Теми статей
Обрати теми

Будьте в курсі всіх подій із правовими системами «Дінай»

Редакція БК
Стаття

Будьте в курсі всіх подій із правовими системами «Дінай»

 

img 1

Ми продовжуємо цикл публікацій, присвячених ефективному використанню довідково-правових систем «Дінай». У попередньому номері ми розглянули такі ресурси, як «Календарь бухгалтера» та форми звітності.

Сьогодні йтиметься про новинні та аналітичні складові правових систем. Де шукати найостанніші зміни законодавства? Що думають фахівці-аналітики про внесені зміни до нормативних документів? Де знайти нові бланки звітності? Відповіді на ці запитання ви знайдете у пропонованій статті.

Ганна СТЕПАНЕЦЬ, керівник Центру навчання Компанії «Дінай»

 

Розділ «Новые документы»

Як ви вже знаєте, бази даних довідково-правових систем щодня поповнюються новою інформацією (як нормативною, так і довідковою та консультаційною). Крім тематичних розділів інтелектуального класифікатора, кожен нормативний акт, що знову надійшов, потрапляє до спеціального розділу «

НОВЫЕ ДОКУМЕНТЫ» (він знаходиться майже наприкінці блока «НОРМАТИВНЫЕ ДОКУМЕНТЫ», перед «Архивом»). Структура розділу досить проста: він складається з папок з новими надходженнями за кожен тиждень, які, у свою чергу, поділяються на розділи, що містять документи, які надійшли до ДПС у конкретний день (наприклад, «Понедельник (13 сентября 2010 г.)»).

Крім того, ураховуючи значне за обсягом інформаційне наповнення загальнозаконодавчої правової системи

«Дінай:Професіонал» (у середньому це 400 — 600 документів на тиждень), у цій системі нові надходження поділяються ще й за спеціалізацією, наприклад, «Документы за неделю для бухгалтера» (рис. 1).

img 2

Використовуючи цей інструмент, можна вирішити різні завдання:

— щодня бути в курсі останніх надходжень;

— знайти документ, що недавно вийшов (наприклад, застосовуючи сортування за реквізитами).

Здійснивши сортування за типом документа, ви побачите, що, наприклад, жодних законів у цей день не з’явилося. При сортуванні за органом можна подивитися, які документи видав Кабмін, які — ДПАУ, та ознайомитися з тими, що зацікавлять.

А якщо ви знаєте, що такого-то числа було прийнято нормативний акт з такого-то питання, але при цьому не знаєте ні органу, ні типу, то знайти потрібний документ допоможе сортування за датою.

Порада

Переглядайте розділ «НОВЫЕ ДОКУМЕНТЫ» щодня. Це дозволить бути в курсі новин усього законодавства або контролювати теми, що вас особливо цікавлять.

Якщо заглядати щодня до цього розділу не виходить, не страшно, оскільки інформація в ньому зберігається протягом трьох місяців. Тому користувач, який пропустив кілька оновлень або просто не мав можливості їх переглянути, може відновити для себе хроніку подій.

За аналогією з блоком нормативної інформації блок «КОНСУЛЬТАЦИИ» так само містить розділ «Новые консультации», в якому всі нові надходження за останні три місяці зберігаються в папках, що відповідають тижням оновлення.

Щоб не пропустити нові бланки звітності, що змінюються досить часто, нові показники в довідкових таблицях (наприклад, індекс інфляції чи облікову ставку НБУ), рекомендуємо щотижня переглядати папку «Новые документы» у блоці «СПРАВОЧНАЯ ИНФОРМАЦИЯ, БЛАНКИ, НОВОСТИ». У принципі, про ту саму інформацію можна дізнатися і з розділу «Новое в компьютерных правовых системах». У ньому містяться повідомлення про зміну найважливіших бланків і довідок, причому з кожного повідомлення за гіперпосиланням можна відразу ж перейти до оновленого варіанта тексту.

 

Новини законодавства

У кожній ДПС є спеціальний розділ «

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА». Знайти його дуже легко — він стоїть на першому місці у блоці «СПРАВОЧНАЯ ИНФОРМАЦИЯ, БЛАНКИ, НОВОСТИ». Сам розділ подано у вигляді трьох складових:

1. Рубрика «

Законодательный анонс». Щотижня експерти Компанії «Дінай» оновлюють інформацію про документи, які надійшли на реєстрацію до Міністерства юстиції, що дає можливість користувачам бути в курсі того, які нормативні акти з’являться найближчим часом (рис. 2).

img 3

2. Бюлетень «

Документы, которые вступают в силу» (рис. 3). Фахівці щодня поповнюють його новою інформацією, завдяки чому можна дізнатися, які нормативні акти набрали чинності в конкретний день.

img 4

Часто дата набрання документом чинності визначається датою його опублікування в одному з офіційних видань. У таких випадках інформація про документ потрапляє до бюлетеня

в день виходу офіційного друкованого видання. Водночас трапляються випадки, коли дата набуття чинності пов’язана з датою опублікування, але не збігається з нею. Наприклад, у тексті якогось Закону нічого не зазначено із цього приводу, отже, діє загальне правило, установлене Конституцією України: Закон набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування. У такому разі інформація про набуття чинності документом потрапить до бюлетеня завчасно.

Порада

На сайті Компанії «Дінай» www.dinai.com можна оформити передплату цього бюлетеня та отримувати його на свою електронну адресу кожної п’ятниці.

3. Докладніше про аналітичний ресурс «

Обзоры законодательства» йтиметься далі.

 

ОГЛЯДИ ЗАКОНОДАВСТВА

Як уже зазначалося, серед відмітних особливостей ДПС від Компанії «Дінай» чільне положення посідає

власна аналітика. Однією з аналітичних складових є коментування найбільш важливих, цікавих або складних нормативних актів.

У

коментарі стисло викладається сутність документа, відзначаються суперечності з іншими документами, якщо такі є, пояснюються особливості юридичного застосування всього нормативного акта чи окремих його частин, даються посилання на інші документи, указуються відомості про офіційні публікації документа, порядок набуття чинності.

Із коментарів, написаних протягом тижня, до кінця тижня, а саме у п’ятницю, для кожної ДПС формується

щотижневий огляд:

— «

ГРОССБУХ Новости»;

— «

БОСС Новости»;

— «

ВЭДэксперт Новости»;

— «

ЦЕННЫЕ БУМАГИ Новости»;

— «

СУДЕБНАЯ ПРАКТИКА Новости»;

— «

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА» для ДПС «Дінай:Професіонал».

Компанія «Дінай» дбайливо ставиться до будь-якої інформації, яка може стати у пригоді її користувачам, тому огляди минулих років зібрано до спеціальної папки «

Архив новостей законодательства».

Розділ «

Обзоры законодательства за 2010 год» (рис. 4) містить у собі щотижневі новини за весь рік. Використовуючи механізм гіперпосилань, можна миттєво перейти з огляду до тексту документа, що коментується, у межах ДПС. Після закінчення року розділ буде перенесено трохи нижче — до «Архиву новостей законодательства».

img 5

У тексті огляду спочатку йдуть

найважливіші новини за тематикою правової системи. Якщо протягом тижня було прийнято особливо резонансний документ, то коментар до нього розміщується на самому початку в рубриці «Документ недели» в оглядах до всіх ДПС незалежно від тематики документа і від того, чи знаходиться сам документ у спеціалізованій системі. Таким чином, користувачі знайомляться зі змістом інших ДПС, що ними не використовуються.

Перед текстом коментаря обов’язково вказується його

тематика (рубрика), щоб читач не пропустив те, що може його зацікавити. Потім у невеликому заголовку аналітик відображає сутність новини однією фразою. Далі йде текст коментаря, а наприкінці — назва, реквізити документа, відомості про офіційне опублікування та набуття чинності.

Як і в усіх інших документах, в огляді можна скористатися механізмом

гіперпосилань для швидкого переходу до інших текстів (рис. 5).

img 6

Рекомендуємо

починати кожен робочий тиждень з перегляду оглядів законодавства, щоб не упустити нічого важливого, оскільки, крім коментарів до нових документів, в оглядах міститься багато іншої корисної інформації, у тому числі нові розміри облікової ставки НБУ, індекс інфляції, нагадування про набуття чинності найрезонанснішими документами та багато що інше.

Зверніть увагу: огляд новин щодо кожної конкретної

спеціалізованої правової системи містить коментарі лише до тих документів, які за тематикою належать до цієї ДПС. Якщо користувачу цікаво дізнаватися новини і в інших галузях господарської діяльності, він може замовити на сайті Компанії «Дінай» www.dinai.com безкоштовне отримання оглядів, що його цікавлять, за допомогою електронної пошти. Огляди надходитимуть на електронну адресу наприкінці робочого тижня. Єдиний мінус у цьому випадку — не можна буде перейти за гіперпосиланнями до текстів нормативних актів, що згадуються в оглядах. Але якщо відкрити огляд, що вас цікавить, у системі, то в ньому неодмінно можна буде користуватися механізмом гіпертексту.

Крім того, в оглядах законодавства за тиждень є рубрика «

Калейдоскоп других новостей» (рис. 6). У ній подано стислі відомості про документи, до яких не написано коментарі, але які теж заслуговують на увагу.

img 7

 

АНАЛІТИЧНА ДОБІРКА «ЧТО ОЖИДАЕТ В НОВОМ ГОДУ»

Дуже часто наші законодавці пов’язують набуття чинності якими-небудь важливими нормами з

початком нового календарного року. Трапляється, що документ, прийнятий у січні — лютому, має набрати чинності лише з 1 січня наступного року. А інколи буває, що цей строк прив’язаний не до конкретної дати, а до будь-якої події (наприклад, вступу України до певної міжнародної організації), що може затягтися й на кілька років. Нерідкісні випадки, коли зазначено якийсь певний строк, після закінчення якого документ набере чинності (наприклад, через 6 місяців після офіційного опублікування). Звичайно, коли дата прийняття і дата набуття чинності настільки розтягнуті в часі, неважко й випустити з уваги початок дії якоїсь нової норми.

Завдання команди аналітиків — зібрати інформацію про такі документи і

нагадати про них користувачам. Для цієї мети щороку, у листопаді — грудні, аналітичний відділ готує матеріал під робочою назвою «Что год грядущий нам готовит». Звичайно, дотримується тематика правових систем, тому аналітичні добірки орієнтовано на конкретних фахівців:

— «

ЧТО ОЖИДАЕТ НАЛОГОПЛАТЕЛЬЩИКОВ В НОВОМ ГОДУ» — для ДПС «Дінай:Гросбух», «Дінай:Професіонал»;

— «

ЧТО ОЖИДАЕТ СУБЪЕКТОВ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА В НОВОМ ГОДУ» — для ДПС «Дінай:Бос», «Дінай:Професіонал»;

— «

ЧТО ОЖИДАЕТ СУБЪЕКТОВ ВЭД В НОВОМ ГОДУ» — для ДПС «Дінай:ЗЕДексперт», «Дінай:Професіонал».

Матеріали розташовуються в розділі «

Обзоры законодательства». Крім того, відразу після написання вони розміщуються на сайті Компанії «Дінай», де певний час доступні для ознайомлення всім відвідувачам сайта.

Порада

Рекомендуємо обов’язково переглядати ці матеріали-нагадування. Гарантуємо, що в них користувач неодмінно знайде багато корисного для себе.

Знайти добірки «

ЧТО ОЖИДАЕТ В НОВОМ ГОДУ» досить легко. Усе, що потрібно, — це зайти до розділу «Обзоры законодательства», і необхідні матеріали будуть угорі списку. На рис. 7 показано ДПС «Дінай:Професіонал», у якій є всі три аналітичні добірки.

img 8

Інформацію в переліку подано

стисло. Якщо в читача виникає бажання дізнатися про норму, що набирає чинності, докладніше, достатньо лише за гіперпосиланням перейти до документа, що його цікавить, і зайти у коментар до нього. Для цього потрібно натиснути на кнопку «Комментарии» img 9 на лівій вертикальній панелі документа.

 

Електронна газета «Акценты»

Ще один спосіб отримати нову інформацію — читати електронну газету «

Акценты» (рис. 8), яка виходить щотижня — кожної п’ятниці. В електронній газеті Компанія «Дінай» інформує своїх користувачів:

— про акції та конкурси, що проводяться Компанією «Дінай»;

— у рубриці «

Новое в компьютерных правовых системах» — про нові програмні та інформаційні ресурси, нові розділи, таблиці, довідкову інформацію, типові документи тощо, які напрацьовуються в ДПС для зручності користувачів;

— у розділі «

Разбираем новое» стисло викладено зміст новин законодавства, а детальніше про них можна прочитати в «Обзорах законодательства»;

— у розділі «

Законодательный анонс» публікується перелік документів, що надійшли на реєстрацію до Міністерства юстиції України;

— у рубриці «

Информация от партнеров» розміщується інформація, надана партнерами Компанії «Дінай».

img 10

Усім нам ще зі шкільної парти знайомий вислів «Попрацюй улітку — відпочинеш узимку», і цей відпочинок варто використовувати з розумом. Адже щоб успішно працювати, треба вміти відпочивати. У 2004 році на базі одного з напрямів діяльності головного підприємства — Компанії «Дінай» — було створено ТОВ «Дінай Тур». Аналіз та систематизацію українського права спочатку було доповнено виїзними консалтинговими семінарами, потім сформувався окремий напрямок — організація групового та корпоративного туризму в Україні. З урахуванням цього частину рубрик електронної газети «

Акценты» присвячено відпочинку:

— «

Интересные места Украины» — знайомить читачів із цікавими куточками нашої країни;

— «

Подорожные заметки» — повідомляє про нові матеріали у блозі «Дінай Тур»;

— «

Путешествуем вместе с «Дінай Тур» — у цій рубриці ви знайдете опис авторських турів Андрія Найдека, девіз яких — «Узнай Украину!», та їх розклад на найближчий час.

Крім усього викладеного вище, у газеті «

Акценты» читач завжди знайде багато цікавої інформації.

Кожен випуск електронної газети «

Акценты» розміщується в усіх ДПС в однойменному розділі, розташованому у блоці «Справочная информация, бланки, новости» (рис. 9). Тут же можна ознайомитися і з архівом газети за кілька років.

img 11

На сайті Компанії «Дінай»

www.dinai.com можна оформити безкоштовну передплату електронної газети «Акценты» і кожної п’ятниці отримувати свіжий номер видання за допомогою електронної пошти. Єдиний мінус — не можна буде перейти за гіперпосиланнями до текстів згадуваних нормативних актів. Але якщо відкрити випуск газети, який вас цікавить, у системі, то тут неодмінно можна буде користуватися механізмом гіпертексту.

 

Наступного разу ми поговоримо про такі ресурси правових систем «Дінай», як довідкова інформація, архів та документи користувача.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі