Теми статей
Обрати теми

Складський облік: внутрішнє переміщення ТМЦ

Редакція БК
Стаття

Складський облік: внутрішнє переміщення ТМЦ

 

У системі обліку на будь-якому підприємстві велике значення має внутрішньофірмовий складський облік ТМЦ. Цей розділ обліку в «1С:Бухгалтерії 7.7» повністю автоматизовано. Переміщення ТМЦ зі складу на склад або до роздрібного магазину, переоцінка, списання, відображення результатів інвентаризації та інші «внутрішні» операції з ТМЦ реєструються за допомогою документів, що входять до групи «Складские». Сьогодні ми розглянемо першу з цієї групи операцій — внутрішнє переміщення.

Сергій КАМЕНСЬКИЙ, консультант «Б & К»

 

Внутрішнє переміщення матеріальних цінностей — широко розповсюджена на будь-якому підприємстві операція. Товари переміщаються зі складу на склад або передаються до роздрібних торговельних точок. З одного цеху до іншого передаються обладнання і матеріали тощо. У зв’язку з поширеністю операцій зі зміни місця зберігання запасів і необоротних активів їх аналітичний облік в «1С:Бухгалтерії» реалізовано як за номенклатурою, так і за місцями їх зберігання.

 

ОБЛіК місЦЬ ЗБЕРіГАННЯ

Елементи довідника «Места хранения» можуть бути двох типів: матеріально відповідальна особа (МВО) і склад. Склади, у свою чергу, поділяються на оптові та роздрібні. У властивостях роздрібного складу можна проставити відмітку «Суммовой учет». Схематично таку структуру наведено на рис. 1.

 img 1

Як субконто виду «Места хранения» використовуються елементи однойменного довідника. Алгоритми проведення документів аналізують тип, вид і ознаку обліку в реквізитах вибраного субконто, а не те, до якої групи довідника субконто віднесене. Це дозволяє групувати довідник «Места хранения» будь-яким зручним способом і навіть переносити його елементи з групи в групу. Матеріально відповідальну особу, наприклад, можна перенести до групи «Розничные магазины», на роботі документів «1С:Бухгалтерії» це ніяк не позначиться. Проте тоді цей елемент довідника буде важче відшукати вручну і буде порушено групування даних у стандартних звітах.

 

ДОКУмЕНт «ПЕРЕмЕЩЕНИЕ»

Цей документ призначений для реєстрації:

— внутрішнього переміщення ТМЦ між складами;

— передачі товарів з оптового складу до роздрібного магазину;

— повернення товарів із роздрібного магазину на склад;

— передачі необоротних активів від однієї матеріально відповідальної особи до іншої.

Доступ до документа забезпечує журнал «

Складские». Новий документ «Перемещение» можна створити командою «Документы → Складские → Перемещение» головного меню, або ввести з журналу за допомогою клавіші «Insert». Документ можна ввести на підставі прибуткової накладної чи іншого документа «Перемещение». Сам документ може служити тільки заготовкою для введення іншого документа «Перемещение». Початком ланцюжка взаєморозрахунків цей документ бути не може.

Екранну форму документа показано на рис. 2.

img 2

Заповнення форми починаємо з шапки. Номер документа (він же — номер накладної на внутрішнє переміщення, оскільки «автором» документа є сама організація) і дата його складання заповнюються автоматично. Призначення реквізитів із груп «

Откуда» і «Куда» зрозуміле з їх назв. До речі, у правому нижньому кутку екранної форми документа синім кольором виводиться напис, що пояснює ваш вибір.

Реквізит «

Документ-основание» в шапці можна не заповнювати. По-перше, документ не завжди вводиться на підставі єдиної накладної. По-друге, для заповнення цього реквізиту є зручніший механізм. Для очищення поля слугує розташована поряд кнопка «Х».

Табличну частину організовано за принципом «

Было — Стало». До неї вводяться найменування, рахунок обліку і партія ТМЦ. Якщо товари переміщаються до роздрібної точки, у графі «Стало» буде використане субконто «Товары в ассортименте». Роздрібні ціни ТМЦ (не тільки товарів, а й інших запасів) зберігаються в реквізитах довідника « Номенклатура»
. Тому графи з цінами в табличній частині документа немає.

Для зручності користувачів в останній колонці таблиці відображаються поточні залишки ТМЦ за субрахунком, зазначеним у графі «

Было».

 

АВтОмАтИЧНЕ ЗАПОВНЕННЯ тАБЛИЦі

Табличну частину документа швидше і легше заповнювати за допомогою кнопки «

Подбор». Клацнувши по ній, ви побачите меню, що випало, в якому пропонуються два варіанти підбору — за ТМЦ і за партіями (рис. 3).

img 3

Підбір за ТМЦ організовано так само, як у довіреності чи прибутковій накладній (див. статтю «Відносини з постачальниками та підрядниками — ланцюжок документів (частина 1)» // «Б & К», 2010, № 6).

Підбір за партіями використовують при виборі ідентифікованого методу оцінки вартості вибуття запасів. Вибравши пункт «По партиям», ви побачите вікно підбору (рис. 4 на с. 18), дещо складніше, ніж показане на рис. 2. Залишки в цьому вікні розгортаються не тільки за видами ТМЦ, а й за партіями їх надходження, в нижній половині вікна.

img 4

Ще зручніший варіант заповнення накладної пропонує розташована поряд із кнопкою «Подбор» кнопка «Заполнить». Клацнувши по ній, вибираємо з меню, що випало (рис. 5 на с. 18), варіанти заповнення: за прибутковими накладними або за документами «Перемещение».

img 5

Відкриється журнал з відповідними накладними. Залишається тільки вибрати накладну і двічі клацнути по ній мишею. Дані з її табличної частини будуть перенесені до графи «Откуда» таблиці документа. Номер накладної буде заповнено до реквізиту «Документ-основание» шапки.

 

ОПЕРАЦіЯ ПЕРЕміЩЕННЯ

Кнопка «

Провести» дозволяє сформувати проводки, не закриваючи документ. Перевірити їх можна, клацнувши по кнопці «Открыть операцию» панелі інструментів документа. Операцію, сформовану документом, показаним на рис. 2, наведено на рис. 6.

img 6

Ми переміщали товари з оптового складу до роздрібного магазину, в якому ведеться і кількісний, і сумовий облік товарів. Роздрібна націнка за кожним переміщуваним товаром розраховується і фіксується окремою проводкою виду Дт 282 — Кт 285. При переміщенні з магазину на склад застосовується зворотна схема проводок.

Переконавшись, що все гаразд, клацніть по кнопці «Печать» для отримання форми накладної у вигляді, придатному для роздрукування на принтері (рис. 7 на с. 19).

img 7

Кнопкою «Просмотр» її можна переглянути на екрані, кнопкою «Печать» — роздрукувати на принтері.

 

ВАРіАНтИ ВИКОРИстАННЯ ДОКУмЕНтА

Зазвичай документ використовується:

— для переміщення запасів зі складу на склад. Легко організувати і переведення їх з рахунка на рахунок, наприклад, матеріалів у товари (проводкою Дт 281 — Кт 201);

— для передання товарів уроздріб і назад. Якщо за роздрібною торговельною точкою ведуть тільки сумовий облік, найлегше провести операцію повернення на склад, скопіювавши той документ «Перемещение», яким товари були передані вроздріб;

— для зміни матеріально відповідальних осіб, за якими значаться запаси або необоротні активи.

Але на цьому варіанти використання документа «Перемещение» не закінчуються. Наведемо три неочевидні приклади:

1. Передання матеріалів у переробку на давальницьких умовах. Для цього підприємство-переробник слід увести до довідника «Места хранения» як оптовий склад. У графі «Стало» зазначаємо субрахунок 206 «Материалы, переданные в переработку».

2. Передання товарів на комісію. Діємо приблизно так само. Створюємо оптові склади, за кількістю підприємств-комісіонерів. Переміщення здійснюємо на субрахунок 283 «Товары на комиссии».

3. Зміна методу оцінки вибуття запасів. Переміщати ТМЦ можна не тільки з місця на місце або з рахунка на рахунок, а й з однієї партії до іншої. Цю можливість можна використовувати при переході з партіонного обліку (ФІФО, ЛІФО, метод ідентифікованої собівартості) на метод оцінки вибуття за середньозваженою собівартістю. Перекидаємо залишки старих партій на спільну для всіх ТМЦ цього виду «Партию по умолчанию», залишивши їх на колишніх рахунках обліку та в місцях зберігання.

 

На сьогодні це все про відображення в обліку внутрішньофірмового переміщення ТМЦ. Наступного разу ми розглянемо, як у програмі проводиться переоцінка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі