Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Закон про держпідтримку літакобудівної
 промисловості набрав чинності

Законом України від 20.01.2010 р. № 1814-IV з метою державної підтримки літакобудівної промисловості в Україні внесено змін до деяких законів України.

Так, змінами в Законі України «Про плату за землю» до 1 січня 2016 року суб’єктів літакобудування звільняють від сплати земельного податку за земельні ділянки, що безпосередньо використовуються для цілей виробництва кінцевої продукції, а змінами в Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств» запроваджуються три різновиди амортизації — звичайна, бонусна та прискорена, а також дається визначення кожній з них та регламентуються підстави і правила для їх застосування. Норми, якими вносяться зміни до цих законів, застосовуються починаючи з податкового періоду, на який припадає день опублікування цього Закону, тобто з 1 січня 2010 року.

Таким чином, ті платники податку, на яких поширюються зазначені нововведення, зможуть урахувати їх у Податковому розрахунку земельного податку на 2010 рік шляхом уточнення податкових зобов’язань з цього податку за весь рік у цілому та в декларації з податку на прибуток підприємства починаючи зі звітності за I квартал поточного року.

Водночас слід зауважити, що цим Законом також уносяться зміни до законів України «Про Єдиний митний тариф» і «Про податок на додану вартість», якими суб’єктів літакобудування до 1 січня 2016 року звільняють від сплати мита і ПДВ відповідно. Згідно з п. 1 розд. II «Прикінцеві положення» цього Закону ці норми застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, на який припадає день опублікування цього Закону (11 лютого 2010 року), тобто з 1 березня 2010 року.

Проблематичнішим виглядає питання про початок застосування зміненого Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» щодо чергового збільшення строку розрахунків у ЗЕД з 90 до 180 календарних днів, оскільки в контексті цього Закону поняття «податковий період» не має сенсу. На наш погляд, ця норма набирає чинності з 11 лютого 2010 року, але остаточну впевненість у цьому можуть дати лише відповідні роз’яснення Нацбанку і ДПАУ.

(Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки літакобудівної промисловості в Україні» від 20.01.2010 р. № 1814-IV)

 

Затверджено нову форму Розрахунку хмелезбору
 та Порядок його заповнення

ДПАУ затвердила форму Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та Порядок заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

Оскільки наказ № 671 набирає чинності лише 30.02.2010 р., то вперше нові бланки Розрахунку знадобляться платникам збору при складанні звіту в березні за лютий 2010 року.

(Наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форми Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та Порядку заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» від 01.12.2009 р. № 671)

 

ДПАУ вносить зміни до своїх
 нормативно-правових актів

Державна податкова адміністрація України внесла зміни косметичного характеру до деяких нормативно-правових актів цього відомства, що регламентують застосування РРО.

Зокрема, у Порядку реєстрації, опломбування і застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), Положенні про форму та зміст розрахункових документів, Порядку реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок, Порядку подання звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), затверджених наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 р. № 614, слова «суб'єкти підприємницької діяльності» замінено словами «суб'єкт господарювання», а також абревіатуру «СПД» у тексті замінено абревіатурою «СГ».

Наказ набирає чинності 30 лютого 2010 року.

(Наказ ДПАУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів ДПА України» від 21.01.2010 р. № 28)

 

Доповнено перелік документів, подання яких
 звільняє від оподаткування на митниці

ДПАУ внесла зміни до Узагальнюючого податкового роз'яснення про порядок подання документів, що підтверджують право громадян на звільнення від оподаткування при митному оформленні товарів, що ввозяться на митну територію України, затвердженого наказом Держмитслужби України від 25.11.2008 р. № 1302.

Так, перелік документів, що звільняють від оподаткування при митному оформленні, доповнено документами, необхідними при:

— ввезенні предметів, що ввозяться (пересилаються) при переселенні громадян на постійне місце проживання в Україну, у тому числі й механічних транспортних засобів;

— ввезенні товарів, призначених для особистого користування, що ввозяться на митну територію України посадовими особами представництв іноземних держав, а також членами їх сімей, які проживають разом з ними, за умови, що вони не є громадянами України та не проживають в Україні постійно;

— ввезенні предметів, призначених для початкового облаштування, що ввозяться посадовими особами представництв іноземних держав в Україні, а також членами їх сімей, які проживають разом з ними, за умови, що вони не є громадянами України та не проживають в Україні постійно, на митну територію України у строк до 6 перших місяців їх роботи.

Наказ ДМСУ від 08.02.2010 р. № 86 набрав чинності з 8 лютого 2010 року.

(Наказ Державної митної служби України «Про надання податкових та інших роз’яснень» від 08.02.2010 р. № 86)

 

Змінено Методичні рекомендації щодо перевірки
 порівнянності показників фінансової звітності

Мінфін уніс зміни до Методичних рекомендацій щодо перевірки порівнянності показників фінансової звітності, затверджених наказом Мінфіну від 22.12.2008 р. № 1524.

Зокрема, вилучено порівняння № 34 і № 35, згідно з якими порівнювалися окремі рядки форми № 3 «Звіт про рух грошових коштів» з рядками форми № 2 «Звіт про фінансові результати».

Наказ набрав чинності з 17 лютого 2010 року.

(Наказ Мінфіну України від 15.02.2010 р. № 72 «Про внесення змін до Методичних рекомендацій щодо перевірки порівнянності показників фінансової звітності»)

 

Зміни в Порядку надання допомоги по безробіттю

Наказом Мінпраці України від 23.12.2009 р. № 469 унесено зміни до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20.11.2000 р. № 307.

Наказ № 469 має на меті приведення зазначеного Порядку у відповідність до чинного законодавства України. Так, у Порядку з переліку умов скорочення тривалості виплат допомоги по безробіттю до 90 календарних днів виключено звільнення з останнього місця роботи шляхом розірвання трудового договору в разі направлення працівника за постановою суду до лікувально-трудового профілакторію, а замість цього додано неповідомлення про перетин державного кордону в період, визначений працівником центру зайнятості для самостійного пошуку роботи.

Також відтепер виплата допомоги по безробіттю припиняється в разі відмови безробітного від двох пропозицій відповідної роботи або від двох пропозицій проходження професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості — з дня відмови від другої пропозиції, а в разі відмови від роботи вже після проходження підготовки, перепідготовки чи підвищення кваліфікації — з дня відмови від роботи.

Наказ набрав чинності з 22 лютого 2010 року.

(Наказ Мінпраці України «Про внесення змін до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності» від 23.12.2009 р. № 469)

 

З’явився Довідник пільг № 52

ДПАУ затвердила Довідник № 52 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов'язкових платежів станом на 01.01.2010 р. Цим Довідником слід керуватися при заповненні звіту за формою № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності».

(

Лист ДПАУ «Довідник № 52 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів станом на 01.01.2010» від 01.02.2010 р.)

 

Спецводозбір у 2010 році — без індексації,
 але з коефіцієнтом 1,439

В умовах відсутності закону про держбюджет на поточний рік ДПАУ продовжує роз'яснювати платникам особливості справляння в цьому році окремих ресурсних податків, зборів та платежів.

Так, у листі від 11.02.2010 р. № 2689/7/15-0817, присвяченому адмініструванню збору за спеціальне водокористування, зазначається, що порядок обчислення і сплати цього збору у 2010 році залишається незмінним. У розумінні ДПАУ це означає: до внесення змін до відповідних законодавчих актів, що встановлюють нормативи зазначеного збору, при обчисленні податкових зобов’язань з нього в поточному році слід використовувати нормативи згідно з додатком 2 до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 03.06.2008 р. № 309-VI (далі — Закон № 309) із застосуванням коефіцієнта 1,439.

Такий підхід головного податкового відомства до обчислення спецводозбору дозволяє говорити, що індексація його нормативів, порядок проведення якої затверджено постановою Кабміну від 06.11.2003 р. № 1735, у цьому році, як, утім, і в попередньому, не здійснюється. За наявною інформацією з ДПАУ, збільшення нормативів на коефіцієнт 1,439 там розцінюють як проведення такої індексації у 2009 році, при цьому на 2010 рік слід очікувати встановлення до базових нормативів із Закону № 309 ще одного підвищуючого коефіцієнта, що враховуватиме торішню інфляцію.

(Лист ДПАУ «Про особливості адміністрування збору за спеціальне водокористування у 2010 році» від 11.02.2010 р. № 2689/7/15-0817)

 

ДПАУ нагадує про санкції за несвоєчасну сплату
 податку з власників транспортних засобів

ДПАУ роз'яснила питання застосування до фізичних осіб штрафних санкцій при порушенні строків сплати податку з власників транспортних засобів.

Отже, громадяни, які з будь-яких причин своєчасно не сплатили податок з власників транспортних засобів, притягуються податковим органом до сплати після перевірки, прийняття відповідного рішення-повідомлення та узгодження податкового зобов’язання. Після отримання громадянином податкового рішення-повідомлення про нарахування податку податкове зобов’язання має бути сплачене протягом десяти календарних днів з дня отримання такого рішення.

У разі затримки сплати узгодженої суми відповідно до п.п. 17.1.7 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III платник податку зобов’язаний сплатити штраф у таких розмірах:

— при затримці до 30 календарних днів — у розмірі 10 % погашеної суми;

— при затримці від 31 до 90 днів — 20 %;

— при затримці, яка перевищує 90 календарних днів, — 50 %.

Нарахування пені відбувається також відповідно до Закону № 2181-III.

Крім цього, у листі підкреслюється, що застосування до фізичних осіб адміністративних штрафів при порушенні строків сплати податку з власників транспортних засобів чинним законодавством не передбачено.

(Лист ДПАУ від 28.12.2009 р. «Щодо застосування до фізичних осіб штрафних санкцій у разі порушення строків сплати податку з власників транспортних засобів»)

 

Позиція ДПАУ щодо санкцій до фізичних осіб
 — СПД за неподання декларації про доходи

Державна податкова адміністрація України роз'яснила застосування штрафних (фінансових) санкцій за неподання (несвоєчасне подання) декларації про доходи фізичними особами — суб'єктами господарської діяльності.

Так, у листі підкреслюється, що за неподання декларації про доходи фізичними особами — підприємцями на загальній системі (які мають подавати таку декларацію щокварталу) до них не застосовуватиметься штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а застосовуватиметься тільки адмінштраф.

(Лист ДПАУ «Про надання інформації [щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій за неподання (несвоєчасне подання) декларації про доходи фізичними особами — суб’єктами господарської діяльності]» від 20.11.2009 р. № 14244/5/17-0416)

 

Чергові роз’яснення про дату застосування
мінсоцстандартів у 2009 році від Мін’юсту

Мін'юст надав роз'яснення стосовно дати, з якої мають застосовуватися прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата в розмірі, визначеному Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 06.11.2009 р. № 1715-VI (далі — Закон № 1715).

Так, посилаючись на ч. 3 ст. 10 Закону України «Про оплату праці», Мін'юст зазначає, що зміни розміру мінімальної заробітної плати іншими законами України та нормативно-правовими актами діють виключно після внесення змін до закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Водночас 6 листопада 2009 року Верховною Радою України прийнято Закон № 1715, яким унесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», якими з 1 листопада 2009 року встановлено нові розміри прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Отже, підсумовує Мін'юст, саме з 1 листопада 2009 року мають застосовуватися прожитковий мінімум на одну працездатну особу з розрахунку на місяць та мінімальна заробітна плата в новому розмірі, що для обох мінсоцстандартів становить 744 грн.

(Лист Міністерства юстиції України «Щодо застосування визначених Законом України від 6 листопада 2009 року № 1715-VI «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» від 26.01.2010 р. № 20407-0-33-09-21)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі