Теми статей
Обрати теми

Компенсація за неякісні послуги

Редакція БК
Стаття

Компенсація за неякісні послуги

 

img 1

Повернення товарів — ситуація хоча й неприємна, але, на жаль, не рідкісна у практиці бухгалтерів, та і в «1С:Бухгалтерії 8» не викличе труднощів знайти потрібний документ для її оформлення. А як бути в ситуації, коли повертаємо не товар, а послугу?

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Можливо, «повернення послуги» — це не зовсім коректний вислів, але все-таки згідно з наказом ДПАУ «Про затвердження Порядку обліку бракованих товарів, повернених покупцями при здійсненні гарантійних замін товарів, а також обліку покупців, які отримали таку заміну чи послуги з ремонту (обслуговування)» від 27.06.97 р. № 203 нарівні з товаром покупець може повернути й послугу неналежної якості і відповідно вимагати компенсації за неякісно надану послугу. Розглянемо на прикладі, як провести подібну операцію в «1С:Бухгалтерії 8».

 

Приклад

ТОВ «Добро» замовило у фірми «Ремонт-роботи» ремонт офісу. Сума ремонтних робіт склала 68000 грн. (плюс ПДВ — 13600 грн.). Після закінчення ремонту було підписано акт приймання-здавання. А от після вселення у відремонтоване приміщення виявилися істотні недоробки, із цього приводу було складено акт. Сума компенсації за неякісно надані послуги склала 7250 тис. грн. (плюс ПДВ — 1450 грн.). Гроші за послуги вже було перераховано в повному обсязі, тому потрібно відобразити повернення послуг та частини грошових коштів.

Перший документ, який слід заповнити, це «

Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия». У шапці документа вкажемо контрагента і реквізити договору, укладеного з ним. У наведеному прикладі в параметрах договору зазначено, що ведеться складний облік податку на прибуток і ПДВ. Шапку документа заповнено, переходимо на закладку «Услуги» і в табличній частині вказуємо найменування послуги «Ремонтные работы», ціну та рахунок витрат (рис. 1). Проведемо документ, у результаті чого в обліку буде сформовано проводки:

Дт 92 — Кт 631 — 68000 грн.;

Дт 6442 — Кт 631 — 13600 грн.

img 2

А в податковому обліку буде відображено збільшення валових витрат на 68000 грн.

Оплата за виконану роботу оформляється документом «

Платежное поручение исходящее» з видом операції «Оплата поставщику». Після того як було виявлено недоробки в ремонті та складено акт, виконавець переказав суму компенсації за частину неналежно виконаних робіт. Цю операцію відобразимо документом «Платежное поручение исходящее» з видом операції «Возврат денежных средств поставщиком».

Отже, гроші нам повернули, залишилося відкоригувати заборгованість. Для цього скористаємося документом «

Корректировка долга» з видом операції «Изменение (формирование) задолженности». Операцію призначено для довільної зміни стану взаєморозрахунків з контрагентами, який не можна відобразити іншими документами програми.

У шапці документа вкажемо контрагента, заборгованість якого коригується, та валюту обліку заборгованості (рис. 2). Оскільки заборгованість є кредиторською, ми мусимо сформувати зворотну їй, тобто дебіторську, тому працюватимемо із закладкою «

Дебиторская задолженность».

img 3

Отже, у табличній частині закладки «

Дебиторская задолженность» зазначаємо:

— договір контрагента, за яким коригуватимуться суми;

— суму зміни заборгованості;

— рахунок обліку заборгованості — вказується саме той рахунок обліку, на якому має обліковуватися заборгованість;

— у колонці «

Тип контрагента» для договорів з покупцями та постачальниками завжди зазначається відповідний тип;

— у колонці «

Вид расчетов» укажемо вид «Возврат» (рис. 2).

На закладці «

Корреспондирующий счет» зазначаються рахунок 704 «Вирахування з доходу» і значення субконто цього рахунку. Після проведення документа в обліку буде сформовано проводки, наведені на рис. 3.

img 4

Перевіримо результати операції, сформувавши «

Оборотно-сальдовую ведомость по счету 631» (рис. 4) та «Оборотно-сальдовую ведомость по счету ВР» (рис. 5).

img 5

 

img 6

 

Як бачите, розрахунки за договором закрито, а валові витрати скориговано. Чекаємо ваших листів на електронну адресу редакції

id@bk.factor.ua. Успіхів у роботі!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі