Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Змінено строки введення в дію нових
 розмірів ставок акцизного збору

Законом України від 11.02.2010 р. № 1883-VI унесено зміни до Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» від 07.05.96 р. № 178/96-ВР (далі — Закон № 178/96) щодо ставки акцизного збору на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (коди згідно з УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00).

Так, відповідно до змін продовжено дію ставки акцизного збору на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок з винограду (коди згідно з УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00), у розмірі 14 гривень за 1 л 100-процентного спирту до 1 січня 2011 року.

Також установлено, що ставка акцизного збору на зазначену групу підакцизних товарів складає:

з 1 січня 2011 року20 гривень за 1 л 100-процентного спирту (у попередній редакції — з 01.01.2010 р);

з 1 січня 2012 року27 гривень за 1 л 100-процентного спирту (у попередній редакції — з 01.01.2011 р.);

з 1 січня 2013 року застосовується ставка акцизного збору, визначена статтею 1 Закону № 178/96.

Крім того, Законом № 1883-VI установлено, що до 1 січня 2012 року виробник спиртного напою, одержаного шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (коди згідно з УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00), може застосовувати для маркування такого спиртного напою марки акцизного збору із зазначенням суми акцизного збору за ставкою, що була встановлена станом на 1 січня 2010 року згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування» від 25.12.2008 р. № 797-VI та діяла до дня набрання чинності Законом № 1883-VI.

У цьому випадку до 1 січня 2012 року такий спиртний напій вважається маркованим зазначеними марками відповідно до законодавства.

Також до 1 січня 2011 року до виробника або до продавця такого напою не застосовується фінансова або інша відповідальність, установлена законом за невідповідність між сумою акцизного збору, яка підлягає сплаті, та сумою, зазначеною на акцизній марці (тільки для такого спиртного напою), придбаній (оплаченій) до дня набрання чинності Законом № 1883-VI.

На момент підготовки номера Закон № 1883-VI не набрав чинності.

(Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» щодо ставки акцизного збору на спиртні дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду» від 11.02.2010 р. № 1883-VI)

 

Змінено Закон про дозвільну систему у сфері госпдіяльності

Законом України від 11.02.2010 р. № 1869-VI унесено зміни до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV (далі — Закон № 2806), якими, зокрема, статті 1, 2, 4, 6, 7 Закону № 2806 викладено у новій редакції.

Крім того, зазначений Закон доповнено новою статтею 41«Основні вимоги до порядку видачі документів дозвільного характеру або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання документів дозвільного характеру». Установлено, що основні вимоги до порядку видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання документів дозвільного характеру поширюються на всі документи дозвільного характеру, у тому числі на дозвільні (погоджувальні) процедури, якщо інше не встановлено законом.

Змінами надано визначення нових термінів, що використовуються у Законі № 2806, зокрема, «декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства»; «принцип організаційної єдності»; «дозвільна (погоджувальна) процедура»; «дозвільний центр».

Зазначено, що дія Закону № 2806 поширюється на дозвільні органи, державних адміністраторів, уповноважений орган та суб’єктів господарювання, які мають намір провадити або провадять господарську діяльність, та не поширюється на відносини у сфері ліцензування господарської діяльності (крім відносин щодо видачі документів дозвільного характеру, необхідних для отримання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності), державного експортного контролю, державного регулювання ринків фінансових послуг, охорони державної таємниці (провадження діяльності, пов’язаної з державною таємницею), захисту економічної конкуренції, а також на дозвільну систему, що поширюється на операції зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими матеріалами і речовинами, сильнодіючими отруйними речовинами, дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії.

Видача ветеринарних документів здійснюється відповідно до Закону № 2806 з урахуванням особливостей, визначених законами України «Про ветеринарну медицину» від 25.06.92 р. № 2498-XII і «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.97 р. № 771/97-ВР. Видача, анулювання та поновлення сертифікатів суб’єкта оціночної діяльності здійснюються відповідно до Закону № 2806 з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III.

Установлено, що перелік певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, які можуть здійснюватися на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства, установлюється Кабінетом Міністрів України за поданням відповідного дозвільного органу, погодженим з уповноваженим органом.

При цьому в разі надання на підставі договору оренди чи інших договорів у тимчасове користування приміщень та обладнання за умови збереження виду діяльності та стану цих приміщень і обладнання від орендаря або іншого користувача не вимагається отримання документа дозвільного характеру на їх використання (експлуатацію), крім потенційно небезпечних об’єктів та в разі експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Змінами визначено підстави для відмови у видачі документа дозвільного характеру, його анулювання, переоформлення та видачі дубліката.

Строк видачі документів дозвільного характеру має становити 10 робочих днів, якщо інше не встановлено законом. У разі якщо в установлений законом строк суб’єкту господарювання не видано або не направлено документ дозвільного характеру чи рішення про відмову у його видачі, то через 10 робочих днів з дня закінчення встановленого строку суб’єкт господарювання має право провадити певні дії щодо здійснення господарської діяльності. Копія заяви (опису прийнятих документів) з відміткою про дату їх прийняття є підтвердженням подання заяви та документів адміністратору або дозвільному органу.

Закон набуде чинності з 1 квітня 2010 року

.

(Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 11.02.2010 р. № 1869-VI)

 

Змінено Положення про вантажну митну декларацію

Кабмін уніс зміни до Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого урядовою постановою від 09.06.97 р. № 574 (далі — Положення № 574), та до урядової постанови «Про вдосконалення механізму бюджетного відшкодування податку на додану вартість за операціями з експорту продукції» від 01.03.2002 р. № 243 (далі — постанова № 243).

Основна мета прийнятих змін — удосконалити автоматизовану систему митного оформлення товарів з використанням електронної вантажної митної декларації (далі — ВМД) та інших електронних документів і електронних копій документів.

Так, у Положенні № 574 дано визначення терміна «автоматизована система митного оформлення» як підсистеми, що входить до складу Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби і забезпечує використання електронних документів та електронних копій документів на паперових носіях посадовими особами митного органу для здійснення митних процедур.

Уточнено, що ВМД подається митному органу на паперовому носії або як електронний документ (електронна ВМД).

Абзац 4 Положення № 574 викладено в новій редакції, відповідно до якої митний орган не приймає ВМД для оформлення

, якщо:

— декларація подана без повного комплекту документів, необхідних для здійснення митного контролю та оформлення;

— декларація подана з порушенням вимог Митного кодексу та Положення № 574; 

— наведений у декларації перелік відомостей не відповідає переліку відомостей, визначених Інструкцією про порядок заповнення вантажної митної декларації; 

— електронна ВМД не містить установлених законодавством обов’язкових реквізитів; 

— ВМД на паперовому носії заповнена з виправленнями, крім змін та доповнень, унесених до декларації у порядку, установленому Держмитслужбою.

У разі відмови у прийнятті електронної ВМД для оформлення інформація про відмову надсилається декларанту електронним повідомленням, засвідченим електронним цифровим підписом посадової особи митного органу.

Також викладено в новій редакції пункт 8 Положення № 574, згідно з якою факт виконання окремої митної процедури під час митного контролю та оформлення підтверджується в разі оформлення:

— ВМД на паперовому носії — шляхом унесення до декларації (та/або її електронної копії за допомогою автоматизованої системи митного оформлення) відповідної відмітки, засвідченої підписом (електронним цифровим підписом в електронній копії ВМД на паперовому носії) посадової особи митного органу, яка здійснила таку митну процедуру;

— електронної ВМД — шляхом унесення до декларації за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відповідної відмітки, засвідченої електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, яка здійснила таку митну процедуру.

ВМД на паперовому носії вважається оформленою за наявності на всіх її аркушах відбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

Електронна ВМД вважається оформленою за наявності внесеної до декларації за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення, засвідченої електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення. Інформація про оформлення електронної ВМД надсилається декларанту електронним повідомленням, засвідченим електронним цифровим підписом посадової особи митного органу.

Крім того, постанову № 243 доповнено новим пунктом, відповідно до якого в разі митного оформлення товарів, що вивозяться (пересилаються) за межі митної території України, за електронною ВМД замість оригіналу п’ятого основного аркуша (примірника декларанта) ВМД на паперовому носії використовується електронна ВМД.

За зверненням платника ПДВ, який здійснив операцію з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України, інформація про підтвердження факту здійснення такої операції вноситься за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відповідальною посадовою особою митного органу, що здійснював митне оформлення експорту товарів, до електронної ВМД та засвідчується електронним цифровим підписом такої посадової особи.

Зміни, унесені постановою КМУ від 02.03.2010 р. № 212 до Положення № 574 та постанови № 243, набудуть чинності

через 60 днів з дня офіційного опублікування.

На момент підготовки номера постанову № 212 не опубліковано.

(Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 9 червня 1997 р. № 574 та від 1 березня 2002 р. № 243» від 02.03.2010 р. № 212)

 

Змінено Порядок сплати збору з купівлі-продажу
 безготівкової іноземної валюти

Кабмін уніс зміни до Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування господарських операцій, затвердженого урядовою постановою від 03.11.98 р. № 1740, якими замість зазначеної раніше конкретної ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операції з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривні в розмірі 0,2 % передбачено справляння цього збору «у встановленому законом розмірі».

Зауважимо, що такою нормотворчістю Кабмін фактично потурає Пенсійному фонду та Нацбанку в їх прагненні застосовувати у 2010 році ставку збору із зазначених операцій

у розмірі 0,5 % замість раніше визначеного розміру 0,2 %.

На нашу думку, аргументація, наведена в листах ПФУ від 31.12.2009 р. № 24746/03-02 та НБУ від 06.01.2010 р. № 25-111/38-171, є досить спірною.

Постанова КМУ набрала чинності 9 березня 2010 року.

(Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій» від 03.02.2010 р. № 202)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі