Теми статей
Обрати теми

Виправляємо палітру Excel

Редакція БК
Відповідь на запитання

Виправляємо палітру Excel

 

Шановна редакціє! Мене цікавить питання щодо управління кольорами в книгах MS Excel. Кожного разу після копіювання даних з «1С» палітра у програмі змінюється. Як повернути кольори у звичний стан? Наперед завдячую.

Світлана Нечипоренко, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Чомусь прийнято вважати, що проблема колірного оформлення програми має другорядне значення. Але це тільки на перший погляд. Усе залежить від того, як багато часу ви проводите за екраном монітора. Чим більше вам доводиться сидіти за комп’ютером, тим важливіше для вас дизайн програми, у тому числі і її колірне оформлення. А якщо врахувати, що Excel для бухгалтера — один із основних інструментів, то і проблема управління кольорами у цій програмі може виявитися для нього досить актуальною.

Спершу розберемося, в яких випадках може змінитися стандартна палітра Excel. У практиці бухгалтерської роботи таких випадків два. Після імпортування даних із зовнішніх джерел (наприклад із деяких версій програми «

1С:Бухгалтерия») та після завантаження робочих книг, де змінена стандартна палітра. Книги зі зміненою палітрою може створити, наприклад, MS Excel 2007. Завантаживши такий документ в Excel 2003, ви виявите, що стандартні кольори стали іншими.

Важливо! Кажучи про палітру, я маю на увазі набір доступних кольорів для оформлення тексту, діаграм, рисунків та інших об’єктів листа робочої книги. Зміна палітри ніяк не впливає на зовнішній вигляд вікон та меню самої програми Excel.

Щоб вирішити проблему з кольорами, потрібно звернутися до параметрів програми. Робимо так:

1) відкриваємо Excel, завантажуємо документ;

2) викликаємо меню «

Сервис → Параметры…». Відкриється вікно, як наведено на рис. 1;

img 1

3) переходимо на закладку «

Цвет». Саме тут можна відкоригувати стандартну палітру.

У центрі вікна управління параметрами (рис. 1) розташована палітра кольорів, характерна для відкритої робочої книги. Усі кольори розподілено на три категорії: «

Стандартные цвета:», «Заливка диаграмм:» та «Линии диаграмм:». Перелік стандартних кольорів Excel показує при роботі з комірками робочого листа (іконки «Цвет шрифта» або «Цвет заливки» панелі інструментів «Форматирование»). Палітри «Заливка диаграмм:» та «Линии диаграмм:» Excel використовує при роботі з діловою графікою. Щоб змінити палітру, робимо так:

1) у палітрі (вікно на рис. 1) клацанням миші виділяємо потрібний колір;

2) клацаємо по кнопці «

Изменить» (рис. 1). Відкриється вікно «Цвет», як на рис. 2. У ньому дві закладки: «Обычные» та «Спектр»;

img 2

3) на будь-якій із цих закладок вибираємо потрібний колір;

4) у вікні «

Цвет» клацаємо по кнопці «ОК». Виділений колір стандартної палітри буде змінено. За такою схемою ви можете побудувати будь-яку палітру на свій смак. Це питання тільки часу та терпіння.

Щоб відмовитися від зроблених змін та повернутися до стандартної палітри, натисніть кнопку «

Сброс» (рис. 1).

Програма Excel дозволяє копіювати набір кольорів з іншої робочої книги. Для цього зробіть так:

1) відкрийте робочу книгу, де є палітра з відповідним набором кольорів;

2) відкрийте документ, в якому збираєтеся змінити палітру;

3) зверніться до меню «

Сервис → Параметры…»;

4) у вікні параметрів (рис. 1) переключіться на закладку «

Цвет»;

5) клацніть по кнопці «

Копировать цвета из:»;

6) зі списку, що відкрився, виберіть книгу, з якої збираєтеся копіювати палітру;

7) у вікні «

Параметры» натисніть «ОК».

І, нарешті, кілька порад щодо роботи з кольорами. Стандартна палітра Excel 2003 містить досить виразний набір кольорів. Але в нього є один недолік: більшість з них яскраві, серед запропонованих варіантів мало кольорів пастельного типу. Використовувати соковиті кольори для виділення фону погано. Працювати з яскраво розфарбованою таблицею незручно, від цього швидко втомлюються очі.

Порада Якщо ви звикли виділяти кольором великі ділянки таблиці, позначати кольором однорідні дані тощо, додайте до палітри декілька неяскравих, але добре помітних кольорів. Перевірте, щоб вони добре виглядали на вашому моніторі! І потім використовуйте ці кольори для заливки фону комірок робочого листа.

Підібравши вдалу колірну палітру для роботи, ви неодмінно захочете її зберегти. Зробити це дуже просто. Відкрийте документ з такою палітрою, видаліть з нього непотрібні дані та запишіть файл на диск. У будь-який момент ви зможете завантажити улюблені кольори з цієї робочої книги через меню «Сервис → Параметры…».

 

Вдалої роботи! Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на

bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі