Теми статей
Обрати теми

Комплектація номенклатури

Редакція БК
Стаття

Комплектація номенклатури

 

img 1

Для створення комплекту або набору, що складається з декількох комплектуючих, у типовій програмі «Бухгалтерія 7.7» відсутній спеціальний документ. У ситуації, коли зручніше продавати деякі товари у складі набору, можна скористатися документом «Операція». За допомогою цього документа, використовуючи механізм складних проводок, ви можете створювати комплекти. Зверніть увагу: можливість використання складних проводок існує тільки для користувачів програми «1С:Бухгалтерія 7.7» версії ПРОФ!

Ірина АФАНАСЕНКО, консультант 1С, ТОВ «Максимум»

 

Перш ніж переходити до процесу створення комплекту, необхідно дати визначення поняттю «складна проводка». Складна проводка є записом, що зачіпає кредит одного рахунка та дебет декількох рахунків або навпаки. При цьому у складній проводці суми по дебету та кредиту мають бути обов’язково рівними! Інакше кажучи, вартість комплекту дорівнює вартості його складових.

Розглянемо на наступному прикладі процес комплектації.

Приклад. Необхідно скласти «

Набор для вышивания» — 1 шт. До складу набору ввійдуть такі товарно-матеріальні цінності:

— тканина для вишивання — 0,3 м;

— голка для вишивання — 1 шт.;

— нитки муліне — 2 мотки;

— схема для вишивання — 1 шт.

«

Набор для вышивания» так само, як і його складові, є елементом довідника «Номенклатура». Для нашого випадку основні реквізити цих елементів довідника можуть бути такими: вид ТМЦ — «Товар», рахунок обліку — 281 «Товары на складе» (рис. 1).

img 2

Попередньо всі комплектуючі має бути оприбутковано на склад нашого підприємства.

Документ «

Операция» можна створити в повному журналі («Журналы» — «Полный журнал») або за командою «Документы — Операция». При введенні документа «Операция» спочатку заповнюються загальні реквізити операції (дата, номер, зміст операції, сума) (рис. 2).

img 3

Для введення нової проводки або нової кореспонденції натисніть клавішу «

Ins». У новому рядку заповнюєте тільки рахунок дебету комплекту та його субконто (для субрахунку 281 це «Места хранения» — склад оприбуткування комплекту; «ТМЦ» — наш комплект, вибраний із довідника «Номенклатура»; «Партии» — партія за умовчанням), залишаючи рахунок кредиту незаповненим. У графі «Количество» проставляєте кількість комплектів — 1, у графі «Сумма» — собівартість цього комплектуючого.

Важливо! Собівартість комплекту, так само, як і собівартість комплектуючих, що списуються, користувачу необхідно розраховувати та контролювати вручну.

Тепер необхідно ввести другий рядок складної проводки з незаповненим рахунком дебету, заповнюючи при цьому рахунок кредиту комплектуючого (субрахунок 281), його субконто («Места хранения» — склад, на якому знаходиться комплектуюче; «ТМЦ» — комплектуюче, «Партии» — партія за умовчанням або документ оприбуткування комплектуючого). У графі «Количество» зазначаєте кількість комплектуючих, що входять до складу нашого комплекту, у графі «Сумма» — собівартість цієї кількості комплектуючих. Далі необхідно так само ввести рядки щодо складових нашого комплекту, що залишилися. Усі рядки складної проводки матимуть подвійний номер, розділений знаком дробу, чисельник якого означає порядковий номер складної проводки, а знаменник — номер кореспонденції такої проводки.

Уведення складної проводки вважається завершеним, коли сума головної кореспонденції дорівнюватиме сумам підпорядкованих кореспонденцій (рис. 3).

img 4

При проведенні документ «Операция» виконує списання комплектуючих за їх собівартістю та оприбутковує комплект на склад за собівартістю, що дорівнює сумарній собівартості всіх комплектуючих (рис. 4).

img 5

Щоб створити декілька однакових комплектів, необхідно зазначити відповідну їх кількість у графі «Количество» у першому рядку складної проводки (рис. 3), відповідно збільшивши і загальну собівартість у графі «Сумма», та збільшити кількість і собівартість комплектуючих, що списуються, на таку саму величину.

 

На завершення варто звернути увагу на те, що так само, як ми створювали комплектацію номенклатури, можна здійснити і розукомплектацію, помінявши місцями в рядках складної проводки рахунок дебету комплекту на рахунок кредиту, а рахунки кредиту комплектуючих — на рахунки дебету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі