Теми статей
Обрати теми

Робочий стіл завжди в порядку

Редакція БК
Відповідь на запитання

Робочий стіл завжди в порядку

 

Шановна редакціє! На робочому столі мого комп’ютера багато ярликів. Це посилання на найнеобхідніші документи, програми. До того ж працюю з комп’ютером не лише я один. З одного боку, мені зручно зберігати ярлики документів на робочому столі. Але коли їх багато, орієнтуватися у великій кількості іконок стає важко. На пошук потрібного документа доводиться витрачати час. Підкажіть, чи є якийсь спосіб вирішити цю проблему? Наперед завдячую.

І. Коршунов, бухгалтер, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Способів навести лад на робочому столі багато, і всі вони тією чи іншою мірою допоможуть вирішити вашу проблему. Почнемо із найпростішого. Перше, що потрібно зробити, — це уважно подивитися, які іконки робочого столу вам дійсно потрібні. У будь-якому разі це — важливий та обов’язковий етап щодо наведення ладу на робочому столі. Цілком можливо, ви виявите ярлики, якими не користувалися кілька місяців. Розставшись із таким «добром», ви зовсім нічого не втратите, а робочий стіл при цьому стане набагато чистішим. Особисто я вважаю, що на робочому столі іконок має бути небагато. Найкраще, щоб усі вони помістилися на одну горизонтальну та одну вертикальну лінії на краях екрана. Щоправда, на практиці (серед моїх колег) я таке бачив нечасто. Здебільшого робочий стіл комп’ютера рясніє іконками. А це означає, що викликати програми й документи просто з робочого столу для багатьох користувачів зручно. І це, врешті-решт, їх право. Кожен може вибирати для себе найкомфортніший спосіб роботи.

Другим етапом щодо наведення ладу буде створення папок на робочому столі. Розумно побудована структура каталогів напевно зменшить кількість ярликів та прискорить пошук потрібних документів. Але тут слід бути обережним. Недолік роботи з папками полягає в тому, що ви відразу не можете бачити їх зміст. Для цього папку потрібно відкрити. Якщо папки зробити вкладеними одна в одну, шукати інформацію на робочому столі буде незручно. І тут зможуть допомогти спеціальні програми. Отже, знайомтеся: Fences — органайзер робочого столу.

 

Для чого потрібна програма Fences

Програм для організації робочого столу багато. Але навіть серед них Fences має низку переваг. По-перше, вона безкоштовна. По-друге, Fences не пропонує екзотичних способів реорганізації вмісту робочого столу. Усе, що вона робить, — це групує іконки у зручній формі та дозволяє практично прибрати з екрана все другорядне. Нарешті, Fences майже не споживає системних ресурсів, не уповільнює роботу комп’ютера. Її інтерфейс не потребує потужної відеокарти. Навіть при установленні Fences на малопотужному нетбуку я не відчув жодного зниження продуктивності.

 

Де взяти і як установити програму Fences

Завантажити програму Fences можна безпосередньо із сайта розробника «

http://www.stardock.com/products/fences/». Є варіант виконати завантаження, звернувшись просто за посиланням «http://storage.stardock.com/files/fences_public.exe». У результаті на вашому комп’ютері з’явиться файл «fences_public.exe». Це й є інсталяційний пакет програми. Викликаємо цей файл на виконання. У процесі інсталяції Fences покаже кілька вікон. Практично жодних дій у цих вікнах виконувати не потрібно, усі параметри можна залишити за умовчанням. Отже, послідовність дій буде такою:

У першому вікні інсталяції нічого не робимо, натискуємо на кнопку «

Next», щоб перейти до наступного кроку установлення.

На другому кроці інсталяції підтверджуємо свою згоду з ліцензійною угодою (рис. 1). Натискуємо на кнопку «

Next».

img 1

Вікно на третьому кроці інсталяції має суто довідковий характер. Нічого не змінюємо, знову натискуємо на клавішу «

Next».

У четвертому вікні установлення можна змінити папку для інсталяції програми (рис. 2).

img 2

На завершальному, п’ятому етапі установлення можна відкоригувати назву ярлика для виклику програми. Залишаємо його без зміни.

Після установлення програми можна відразу розпочинати настроювання робочого столу. Жодного перезавантаження комп’ютера для початку роботи з Fences не потрібно. Виконуємо такі дії:

1) ділимо ярлики робочого столу на групи за їх призначенням;

2) переміщаємо ярлики так, щоб іконки однієї групи розміщалися поруч. На цих етапах нам не обов’язково розбиратися з усіма ярликами. Достатньо зробити все лише в першому наближенні. У будь-який момент ми змінимо групування та перебудуємо іконки так, як це буде потрібно;

3) утримуючи натисненою праву кнопку миші, обводимо кілька іконок однієї групи;

4) відпускаємо кнопку миші. З’явиться вікно, зображене на рис. 3;

img 3

5) клацаємо лівою кнопкою на тексті «

Create new Fence from these icons». З’явиться вікно, як показано на рис. 4;

img 4

6) у цьому вікні вводимо назву групи. У прикладі на рис. 4 група називається «Документы»;

7) натискуємо на «ОК».

Групу іконок буде об’єднано в контейнер з назвою «Документы». На робочому столі контейнер виглядатиме як напівпрозора область із заголовком (рис. 5). Якщо частину іконок не видно, у правій частині контейнера з’явиться смуга прокручування. Працювати з контейнером можна як зі звичайним вікном Windows. Розтягуючи межу контейнера, можна змінити його розміри. Утримуючи натисненою ліву кнопку на заголовку контейнера, можна переміщати його по робочому столу. Зрозуміло, разом з контейнером переміщаються й усі іконки, що знаходяться в ньому.

img 5

Контейнер Fences можна поповнювати новими іконками, можна видаляти або переміщати вже існуючі. Виконайте такі дії:

1) утримуючи натисненою ліву кнопку миші, перетягніть іконку з робочого столу всередину контейнера Fences. Усередині контейнера з’явиться новий елемент;

2) відкрийте вікно Windows;

3) виділіть один або кілька файлів;

4) скопіюйте їх до буфера обміну (за допомогою «

Ctrl+C» або правої кнопки миші);

5) клацніть правою кнопкою миші всередині контейнера Fences;

6) із контекстного меню виберіть пункт «

Вставить ярлык» або просто «Вставить». Скопійовані об’єкти з’являться в контейнері Fences;

7) виділіть усередині контейнера непотрібні елементи;

8) натисніть на клавішу «

Del». Виділені об’єкти з контейнера буде видалено;

9) утримуючи натисненою ліву кнопку миші, перемістіть будь-який ярлик усередині контейнера. Порядок розташування елементів у контейнері Fences зміниться.

Як бачите, усі операції з контейнером Fences практично не відрізняються від роботи зі звичайним вікном Windows.

При роботі з контейнером зручно користуватися правою кнопкою миші. Виконуємо такі дії:

1) ставимо покажчик миші всередину контейнера. Жодні іконки при цьому виділяти не потрібно!

2) клацаємо правою кнопкою миші. З’явиться контекстне меню, як показано на рис. 6;

img 6

3) щоб видалити контейнер, вибираємо пункт «

Удалить Fence». Після такої операції всі ярлики залишаться без змін. З робочого столу буде видалено тільки контейнер;

4) клацаємо по пункту «

Переименовать Fence…». Відкриється вікно, як показано на рис. 5. До нього можна ввести нову назву контейнера;

5) пункт «

Настроить Fences» відкриває вікно настройок програми;

6) пункт «

Скрыть значки рабочего стола» прибирає ярлики з екрана. З двома останніми можливостями я пропоную розібратися докладніше.

 

Робочий стіл: нічого зайвого

Програма Fences дозволяє швидко очистити робочий стіл, залишивши на ньому тільки найпотрібніші іконки. Ось як це працює:

1) поставте покажчик миші на вільному місці робочого столу;

2) двічі клацніть лівою кнопкою миші. Усі іконки зникнуть, робочий стіл залишиться абсолютно порожнім.

Звичайно, такі радикальні дії на практиці застосовують рідко. Зазвичай приховують тільки частину іконок, залишивши на столі найнеобхідніше. Для цього потрібно виконати настроювання Fences. Виконуємо такі дії:

1) ставимо покажчик миші всередину контейнера Fences;

2) клацаємо правою кнопкою миші. З’явиться контекстне меню, як показано на рис. 6;

3) стаємо на пункт «

Вид». Відкриється допоміжне меню, як показано на рис. 7;

img 7

4) із цього меню вибираємо «

Исключить этот Fence из быстрого скрытия». Тепер після подвійного клацання по робочому столу контейнер залишатиметься видимим.

Управляти реакцією на подвійне клацання мишею можна не тільки на рівні контейнерів Fences. Це можна зробити для будь-якої іконки робочого столу. Виконуємо такі дії:

1) клацаємо правою кнопкою миші по будь-якій іконці. Це може бути ярлик усередині контейнера Fences чи поза ним. З’явиться меню, як показано на рис. 8;

img 8

2) у цьому меню вибираємо пункт «

Исключить этот значок из быстрого скрытия Fences». Зазначений ярлик завжди залишатиметься на робочому столі.

Діючи в такий спосіб, ви можете настроїти робочий стіл так, щоб після подвійного клацання мишею по ньому залишилися тільки найпотрібніші іконки.

 

Настроювання програми Fences

Після установлення програми на робочому столі з’явиться ярлик «

Пользовательская настройка Fences». Клацання лівою кнопкою миші по цьому ярлику відкриває вікно настройок програми. Є й інший спосіб, яким ми зараз і скористаємося:

1) клацаємо правою кнопкою миші в будь-якому місці робочого столу або на вікні Fеnces. З’явиться контекстне меню, як показано на рис. 9;

img 9

2) з цього меню вибираємо пункт «

Настроить Fences…». З’явиться вікно, як показано на рис. 10.

img 10

У вікні подано п’ять закладок. На закладці «

Fences» можна вибрати один зі стандартних шаблонів для розташування контейнерів Fences. Для цього виконуємо такі дії:

1) клацаємо лівою кнопкою по параметру «

Выберите макет». З’явиться список із семи елементів. Шість із них — стандартні шаблони («Низ», «Низ и правая сторона», «Низ и левая сторона» тощо, рис.  10). Кожен макет відповідає певному способу розміщення контейнерів Fences. Останній, сьомий елемент у списку називається «Пользовательский макет». Він передбачає, що місце розташування контейнерів буде зазначено уручну;

2) вибираємо будь-який стандартний варіант. Наприклад, «

Низ (4 Fences)»;

3) натискуємо на кнопку «

Применить изменение макета». Усі контейнери буде побудовано в нижній частині робочого столу, як показано на рис. 10. Якщо розташування контейнерів вас не влаштовує, натисніть на кнопку «Отменить изменения макета». Робочий стіл повернеться у первісний стан.

Закладка «

Вид» (рис. 11) дозволяє змінити зовнішній вигляд Fences. Тут можна визначити правило для відображення назв контейнерів (ніколи не показувати, показувати при наведенні на контейнер покажчика миші чи показувати завжди). Саме у цьому вікні ви можете змінити колір, яскравість і насиченість фону в контейнера, відрегулювати його прозорість. Прапорці в нижній частині вікна дозволяють відображати межу контейнера (так його краще видно на робочому столі), показати або приховати смуги прокручування, якщо в них у конкретний момент немає потреби.

img 11

Параметри на закладці «

Сервис» дозволяють зробити такі настройки.

— Прапорець «

Скрывать/Отображать значки по двойному нажатию на рабочий стол» дозволяє включити або відключити опцію очищення робочого столу. Коли прапорець включено, подвійне клацання по робочому столу приховує всі іконки (крім закріплених постійно). При відключеному прапорці подвійне клацання жодних дій не викликає.

— За гіперпосиланням «

Выбрать постоянно действующие значки» ви отримаєте довідку про те, як закріпити іконки на робочому столі.

— Кнопка «

Выполнить снимок» копіює робочий екран і поточне розташування іконок на робочому столі. Кожен знімок Fences показує у спеціально відведеній для цього області вікна настройок. Подвійне клацання по знімку відкриває спеціальне вікно «Восстановить экран по снимку». У цьому вікні три кнопки: «Восстановить», «Удалить снимок», «Закрыть». Їх призначення, вважаю, зрозуміле без коментарів.

Порада

Відразу після установлення Fences та кожного разу після радикального перегрупування іконок робіть знімок робочого столу. У цьому випадку ви завжди зможете відновити попередню конфігурацію буквально одним рухом миші.

Можливість зберігати знімки робочого столу насправді дуже зручна. Я, наприклад, роблю так. Кілька разів змінюю групування іконок так, щоб їх склад і місце розташування максимально відповідали певному виду занять. Так у мене з’явилося групування для роботи з програмою «1С:Бухгалтерія» та офісними програмами, для роботи в Інтернеті, для перегляду фільмів тощо. Кожного разу, отримавши нове групування, я створював окремий знімок. А потім, за потреби, одним клацанням миші конфігурував із цього знімка відповідним чином робочий стіл.

Клацання по гіперпосиланню «

Дополнительные параметры» відкриває доступ до спеціальних настройок Fences. До них належать:

— можливість зберігати розміри та положення контейнерів при зміні розділення екрана;

— автоматичне формування макета, сортування іконок на робочому столі та в контейнерах Fences;

— включення або відключення програми.

Важливо!

Опцію включення та відключення Fences потрібно використовувати обережно. При відключенні програми закріплення іконок за контейнерами буде скасовано. Після повторного включення Fences відновити це закріплення вже не вдасться. Роботу з групування іконок доведеться робити наново.

 

Резюме

Отже, що ж ми отримали насправді від програми Fenсes? Як мінімум — зручний інструмент для організації іконок на робочому столі. Напівпрозорий інтерфейс програми добре поєднується з більшістю стандартних тем оформлення Windows (рис. 12). Групування іконок добре помітне. Водночас усе виглядає ненав’язливо, ніщо не відволікає уваги. Використовуючи знімки екранів Fences, можна настроїти робочий стіл індивідуально для кожного виду роботи. А подвійним клацанням миші ви зможете миттєво очистити робочий стіл від усього другорядного. І, що важливо, усе це ви отримаєте безкоштовно.

img 12

 

Успішної роботи! Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на

bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі