Теми статей
Обрати теми

Правові системи «Дінай»: як знайти потрібну інформацію. Частина 3

Редакція БК
Стаття

Правові системи «Дінай»: як знайти потрібну інформацію. Частина 3

 

img 1

Продовжуємо цикл публікацій, присвячених ефективному використанню довідково-правових систем «Дінай». У попередньому номері ми розглянули такі корисні для бухгалтера ресурси, як «Консультации» та «Проводки».

Сьогодні йтиметься ще про один дуже корисний для бухгалтера інструмент «Календари бухгалтера» та форми звітності.

Ганна СТЕПАНЕЦЬ, керівник Центру навчання Компанії «Дінай»

 

Календар бухгалтера

Електронний «

Календарь бухгалтера» — незамінний інструмент у роботі будь-якого бухгалтера при підготовці звітності. За допомогою «Календаря» на певний місяць бухгалтер може:

— дізнатися, які обов’язкові платежі та коли потрібно сплатити;

— уточнити, яку звітність і коли потрібно здавати;

— відкрити потрібні бланки в потрібному форматі з усіма додатками;

— перейти до нормативних актів, що затверджують порядок сплати платежу чи подання звіту;

— побачити роз’яснення держорганів з приводу заповнення і здавання звітності;

— прочитати консультації з періодики з приводу заповнення і здавання звітності;

— отримати корисні поради і нагадування від експертів Компанії «Дінай».

Наприкінці кожного кварталу фахівці Компанії «Дінай» створюють відразу три «

Календаря» на наступний квартал, що являють собою зведену інформацію щодо кінцевих термінів сплати податків та зборів і подання звітності.

img 2

Що ж являє собою «Календар бухгалтера»? На початку тексту — безпосередньо календар на місяць, де синім кольором виділено дні, що є граничним терміном сплати будь-якого платежу та/або подання звітності, а червоним кольором — неробочі дні. Далі докладний перелік заходів (сплата збору чи подання звіту), останній день здійснення яких припадає на конкретну дату цього місяця.

За гіперпосиланнями з «Календаря» відразу ж можна перейти до потрібних бланків звітності та нормативних актів, що затверджують порядок сплати кожного податку та збору.

Більше того, у «Календаре бухгалтера» обов’язково буде відображено необхідну інформацію про :

— додаткові неробочі дні та перенесення робочих днів (рис. 2);

img 3

думку держорганів з приводу граничних термінів сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Як видно з прикладу, наведеного на рис. 3, експерти Компанії «Дінай» при складанні «Календаря» керуються тільки чіткими нормами законодавства.

Наприклад, 12 липня закінчувався термін оплати вартості торгового патенту, але існував лист ДПАУ з роз’ясненнями, з якого можна зробити було висновок про пізніший граничний термін сплати вартості торгового патенту. Фахівці Компанії «Дінай» усе-таки рекомендують здійснити платіж до того граничного терміну, який чітко встановлено Законом про патентування, але при цьому вони обов’язково попереджають користувачів про існування роз’яснення від ДПАУ (рис. 3);

img 4

— зміну бланка звітності. Для акцентування уваги на тому, що бланк змінився, біля назви звіту стоятиме позначка «

НОВА ФОРМА» (рис. 4);

img 5

— появу нового довідника пільг, перейти до якого можна за гіперпосиланням (рис. 4);

— нюанси подання окремих видів звітності (рис. 5).

img 6

Як уже згадувалося, безпосередньо з «Календаря бухгалтера» можна відкрити діючий бланк звітності. При цьому спочатку відкриється інформаційна картка бланка (рис. 6), завдяки якій можна:

img 7

— вибрати формат бланка, що вас цікавить (Word, Excel або Excel з формулами);

— перейти у додатки до форми, якщо вони є (у форматі Word або Excel);

— ознайомитися з нормативними актами та консультаціями експертів, що роз’яснюють порядок заповнення цієї форми звітності.

 

Форми звітності та бланки документів

У всіх правових системах «Дінай» у межах блока «

СПРАВОЧНАЯ ИНФОРМАЦИЯ, БЛАНКИ, НОВОСТИ» є окремий розділ, що містить форми документів для друку. У кожній ДПС він називається по-своєму, щоб максимально відображати його наповнення. Так, у ДПС «Дінай:Гросбух» цей розділ називається «Бланки, формы отчетности, образцы документов», у ДПС «Дінай:Бос» — «Типовые документы, образцы договоров». При цьому ДПС «Дінай:Професіонал» містить УСІ бланки та форми, наявні в інших спеціалізованих системах. З упевненістю можна стверджувати, що цей ресурс необхідний кожному фахівцю:

— бухгалтер

— знайде для себе всі необхідні бланки звітності, заяви, розрахунки та первинну документацію;

— керівник — зразки договорів, акти, заяви, статути, протоколи, довіреності та інші документи, необхідні для ведення господарської діяльності;

— кадровик — усю кадрову документацію, у тому числі накази, трудові договори й контракти, посадові інструкції, звітність з праці;

— фахівець із ЗЕД — зразки зовнішньоекономічних контрактів, заяви, звіти у сфері ЗЕД;

— фахівець з цінних паперів — заяви, звіти, договори на ринку ЦП;

— фахівець зі страхування — звітність страхових організацій, брокерів та недержавних пенсійних фондів, зразки заявок і страхових договорів;

— юрист — зразки позовних заяв, претензій, скарг (апеляційних, касаційних, на дії посадових осіб), різні види договорів і переддоговірних документів.

Джерелами форм для друку часто є нормативні акти. При цьому ними можуть затверджуватися абсолютно конкретні бланки, наприклад форми бухгалтерської звітності, що містять у чіткій послідовності певний набір реквізитів, рядків, граф для заповнення, відступ від виду яких навіть на один-однісінький символ може спричинити відмову у прийнятті звіту держорганом. У таких випадках ретельно перевіряється кожен знак форми, щоб користувачі завжди були «на висоті», здаючи свою звітність на правильних та актуальних бланках, узятих з правових систем «Дінай».

Трапляються випадки, коли будь-який звіт має подаватися тільки на бланках, виконаних друкарським способом (на папері певної фактури, розміру та кольору, інколи зі знаками захисту). Як показує практика, це буває рідко, і в таких ситуаціях у правових системах можна знайти зразок того, який вигляд повинен мати цей бланк, із консультацією щодо його заповнення.

Крім того, нормативним актом може бути затверджено типовий зразок складання будь-якого документа (типовий статут, типовий договір). Однак, як правило, такі типові зразки мають більш рекомендаційний характер, ніж обов’язковий, тому вони можуть бути основою, яку за бажання можна доповнювати або змінювати.

Водночас чималу частину форм для друку становлять примірні зразки, що не затверджуються нормативними актами, а складаються профільними фахівцями. Це і примірні варіанти наказів, і примірні договори, і найрізноманітніші зразки заяв, позовів, претензій тощо.

Якщо форму для друку затверджено нормативним актом, а також у разі внесення до неї змін, про це обов’язково робиться позначка у правому верхньому куті, а за гіперпосиланням можна миттєво перейти до затверджуючого або змінюючого нормативного документа.

Форми звітності підтримуються в актуальному стані. Особливо часто змінюються бланки податкової та фінансової звітності, а трапляється, що зміни набирають чинності якраз напередодні закінчення строку прийняття цього звіту, що породжує ажіотаж серед бухгалтерів. Усі нові бланки або їх редакції оперативно надходять до ДПС, що дозволяє користувачам довідково-правових систем від Компанії «Дінай» бути в курсі всіх змін. Компанія «Дінай» інформує користувачів ДПС про зміни, що відбулися, у коментарях до змінюючого нормативного акта, в оглядах законодавства, у розділі «

Новое в компьютерных правовых системах» і, звичайно ж, у головному помічнику всіх бухгалтерів — «Календаре бухгалтера».

 

Як швидко знайти потрібну форму звітності?

Існує кілька способів знайти потрібний бланк у правових системах «Дінай»:

— за допомогою інтелектуального класифікатора — докладного дерева тематичних розділів;

— шляхом переходу за гіперпосиланнями з «

Календаря бухгалтера»;

— за допомогою пошуку за назвою.

Будь-який з цих способів є досить простим у використанні, розглянемо кожен із них.

Інтелектуальний класифікатор розділу «

Бланки, формы отчетности, образцы документов» у системі «Дінай:Гросбух» побудовано таким чином, що вибрати необхідний бланк звітності можна або за періодом (місячна, квартальна, річна звітність), або за видом платежу (ПДВ, податок з доходів фізичних осіб тощо). Для статистичної звітності є окремий підрозділ з докладним розбиттям за галузями (статистика праці, цін тощо). Також багато підрозділів містить папка «Бланки первичных документов» (рис. 7).

img 8

При пошуку інтелектуальним класифікатором для бланка, який зображений не лише у форматі Word або має кілька варіантів, у відповідних тематичних розділах відкриватимуться інформаційні картки. І вже в самій картці користувач може вибрати потрібний формат бланка (Word, Excel або текстовий).

Якщо користуватися «Календарем бухгалтера», то з нього ще простіше відкрити потрібний бланк звітності. Необхідно просто натиснути на підсвічувану синім кольором назву форми і перейти за гіперпосиланням до інформаційної картки.

З картки за посиланнями можна відкрити:

— будь-який формат бланка (Word, Excel або Excel з формулами);

— нормативні акти, що роз’яснюють правила заповнення бланка;

— консультації з провідних бухгалтерських видань, присвячені нюансам заповнення бланка на практиці.

У форматі програми Word подано всі бланки, вони відразу готові до роздрукування. Бланки звітності, що найчастіше використовуються, існують і у форматі Excel, у тому числі з формулами (такі бланки мають у своїй назві відповідну приписку «(у форматі Excel) — З ФОРМУЛАМИ»).

Залишилося розглянути останній спосіб пошуку форм — пошук за назвою всередині всієї бази даних. Пошук бланків може здійснюватися за словами з назви або за словами з тексту. Можна задавати ціле слово чи його частину, в одному рядку чи у двох (за умовою «та/або»). При цьому слід мати на увазі, що тексти бланків можуть бути як українською, так і російською мовою , а назви бланків, що беруть участь у пошуку, — тільки українською мовою. Тому при пошуку за словами з назви слід задавати шукані слова українською, а при пошуку за словами з тексту можна задавати шуканий текст двома мовами.

Багато які форми звітності, крім назви, мають ще й код, за яким їх завжди легко знайти. Наприклад, повна назва звіту — «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку», а скорочена — «форма № 1ДФ». Тому якщо користувач знає код форми (а він завжди вказується у правому верхньому куті самого звіту), то простіше шукати саме за ним (рис. 8).

img 9

Звертаємо увагу ще на один важливий нюанс пошуку форм. У лівому нижньому куті вікна пошуку є опція «

База документов» (рис. 9), де обов’язково потрібно вказати, в якій категорії документів має здійснюватися пошук:

— у нормативних актах;

— у консультаціях;

— у довідковій інформації та формах/бланках.

img 10

За умовчанням пошук завжди провадитиметься в базі нормативних документів. Тому якщо ви шукаєте форму звітності чи бланк договору, то зону пошуку потрібно задати в базі документів «

Справочная информация (формы/бланки)».

Порада

Контекстний пошук («за словами з тексту») бажано обмежувати рамками конкретного розділу, реквізитами документа чи словами з назви (уточнюючий пошук), щоб значно скоротити час пошуку та підвищити його точність.

Приклад 1.

Бухгалтеру необхідно терміново заповнити бланк податкової накладної.

Якщо бухгалтер — користувач ДПС «Дінай:Гросбух» чи «Дінай:Професіонал», йому достатньо зайти до розділу «

Формы документов для печати», а потім до розділу «НДС» , де шуканий бланк «Податкова накладна» знаходиться на самому початку списку. При відкритті документа виявиться, що це інформаційна картка, яка дозволяє вибрати один із трьох форматів, а також прочитати нормативні акти і консультації щодо заповнення цього бланка.

Другий спосіб знайти потрібну інформацію — використовувати пошук за назвою («

Податкова накладна»). У результаті пошуку за назвою буде видано перелік із посилань на інформаційну картку і три варіанти податкової накладної (рис. 10).

img 11

Якщо ж користуватися пошуком за словами з назви, то для бланків, поданих у декількох форматах, у результаті пошуку буде видано перелік із посилань на інформаційну картку і варіанти бланка в різних форматах з відповідною припискою (у форматі Word, Excel чи Excel з формулами).

Бажано завжди вивчати інформаційну картку до форми, у ній міститься цінна й важлива інформація. Наприклад, змінився якийсь коефіцієнт для розрахунку суми платежу. Спочатку цей коефіцієнт було вказано у бланку, а подальші зміни відповідальним держорганом до форми внесено не було. Створювачі правових систем бачать цю невідповідність, однак не мають права самостійно внести зміни до бланка, вони можуть лише попередити своїх користувачів про нестикування, зазначити діючий коефіцієнт у своїх коментарях та в інформаційній картці до форми.

Приклад 2. Бухгалтеру бюджетної установи необхідно заповнити місячну звітність.

Для цього найкраще скористатися «Календарем бухгалтера». Крім того, що там зазначено граничний строк подання такої звітності, за посиланням можна перейти на інформаційну картку, в якій перелічено всі форми, необхідні бюджетникам (рис. 11).

img 12

 

Наступного разу ми поговоримо про

новинні складові правових систем «Дінай» — про розділ «Новые документы», аналітичні огляди законодавства, бюлетень «Документы, которые вступают в силу», рубрику «Законодательный анонс», електронну газету «Акценты» і ще про багато цікавих ресурсів та рубрик у довідково-правових систем «Дінай».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі