Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Парламент прийняв Закон
про Держбюджет-2010

27 квітня 2010 року прийнято в цілому проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» № 6000. Зазначений проект схвалено постановою КМУ «Про схвалення проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 23.04.2010 р. № 322 і того ж дня подано на розгляд до Верховної Ради України.

Після офіційного опублікування тексту документа ми докладно розповімо читачам про основні новації, запроваджені цим Законом, а поки що стисло поінформуємо про достовірно відомі на момент здавання номера в друк (29.04.2010) нововведення:

відшкодування ПДВ здійснюватиметься шляхом оформлення облігацій внутрішньої держпозики зі строком обігу п’ять років. Порядок випуску облігацій та нарахування на них процентів на умовах рівності платників податків буде визначено Кабміном. Бюджетне відшкодування ПДВ, що виник у 2010 році, здійснюватиметься шляхом продажу державних цінних паперів та/або об’єктів державного цінового регулювання, запропонованих Аграрним фондом. Порядок придбання цих цінних паперів та/або об’єктів державного цінового регулювання визначається Кабміном. Що стосується відшкодування ПДВ, який виник до 2010 року, то згідно зі ст. 25 Закону про Держбюджет таке відшкодування здійснюватиметься в разі, якщо суми податку, задекларовані до відшкодування до 1 травня 2010 року, підтверджено перевірками та не відшкодовано на дату набрання чинності цим Законом;

— установлено підвищення ставок земельного податку для земель населених пунктів, грошова оцінка яких не провадилася. Так, згідно зі ст. 62 Закону для таких земель застосовується ставка податку, передбачена ч. 2 ст. 7 Закону України «Про плату за землю», збільшена у 3,2 раза. Що ж стосується сільгоспугідь та земель населених пунктів, грошова оцінка яких провадилася та уточнювалася на 1 січня 2010 року, то до них застосовуються ставки, установлені ст. 6 і ч. 1 ст. 7 Закону України «Про плату за землю». Інакше кажучи, ставки податку для таких земель не підвищуються;

прожитковий мінімум та мінзарплату встановлено такі самі, як і в Законі України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» від 20.10.2009 р. № 1646-VI. Крім того, установлено мінімальну годинну заробітну плату;

— цікаву норму містить п. 7 Прикінцевих положень: уряд може приймати рішення щодо перегляду деяких розмірів виплат, визначених законодавством, а також іншими законодавчими актами, що передбачають додаткові витрати державного та місцевих бюджетів. Саме цим пунктом прямо встановлено, що чинні на сьогодні норми законодавчих актів застосовуються тільки в тому випадку, якщо вони не суперечать зазначеним рішенням Кабміну.

Закон підписано Президентом з 29.04.2010 р.

(Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 6000)

 

Збільшено в 5 разів суму збору за користування
 радіочастотним ресурсом України

Постановою КМУ внесено зміни до п. 11 додатка до урядової постанови «Про затвердження розміру щомісячного збору за користування радіочастотним ресурсом України» від 27.12.2008 р. № 1150, якими розмір

щомісячного збору за користування радіочастотним ресурсом України для стільникового радіозв'язку збільшено вп’ятеро — з 1580 до 7900 грн. на місяць.

Постанова набере чинності з дня офіційного опублікування.

(Постанова КМУ «Про внесення зміни до пункту 11 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. № 1150» від 23.04.2010 р. № 321)

 

Затверджено Узагальнююче податкове роз’яснення
з деяких питань обкладення акцизним збором

ДПАУ затвердила Узагальнююче податкове роз'яснення з деяких питань обкладення акцизним збором. У зазначеному документі ДПАУ роз'яснила такі питання:

1. Про застосування ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP (якою заборонено сплату акцизного збору з алкогольних напоїв шляхом взаємних заліків, зустрічних зобов'язань, векселями та в інших формах, що не передбачають сплату такого акцизного збору грошима) у частині сплати акцизного збору при зарахуванні зустрічних однорідних вимог при обміні алкогольних напоїв на виноматеріали.

2. Про порядок оформлення податкового векселя на отримання спирту для виробництва окремих алкогольних напоїв, якщо для їх виготовлення разом з основною сировиною — спиртом етиловим — використовується інша спиртовмісна продукція, що також містить спирт.

3. Про відображення експортних операцій у податковій звітності з акцизного збору за відсутності підтверджуючих документів на момент подання такої звітності, а також під час надходження документального підтвердження експорту в наступних звітних періодах.

4. Про порядок видачі довідок про сплату сум акцизного збору суб'єктам господарювання — виробникам виноробної продукції, сировиною для якої є виключно виноматеріали виноградні (сухі, кріплені).

5. Про продаж підакцизного товару іншому резиденту України — дипломатичному, консульському чи іншому представництву України за кордоном.

6. Про обкладення акцизним збором нафтопродуктів, виготовлених із давальницької сировини, увезеної на територію України.

7. Про зменшення сум акцизного збору за податковим векселем на суму акцизного збору з непоправного браку та фактично понесених витрат.

8. Про порядок відображення податкових зобов'язань у розрахунку акцизного збору виробниками алкогольних напоїв, які сплачують акцизний збір до придбання спирту.

9. Про виробництво автомобільних бензинів та дизельного палива, виготовлених шляхом змішування з відповідними присадками, та обкладення акцизним збором.

(Наказ ДПАУ «Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення щодо деяких питань з оподаткування акцизним збором» від 09.04.2010 р. № 2371)

 

Затверджено Узагальнююче податкове роз’яснення
 щодо обкладення транспортним податком

Наказом ДПАУ затверджено Узагальнююче податкове роз'яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII (далі — Податкове роз'яснення).

Зауважимо, що в зазначеному Податковому роз'ясненні ДПАУ практично повністю повторює положення свого оглядового листа-роз'яснення від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317 (далі — лист № 14316) про адміністрування податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, за винятком деяких питань.

Зокрема, у Податковому роз'ясненні висвітлено питання оподаткування транспортних засобів, оснащених устаткуванням, що уможливлює використання як моторного палива стисненого або скрапленого газу, альтернативних видів рідкого та газового палива, яке в листі № 14316 не розглядалося.

(Наказ ДПАУ «Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення» від 20.04.2010 р. № 268)

 

Форма засобу контролю для опломбування РРО,
 КОРО, журналів використання РРО
та РК є бланком суворого обліку

Міністерство фінансів України нагадало, що відповідно до наказу ДПАУ «Про внесення змін до форми засобу контролю» від 17.02.2010 р. № 88 (далі — наказ № 88) бланк форми засобу контролю підвищеного рівня захисту для опломбування реєстраторів розрахункових операцій, книг обліку розрахункових операцій, журналів використання реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок є документом суворого обліку (звітності).

Також Мінфін зауважив, що постановою КМУ «Про встановлення порядку виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку» від 19.04.93 р. № 283 (далі — постанова № 283) визначено загальну номенклатуру бланків цінних паперів, документів суворого обліку (звітності) та перелік окремих бланків, що мають виготовлятися як бланки документів суворої звітності. Інші бланки документів може бути віднесено до бланків документів суворого обліку (звітності) наказами центральних органів виконавчої влади тощо.

Ураховуючи викладене, Мінфін повідомляє, що бланк форми засобу контролю підвищеного рівня захисту для опломбування реєстраторів розрахункових операцій, книг обліку розрахункових операцій, журналів використання реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок є документом суворого обліку (звітності), а тому для віднесення зазначеного бланка до бланків документів суворої звітності достатньо наказу № 88 і не обов'язково вносити зміни до постанови № 283.

(Лист Міністерства фінансів України «Щодо номенклатури бланків цінних паперів, документів суворого обліку (звітності)» від 12.04.2010 р. № 31-32010-05-18/7914)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі