Теми статей
Обрати теми

До уваги користувачів OPZ 1.29.2! Здвоєння податкового кредиту за «запізнілими» податковими накладними

Редакція БК
Відповідь на запитання

До уваги користувачів OPZ 1.29.2!

Здвоєння податкового кредиту за «запізнілими» податковими накладними

 

Під час створення звітності з ПДВ склалася дивна ситуація. Чомусь «запізніла» податкова накладна, яку контрагент виписав у попередньому місяці, а ми отримали її у цьому місяці, при автоматичному заповненні в програмі OPZ відобразилась і в Додатку № 1, і в Додатку № 5. А при автоматичному заповненні декларації з ПДВ одна й та сама сума потрапила до рядків 10.1 і 16, тобто подвоївся податковий кредит. Що робити в такому випадку?

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

В останній версії програми розробники надали нові можливості для платників податків, а саме можливість автоматичного заповнення бланків «Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів» та «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» на підставі даних Реєстру отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр).

Проте у програмі існує одна прикра недоробка, яка спостерігається у випадку, коли платник податків відображає в Реєстрі «запізнілу» податкову накладну, наприклад виписану контрагентом у попередньому місяці та отриману платником податків у звітному місяці. У такому випадку програма переносить суми такої податкової накладної одразу і до форми «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» (Додаток № 1), і до форми «Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів» (Додаток № 5).

Потім при автоматичному заповненні показників з цих додатків зазначені суми, на жаль, двічі потрапляють до звітної форми «Податкова декларація з податку на додану вартість», тобто одна й та ж сума у податковому кредиті відображається двічі. Вона потрапляє автоматично й до рядка 10.1, і до рядка 16.

У листі ДПА України «Про податкові накладні, отримані в періодах, що відрізняються від періодів їх виписки» від 18.08.2010 р. № 16847/7/16-1517-26 вказано, що накладні, обґрунтовано отримані в періодах, наступних за періодами їх виписування, відображаються в розділі I Реєстру за датою їх отримання. Податковий кредит, сформований на підставі таких податкових накладних, розшифровується в розділі II Додатка № 5 «Розшифровка податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів» до податкової декларації з податку на додану вартість із зазначенням періоду виписування податкових накладних і відповідно декларується в рядку 10.1.

Щоб сума двічі не потрапила до форми «Податкова декларація з податку на додану вартість», її краще видалити вручну з форми «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» (Додаток № 1), адже вона не повинна потрапити до рядка 16. Треба видалити показники всього рядка.

Тому б ми радили, спочатку видалити показники щодо цієї податкової накладної з Додатка № 1, і лише потім приступати до автоматичного заповнення податкової декларації з ПДВ. При такому заповненні платник податків позбавить себе від прикрої помилки відносно здвоєння суми в складі податкового кредиту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі