягу 320 Гб до 500 Гб. Виходячи з таких розрахунків можна визначитися з вибором зовнішнього диска. Обсяг у 250 — 320 Гб буде, імовірно, розумним компромісом між ціною та характеристиками пристрою.

img 2

До речі, ще один цікавий момент. У табл. 2 розраховано витрати на флеш-накопичувачі, які потрібно було б придбати, щоб забезпечити обсяг даних, що зберігаються на одному зовнішньому диску. І ось що вийшло. Щоб отримати ємність у 160 Гб, потрібно купити один жорсткий диск приблизно за 460 грн. або 80 флеш-накопичувачів обсягом 2 Гб на загальну суму близько 4400 грн. При використанні флешок обсягом 32 Гб витрати складуть приблизно 2650 грн., тобто в 5,7 раза більше, ніж ціна зовнішнього диска. Отже, низька вартість флеш-накопичувачів — штука вельми умовна. Дані говорять самі за себе.

 

Таблиця 2. Ціна пристрою і вартість у перерахунку на флешки

Тип носія

Обсяг, Гб

Середня ціна

USB-2 Гб

USB-4 Гб

USB-8 Гб

USB-16 Гб

USB-32 Гб

USB-64 Гб

HDD

160

460

4400

3200

2900

2400

2650

2800

HDD

250

514

6875

5000

4531

3750

4141

4375

HDD

320

590

8800

6400

5800

4800

5300

5600

HDD

500

765

13750

10000

9063

7500

8281

8750

HDD

640

905

17600

12800

11600

9600

10600

11200

 

Із приводу безперечних переваг жорстких дисків у плані вартості 1 Гб все зрозуміло. Давайте подивимося на параметри конкретних моделей. Отже, на що слід звернути увагу при виборі зовнішнього диска:

1) розмір та ємність. Як би там не було, а мобільність цих пристроїв — важливий показник. Іноді зайві кілька міліметрів здатні отруїти всю радість нового придбання. Обов’язково перевірте, щоб вибрана модель зручно лягала у вашу сумку;

2) зовнішній і внутрішній інтерфейси та швидкість передачі даних. Добре, якщо всередині контейнера стоїть диск із сучасним інтерфейсом SATA. Принаймні це означає, що вибраний пристрій укомплектовано сучасним диском. Щодо швидкості передачі даних, то постарайтеся перевірити її при купівлі на реальній роботі. Підключіть диск до будь-якого комп’ютера прямо в салоні, спробуйте копіювати великі файли. Випробуйте, як поводиться пристрій при роботі з маленькими файлами. І лише після цього приймайте зважене рішення;

3) наявність додаткових функцій (наприклад, автоматичне резервне копіювання). Такою можливістю портативні диски володіють рідко, до того ж це дуже дорогі моделі;

4) дизайн пристрою (матеріал корпусу, колір). Параметр важливий, хоча й не визначальний. Добре, якщо контейнер диска металевий (часто зустрічаються контейнери з алюмінію), це сприяє кращому охолодженню жорсткого диска. Але важливіше навіть не це, а якість складання в цілому. Переконайтеся, що диск надійно закріплено в контейнері, що всередині контейнера нічого не теліпається, на корпусі немає зазорів, куди може потрапити пил тощо. Якість складання — найважливіший фактор при виборі конкретного пристрою. І лише після цього вибирайте колір. Тепер подивимося на окремі параметри зовнішніх дисків докладніше.

 

Розмір та ємність пристрою

img 3Переважна більшість 2,5-дюймових зовнішніх дисків оснащено вінчестером зі швидкістю обертання шпинделя 5400 обертів за хвилину. Це невисокий показник порівняно зі швидкістю обертання дисків у настільному ПК. З іншого боку, обмежена швидкість знижує споживання енергії. А це важливо при підключенні зовнішнього диска, наприклад, до ноутбука, адже енергію для своєї роботи зовнішній диск бере від порту USB. У цьому випадку — від ноутбука. img 4

Щоб компенсувати невисоку швидкість обертання диска, у ньому встановлено внутрішню пам'ять (так званий кеш). У процесі роботи сторінки даних, які часто використовуються, зберігаються в кеші, за рахунок цього зростає загальна продуктивність пристрою. Розмір кеша будь-якого сучасного диска досить великий, зазвичай він становить 8 Мб чи більше. Та все ж простежте, щоб запропонований вам пристрій було оснащено внутрішньою пам'яттю хоча б на 2 Мб.

Важливо! Чим більше швидкість обертання шпинделя та обсяг буфера пам’яті, тим вище продуктивність диска.

img 5Подивимося на конкретні моделі, які є досить популярними на ринку зовнішніх пристроїв. Наприклад, модель LG XD5 (рис. 2) — зовнішній диск, підключається до комп’ютера за стандартом USB 2.0. Товщина пристрою всього 14,2 мм. Первісно диск було спроектовано для роботи з нетбуками X120, звідси і його дизайн — на торці пристрою розташована смужка LED-індикатора з написом «My netbook friend». Вона загорається при підключенні диска до комп’ютера. У продажу доступні пристрої ємністю 250, 320, 500 та 620 Гб вартістю від 560 грн. за 250-гігабайтний диск до 800 грн. за диск ємністю 500 Гб.

Як приклад більш «просунутого» зовнішнього диска можна навести модель Toshiba Canvio (рис. 3). У ній передбачено функцію резервного копіювання даних. Сам диск пропонується в чотирьох варіантах — ємністю від 500 Гб за 950 грн. до 1 Тб за 1600 грн.

img 6Цікаву новинку запропонувала своїм прихильникам компанія LaCie. Наприкінці квітня вона анонсувала новий 2,5-дюймовий зовнішній диск STORY (рис. 4) ємністю 500 Гб та швидкістю обертання шпинделя 7200 обертів за хвилину. Завдяки захищеному корпусу STORY може витримувати падіння з висоти до 2,2 метра. Але головна фішка новинки — це перехід на стандарт USB 3.0, завдяки чому модель здатна передавати файли зі швидкістю до 110 Мб за секунду. У продажу модель STORY очікується вже цього місяця, орієнтовна ціна пристрою — 1200 грн.

Якщо розмір диска для вас особливо важливий, можна звернути увагу на модель Samsung S1 Mini (рис. 5). Вона важить усього 91 г та за розмірами порівнянна із кредитною карткою. Є модифікації обсягом 120 і 160 Гб, коштують вони близько 900 грн. S1 Mini вміє робити автоматичне резервне копіювання (у тому числі за розкладом) та шифрувати дані для їх конфіденційності. Додатково накопичувач оснащений індикатором ємності, де видно інформацію про доступну, використовувану та зарезервовану пам’ять.

 

 

Інтерфейси зовнішніх дисків

img 7Найпоширеніший інтерфейс зовнішнього диска для підключення до комп'ютера — це USB 2.0. Він є практично в будь-якого комп'ютера. Єдиний недолік такого підключення — порівняно невисока швидкість передачі даних. З розглянутих моделей цей спосіб підключення мають портативний диск LG XD5 (рис. 2) та мініатюрний S1 Mini (рис. 5).

Альтернативою інтерфейсу USB 2.0 є швидший стандарт FireWire. Не факт, що такий інтерфейс є на вашому комп'ютері. Тому, перш ніж вибрати диск із таким інтерфейсом, перевірте, чи оснащений ваш ПК інтерфейсом FireWire. Якщо оснащений, то має сенс зупинити вибір на зовнішньому диску саме з таким інтерфейсом. Адже швидкість передачі даних у нього буде близько 50 Мб/с (при теоретичному порозі до 100 Мб/с). У цьому плані інтерфейс FireWire явно краще, хоча ви й втрачаєте перевагу універсальності.

img 8Деякі виробники вирішили проблеми інтерфейсу просто — випустили моделі з декількома способами підключення. Так, нова лінійка зовнішніх портативних вінчестерів My Passport Studio компанії Western Digital (рис. 6) обсягом 320, 500 і 640 Гб підтримує варіанти і USB 2.0, і стандарт FireWire 800. Головною особливістю цих накопичувачів є екран з низьким енергоспоживанням, який зроблено за технологією E-Ink (вона активно використовується в електронних книгах). Цей екран дозволяє прочитати інформацію навіть при вимкненому накопичувачі. Купити зовнішні вінчестери My Passport Studio можна за ціною від 1200 грн. до 1600 грн. (залежно від конфігурації).

Та все ж для більшості користувачів інтерфейс FireWire не так актуальний, як нові моделі зі стандартом USB 3.0. Заявлений поріг швидкості в цьому інтерфейсі досягає 90 Мб/с. При цьому залишається висока сумісність з іншими пристроями, яка характерна для «класичного» USB. А для зовнішнього диска фактор універсальності є одним із головних. Серед моделей з підтримкою стандарту USB 3.0 можна вказати розглянутий нами диск LaCie STORY (рис. 4).

Важливо! Інтерфейси USB та FireWire мають різні роз’єми, тому обов’язково подивіться, який із них є на вашому комп’ютері та вибирайте зовнішній жорсткий диск із цим типом підключення.

Усередині контейнера жорсткий диск з’єднується з контролером за так званим внутрішнім інтерфейсом. Зазвичай це стандарт SATA/150, але вже з’являються моделі з новим інтерфейсом SATA II (його ще називають SATA 2.0 або SATA/300) із пропускною спроможністю до 3 Гбіт/с. Прикладом може бути модельний ряд Seagate Momentus (рис. 7) ємністю 640, 500, 320, 250 і 160 Гб зі швидкістю обертання шпинделя 7200 та 5400 об/хв. та кеш-пам’яттю обсягом 8 або 16 Мб. Зовсім нещодавно в цій лінійці з’явилася ще одна модель Seagate Momentus XT із вбудованим модулем флеш-пам’яті. Із точки зору користувача тип внутрішнього інтерфейсу великого значення не має. Але за інших рівних умов перевагу краще віддавати сучасному жорсткому диску.

 

Додаткові функції

Зовнішні жорсткі диски є здебільшого стаціонарними, можуть бути обладнані деякими «доповненнями». Наприклад, на корпусі HDD може бути зручна для бухгалтера кнопка резервного копіювання даних. Деякі моделі обладнані кнопкою апаратного вмикання/вимикання. Диск LG XF2, рідний «брат» моделі LG XD5 (рис. 2), може відтворювати Full HD відео. Іноді в зовнішні диски вбудовано пристрій для читання карт пам'яті або дисплей, як у WD My Passport Studio (рис. 6). Зустрічаються навіть моделі з такою фішкою, як вбудована клавіатура для введення коду доступу до зовнішнього диска. Звісно, будь-яка додаткова функція підвищує вартість пристрою. Тому у кожному конкретному випадку потрібно вибирати оптимальне співвідношення ціна/функціональні можливості.

Варто зауважити, що практично всі виробники зовнішніх дисків комплектують свої вироби спеціальним програмним забезпеченням (ПЗ), яке дозволяє полегшити вашу роботу з даними. Таке ПЗ допоможе архівувати, шифрувати дані, створювати розділи жорсткого диска, захищати їх паролем тощо.

 

Дизайн

З вибором дизайну може впоратися навіть дуже далекий від техніки покупець. Тим більше, є на що поглянути. На ринку зовнішніх накопичувачів представлені моделі у пластиковому, металізованому, прогумованому корпусі, з різними варіантами кольору та форми. Особливо дизайнери ухитряються при розробці портативних моделей форм-фактора 2,5 дюйма, що нами розглядаються. Такі пристрої часто виглядають не як технічне обладнання, а як коштовний аксесуар. Отже, вибір за вами!

 

Докладнішу інформацію про моделі зовнішніх жорстких дисків можна знайти на сайтах виробників: Samsung (

http://www.samsung.com), LG (http://www.lg.com), Fujitsu (www.fujitsu.com), Toshiba (www.toshiba-europe.co ) тощо. А запитання до редакції надсилайте за адресою bk@id.factor.ua.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі