Теми статей
Обрати теми

Таблиці на декілька сторінок

Редакція БК
Відповідь на запитання

Таблиці на декілька сторінок

 

Шановна редакціє! При роботі з програмою Word мені потрібно створювати великі таблиці. Зазвичай вони не поміщаються на одну сторінку. У результаті при переході на нову сторінку деякі рядки таблиці розриваються і текст дуже незручно читати. Підкажіть, як бути в такій ситуації? Наперед завдячую.

М. Прохоров, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Багато залежить від того, як організовано таблицю. Тому відповідь я побудую з двох частин: загальна рекомендація щодо організації таблиць та технічні деталі створення табличних документів.

Почнемо з найголовнішого. При створенні таблиць стежте, щоб усі логічно завершені елементи даних займали окремі рядки. Поясню це на прикладі таблиці, наведеної на рис. 1. Цей документ складено правильно. Кожна стаття оформлена в окремий рядок. У результаті висота рядків таблиці невелика, що спрощує компоновку сторінки. Друкуючи будь-яку таблицю, Word намагається розмістити максимально можливу кількість інформації на одній сторінці. Коли сторінка заповнена, Word розриває таблицю по межі рядка, який не помістився на сторінку, та переносить цей рядок разом із частиною документа, що залишилася, на наступну сторінку. Зрозуміло, що чим більше рядків у таблиці і чим менше висота кожного рядка, тим краще буде заповнено сторінку документа.

У недотриманні цієї умови і полягає поширена помилка користувачів Word при підготовці таблиць. Той самий документ на рис. 1 можна було б створити й у інший спосіб: усі статті об’єднати в одній комірці, а зсув текстів по вертикалі робити клавішею «

Enter». У цьому випадку кожна колонка таблиці буде однією коміркою. Її висота буде розміром з таблицю. Якщо ця висота перевищить розмір сторінки, нормально розділити такий документ на декілька сторінок Word уже не зможе. На сторінках залишатиметься надто багато незаповненого простору, у таблицях будуть неправильно показані лінії обрамлення тощо, та й редагувати таблицю, де весь матеріал зібрано в одну комірку, — суцільний жах. Будь-яке коригування, видалення або додавання даних вимагатимуть переформатування всієї таблиці! Звідси висновок.

img 1

Важливо! При створенні таблиць стежте, щоб кожний елемент даних займав окремий рядок, а висота рядків у документі була якомога меншою.

Але навіть якщо таблиця створена правильно, при друкуванні її на декількох сторінках можуть бути певні труднощі. Тут потрібно проконтролювати два моменти: як управляти розривом рядків і як продублювати заголовки. Почнемо з першого.

 

Як управляти перенесенням рядків

У програмі Word є параметр, який дозволяє або забороняє розривати рядки при перенесенні їх на нову сторінку. Цей параметр можна вказати для конкретного рядка або для таблиці в цілому. Для цього зробіть так:

1) виділіть рядок або всю таблицю;

2) клацніть по ній правою кнопкою миші. Із контекстного меню виберіть «

Свойства таблицы…». Те саме можна зробити через меню «Таблица → Свойства таблицы…». Відкриється вікно, як на рис. 2;

img 2

3) клацніть по закладці «Строка»;

4) зніміть прапорець з параметра «Разрешить перенос строк на следующую страницу». Тепер при переході на нову сторінку виділені рядки Word перенесе цілими.

 

Як продублювати заголовки таблиці

Якщо таблиця не поміщається на одну сторінку, Word автоматично розбиває її на частини в місцях розривів сторінок. Щоб текст таблиці залишався читабельним, прийнято повторювати заголовки (назви стовпців) на початку кожної сторінки. Це ще один спосіб поліпшити читабельність багатосторінкового табличного документа. Для створення заголовків зробіть так:

1) виділіть одну або декілька перших рядків на початку таблиці;

2) викличте меню «

Таблица → Заголовки». Виділені рядки повторюватимуться на кожній сторінці. У цього способу є одне обмеження.

Важливо! Як заголовки, що повторюються, можуть фігурувати тільки декілька рядків таблиці, починаючи з першої. Указати, наприклад, тільки другий рядок як заголовок не можна.

У вітчизняній практиці прийнято інший спосіб оформлення документів — використовувати як заголовки саме другий рядок таблиці, де записані номери колонок. Щоб реалізувати це у Word, потрібно розділити таблицю на дві частини: у першій частині залишити реальну шапку, а другу почати з рядка з номерами колонок. Зробивши між таблицями мінімальний проміжок, можна досягти того, що вони виглядатимуть як єдине ціле. Реалізувати цей прийом можна так:

1) додайте до таблиці другий рядок, запишіть у нього номери колонок;

2) поставте курсор у другий рядок таблиці;

3) викличте меню «

Таблица → Разбить таблицу». У результаті ви отримаєте дві таблиці та пустий рядок між ними;

4) виділіть цей рядок, установіть для нього шрифт розміром «

1 пт.». Це значення доведеться ввести з клавіатури, оскільки вибрати його зі списку не вдасться;

5) не знімаючи виділення, увійдіть до меню «

Формат → Абзац». На закладці «Отступы и интервалы» вкажіть значення міжрядкового інтервалу «0,1»;

6) поставте курсор на перший рядок другої таблиці (з номерами колонок);

7) викличте меню «

Таблица → Заголовки». Тепер при переході на нову сторінку друкуватимуться заголовки з номерами колонок.

От і все. Сподіваюся, що ці поради допоможуть нашим читачам упоратися з проблемою створення багатосторінкових таблиць у програмі Word.

 

Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на

bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru або форумі редакції www.bk.factor.ua/forum . Успішної роботи!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі