Теми статей
Обрати теми

Ремонт орендованих основних засобів

Редакція БК
Стаття

Ремонт орендованих основних засобів

 

img 1

За деяким винятком обов’язок здійснювати поточний ремонт орендованого основного засобу покладено на орендаря. У бухгалтерському обліку, як відомо, витрати з ремонту включаються орендарем до витрат поточного періоду. У податковому обліку згідно із Законом про податок на прибуток орендар має право віднести витрати на ремонт у межах 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів на початок звітного періоду на валові витрати, а суму витрат, що перевищила 10-відсотковий ліміт, — на збільшення балансової вартості відповідної групи основних фондів (об’єкта основних фондів групи 1). Ця стаття допоможе автоматизувати облік витрат з ремонту орендованих основних засобів у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7».

Ірина АФАНАСЕНКО, консультант 1С, ТОВ «Максимум»

 

До складу витрат на ремонт основних засобів можуть уключатися витрати на придбання матеріалів (запасних частин), заробітна плата працівників у разі проведення ремонту своїми силами, витрати на оплату послуг підрядних організацій.

img 2

Для списання запчастин на проведення ремонту орендованих основних засобів скористаємося документом «

Списание ТМЦ» (меню «Журналы → Складские»). У шапці документа необхідно вибрати склад, на якому зберігаються запчастини, заповнити рахунок списання залежно від напряму використання орендованого основного засобу, субконто списання, причину списання. У нашому прикладі орендований основний засіб використовується в адміністративних цілях в основній діяльності підприємства, тому рахунком списання буде рахунок 92 «Адміністративні витрати»; субконто списання відповідно рахунку 92: «Основная деятельность», «Содержание общехоз. ОС, НМА и пр.»; причина списання — «Ремонт арендованной оргтехники» (рис. 1).

Табличну частину документа «

Списание ТМЦ» заповнюють необхідними для ремонту запчастинами за допомогою кнопки «Подбор» або шляхом додавання нових рядків, зазначаючи тільки кількість вибраних ТМЦ. Після натиснення на кнопку «Провести» графи «Цена -», «Сумма -», «НДС», «Сумма +» буде заповнено автоматично обліковими даними. Провівши документ, отримаємо проводки, наведені на рис. 2.

img 3

Якщо підприємство спеціально придбаває запчастини для ремонту основних засобів, то ці витрати не включають до складу валових витрат. Для цього в момент надходження запчастин на баланс у документі «

Приходная накладная» на закладці «Дополнительные» необхідно вибрати статтю валових витрат «Не дохід i не витрата».

Якщо ж підприємство використовує матеріали або запчастини, раніше віднесені до валових витрат, то при списанні їх у шапці документа «

Списание ТМЦ» слід поставити прапорець «На собственные нужды». Після проведення документа буде відкориговано раніше збільшені валові витрати. У декларації з податку на прибуток суму таких витрат буде відображено у графі 4 таблиці 1 додатка К1/1.

Витрати із заробітної плати працівників, зайнятих ремонтом основних засобів, формуються документом «

Начисление ЗП» (меню «Журналы → Зарплата»).

Важливо! При відображенні зарплати працівників, які ремонтують основні засоби, необхідно вручну сторнувати сформовані при проведенні документа «Начисление ЗП» валові витрати за допомогою документа «Операция» (меню «Журналы — Полный журнал»). Суму витрат на ремонт, яку слід сторнувати, користувач розраховує вручну! (рис. 3).

img 4

Цю операцію здійснюють, щоб уникнути подвійного відображення суми валових витрат при віднесенні ремонтних витрат до валових у межах 10-відсоткового ліміту.

У разі проведення ремонту підрядним способом виконані роботи з ремонту оформляють документом «

Услуги сторонних организаций» (меню «Журналы — Услуги сторонних организаций»). Заздалегідь необхідно створити елемент довідника «Номенклатура» з видом «Услуга» та вибрати рахунок витрат, на який буде віднесено витрати на ремонт. У документі «Услуги сторонних организаций» на закладці «Дополнительные» як «Субконто валовых расходов» слід указати «Не дохід i не витрата» для того, щоб не формувалися валові витрати.

Тепер, коли відома сума витрат, понесених на ремонт орендованого основного засобу, можна сформувати проводку за дебетом рахунка «ОСМ» документом «

Операция», попередньо вручну розрахувавши суму ремонтних витрат (рис. 4).

img 5

Цей рахунок використовується програмою «1С:Бухгалтерія 7.7» для обліку витрат з поліпшення (ремонту) основних засобів у податковому обліку. Інформація на рахунку «ОСМ» накопичується протягом звітного податкового періоду. Щокварталу накопичена сума на рахунку «ОСМ» порівнюється з 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів на початок звітного періоду, і сума в межах 10-відсоткового ліміту відноситься до валових витрат, а сума перевищення — на збільшення балансової вартості відповідної групи основних фондів (об’єкта основних фондів групи 1). Ця операція здійснюється за допомогою документа «

Закрытие налогового периода» (меню «Журналы → Прочие → Закрытия налоговых периодов»). Цей документ оформляють останнім днем звітного кварталу. Після проведення документ формує проводки, наведені на рис. 5.

img 6

У нашому прикладі сума балансової вартості основних фондів на початок звітного періоду становить 4049583,73 грн. Отже, сума витрат на проведення ремонту, що дорівнює 800,00 грн., не перевищила 10-відсотковий ремонтний ліміт, який дорівнює 404958,37 грн., і була включена до валових витрат. У разі перевищення витратами на ремонт 10-відсоткового порога (наприклад, сума ремонту становитиме 500000,00 грн.) документ сформує проводки, наведені на рис. 6.

img 7

Якщо на підприємстві не обліковується група основних фондів, до якої належить основний засіб, що орендується, формують ручну проводку документом «

Операция» (рис. 7).

img 8

У проводці необхідно за дебетом відповідного субрахунку «ОЗ» у графі «

Количество» вказати значення «1», а отже, створити відповідну групу основних фондів. Якщо цього не зробити, програма не зможе нараховувати знос у податковому обліку за цією групою основних фондів.

 

На завершення побажаємо, щоб необхідність ремонту основних засобів виникала якомога рідше. Чекаємо ваших листів на електронну адресу редакції

id@bk.factor.ua . Успіхів у роботі!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі